Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В средата на септември Apple представи впечатляващите характеристики на 15-тото поколение на своя iPhone, който днес вече можете да откриете и в България. Но знаете ли какво са ви приготвили иновативните инженери на бранда?

Дизайнът

В годините iPhone се променяше няколко пъти на дебелина, размери и цветове. iPhone 15 продължава линията. Той разполага с цветен гръб от стъкло с висока издръжливост и матова текстура. По него е трудно да оставите отпечатъци, така че ще пази елегантността си по-дълго. Можете да избирате между 5 цвята с меки нюанси и елегантно излъчване – розов, зелен, син, жълт и черен. Ръбовете на телефона са приятно заоблени, което осигурява плавното преминаване от алуминиевата рамка към стъкления панел. Ще видите и новия Dynamic Island, както и значително подобрената камера с разделителна способност 48 MP.

Камерите

Най-отличителното в камерите на iPhone 15 са персоналните режими, които стават все по-добри и адаптивни. Но те също така използват различен сензор, който подобрява още повече качеството на изображенията във всякакви условия. В камерата е вграден 26 мм обектив с бленда f/1.6 с оптична стабилизация за наистина страхотни снимки. Специално за портрети е добавена 12 МР селфи камера с автофокус, която може да използва данни от Face ID. Това гарантира създаването на перфектни снимки за спомен.

Цветовете на камерите са максимално близки до реалните, което прави снимките много по-истински, а контрастът е значително по-висок, с по-дълбоки и наситени сенки.

USB-C порт

С наближаване навлизането на задължителното използване на USB-C порт в Европа Apple нямаше голям избор, освен да сложи такъв и на новия си телефон. И това определено е добра и очаквана новина, още повече фактът, че останалите продукти на бранда така или иначе вече го използват. При базовите модели обаче се използва USB 2.0, а третата версия е привилегия на линиите Pro. В комплект с телефона ще получите и кабел с оплетка.

Още една полезна функционалност е, че през този порт можете да зареждате и часовника или слушалките си, ако са от същия бранд.

Дисплей

По отношение на размерите на екрана няма изненади – 6,1 инча. И все пак реалният диагонал е малко по-голям от досегашните 15,4 см, а именно 15,54 см. Леко е повишена и резолюцията при iPhone 15, която вече е 2556х1179. Разбира се, получавате най-добрия OLED дисплей, с HDR качество и технология True Tone, която може да променя цветовете според осветеността на средата, в която го използвате.

Яркостта на този дисплей е 1000 нита, а при HDR достига дори 1600 нита, което е с около 20% повече от миналогодишните версии. Но това не е всичко – този телефон може да осигури яркост до цели 2000 нита, когато работи в специалния режим на открито. Това гарантира, че ще виждате перфектно екрана дори ако сте директно под слънчевите лъчи.

Процесор и батерия

Apple остави за iPhone 15 чипсетът A16 Bionic, който беше във версиите Pro през миналата година. Батерията обаче може да издържи до 20 часа гледане на видео, 16 часа стрийминг или слушане на музика, както и да се зареди до 50% за половин час.