Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нова улика на 120 млн. години, открита в Китай, допълва произхода на птиците от древните влечуги

Отдавна е известно, че съвременните птици най-вероятно са потомци на месоядни динозаври, наречени тероподи, към които принадлежи и страшният Тиранозавър рекс. Още Томас Хъксли, известният апологет на Чарлз Дарвин във викторианска Англия, около 1870 г. за първи път предлага идеята, че птиците са еволюирали по този начин или най-малкото - че имат общ прародител с древните влечуги. След цял век, през 1969 г., Джон Остром, американски палеонтолог от Йейлския университет, в своята монография за дейнонихуса (Deinonychus) излиза с предположението, че техният предшественик са конкретен вид тероподи.

Но ако тази хипотеза е широко приета в наши дни, все още си остава загадка как точно праисторическите влечуги са се превърнали в днешните пернати. Напоследък новооткрит фосил от преди 120 милиона години предлага някои улики за впечатляващото възможно превъплъщение.

Древната птица кратонавис (Cratonavis zhui) е имала тяло като днешните птици, но е люлеела глава подобно на динозавър. Известие за откритието се появи в Nature Ecology & Evolution. Изследването е ръководено от Ли Джъхън, палеонтолог в Китайската академия на науките в Пекин. Неговият екип изследва сплескан фосил на Cratonavis, открит в Североизточен Китай. Вкаменелите останки идват от древно скално тяло, което съдържа следи от множество пернати динозаври отпреди 120 милиона години.

По това време древните птици вече са еволюирали и са живели заедно с динозаврите, които не са се превърнали в крилати създания. Около 60 милиона години по-късно обаче всички динозаври са унищожени. В същото време оцелелите древни птици в крайна сметка дават началото на всички днешни птици - от колибрито до щрауса.

Сканирането помогна на китайските изследователи да създадат цифров 3D модел на вкаменелостите, а получените изображения разкриха, че кратонависът е имал череп, почти идентичен с този на тероподните динозаври като T. rex.

През какви драматични перипетии е преминала теорията, че птицитите и динозаврите са близки роднини - четете в новия брой на сп. "Космос"