Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Физикът Пенчо Маркишки проследи и красивия метеорен поток Персеиди през този месец.
Физикът Пенчо Маркишки проследи и красивия метеорен поток Персеиди през този месец.

Възможно е да са атмосферни електрични явления, породени от разтоварването по време на земния трус, казва пред „Космос“ физикът Пенчо Маркишки

Мистериозното сияние над Мароко малко преди земетресението на 8 септември от 6,8-а степен по скалата на Рихтер отприщи невиждана лавина от конспирации – от НЛО до свръхсекретни военни експерименти. Тези фейкове биха могли да минат и за истина, ако същият феномен не е описван от летописците още от най-дълбока древност. 

За подобно явление за пръв път съобщава японски текст от 869 г., посветен на трагедията, разлюляла един от островите. През 1975 г. по време на земетресението на Хаваите също констатират, че сякаш над района е имало полярно сияние с бял до леко синкав оттенък. Години по-късно, през 2003 г., в Мексико забелязват светлини с различни цветове в небето, а в Перу през 2007 г. феноменът е заснет над морето. 12 месеца след това, през 2008 г., по време на катастрофата в китайския Съчуан странните присветвания озарявали небето на 400 км от епицентъра.

След като анализира 67 такива явления, ученият Фридман Фройнд съобщи, че напреженията, на които са подложени огромните скали в земната кора, вероятно действат като електрически заряди.

Хипотезата е интересна, но в научната общност все още няма единодушие по този въпрос, затова помолихме един от най-изявените ни физици, които следят небесните явления от Института по астрономия при БАН, Пенчо Маркишки, да сподели мнението си по този въпрос. „Възможно е да се появяват атмосферни електрични явления, предизвикващи сияния, породени от разтоварването на механичните напрежения по време на земния трус“, допусна той.

Какво мислят по този въпрос българските учени, четете в бр. 9 на списание "Космос"