Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин и Евгений Пригожин през 2011
Владимир Путин и Евгений Пригожин през 2011

Провалената лунна мисия на “Роскосмос” струваше на бюджета на Руската федерация не по-малко от 12 милиарда рубли. Но това е значително по-евтино от хобито на Владимир Путин да прави вино, което руснаците също плащат от собствените си джобове.

Според Федералната данъчна служба само имуществото на две винарни в двореца в Геленджик се оценява на 17 милиарда рубли. Сумата наистина е огромна, особено за човек, който се слави като въздържател.

За сравнение, съседните винарни на Роман Абрамович, за чието оборудване собственикът очевидно не е пестил, имат имущество на стойност по-малко от половин милиард рубли, става ясно от разследване на The Insider.

Всъщност

страстта към качествените

гроздови напитки

на руския президент е известна отдавна. Достатъчно е да припомним скандала от 2015 г., когато Путин посрещна своя приятел - бившия италиански премиер Силвио Берлускони във винарната “Масандра” в Крим. При срещата им там двамата бяха обвинени от медиите, че са отворили бутилка “Херес де ла Фронтера” - украинска собственост, донесена на полуострова през 1775 г. по времето на Екатерина Велика от граф Михаил Воронцов, чиято стойност се оценява на 80 000 евро. През юни 2014 г. винарната беше включена в списъка на предприятията, засегнати от санкциите на Европейския съюз, след като премина в руски ръце.

Изглежда, че през годините оттогава руският президент, който ръководи страна с удивителните 18 милиона души, живеещи под прага на бедността, е направил много за собственото си винопроизводство.

И въпреки че вината на Путин се рекламират на протоколни събития, а направата им се консултира от звезди на световната винена индустрия, загубите на компаниите, обслужващи лозята около двореца, са сравними с годишния бюджет на съседния дворец “Геленджик”.

Винарна “Криница” беше запомнена от милиони зрители на филма “Дворецът за Путин” благодарение на

примерите за фрапантно

разточителство,

като италианските четки за тоалетна за по 700 евро бройката и държачите за тоалетна хартия на стойност 1038 евро всяка. Във филма предприятието се появи под сложното име Old Provence Winery, а след публикуването на разследването то смени името си в чест на близкото село Криница.

В близост до двореца на Путин има две винарни. Първата от тях е основана през 2009 г. и се нарича “Дивноморское имение”. Тя вече е добре позната на пресата, включително и от правителствени банкети и приеми в Кремъл. Втората се появява седем години по-късно. Според информация в социалните мрежи тук са започнали да се засаждат лозя през 2016 г., а по време на снимките на филма за двореца сградата все още е била в строеж.

Двата проекта, разположени на противоположните страни на палата, са различни по стил. “Дивноморское” е под явно италианско влияние. Негов винопроизводител е италианецът Матео Колети. До 2021 г. друг италианец, Рикардо Котарела, е външен консултант, а лозите са докарани от италиански разсадник.

За разлика от нея по-късната “Криница” е проектирана във френски стил. Винопроизводител на този проект е французинът Александър Мурузи. За целта върху 48,5 хектара лозя се отглеждат сортове от френски разсадници и гроздето се пресова във френска пневматична преса Bucher Vaslin BVWL 18. Виното ферментира във френски стоманени изотермични ферментатори Serap и дъбовите Seguin Moreau, а готовият продукт

се бутилира в престижната

френска линия Costral

Оборудването за “Криница” е закупено с наистина президентски размах. Винарната надминава всички руски предприятия по броя на доставчиците на дъбови бъчви, работейки с осем фирми от Германия и Франция: Berthomieu, Cadus, Damy, Ermitage, Fassbinderei Stockinger, Saury, Seguin Moreau и Taransaud. На страницата на “Криница” в Instagram има снимки на цеха за стареене на суровината, в който се помещават две хиляди и петстотин бъчви с обем от 225 до 500 литра. Площта на помещенията на винарната е 13 762 кв. м. През 2022 г. в нея са заети 99 души - няколко пъти повече от нормалното за предприятия с подобен размер.

Цената на вината “Криница” от дистрибутора варира от 1629 до 3472 рубли за бутилка (Между 30 и 65 лева). За руското винопроизводство (условно, като се вземе предвид анексираният Крим) това се явява премиум, но не и луксозен сегмент. За сравнение вината на Павел Швец или Олег Репин струват два до три пъти повече.

Според публикация в канала на Telegram “Пияният майстор” винопроизводителят на “Криница” Александър Мурузи е потомък на руския княжески род Мурузи, емигрирал във Франция след революцията. В същото време по-голям интерес представлява друг французин, благодарение на когото Александър започва работа по проекта - Давид Перне, директор на консултантската фирма Sovivins. Тази малка компания от Бордо предоставя широка гама от услуги на винарни по целия свят - от тестове на почвата преди засаждане на лози до самото производство на вино.

Давид е признат експерт - мнението му например се цитира от специализирани медии при оценката на потенциала на новата реколта в Бордо. А на страницата му в LinkedIn се посочва, че той работи по проекти във Франция, Испания, Великобритания, САЩ, Ливан и... Русия.

И ако известен специалист си сътрудничи с “Криница”, то върху “Дивноморское”, без преувеличение, работи една от

звездите на

световното винопроизводство

- Рикардо Котарела, който оглавява асоциацията на италианските винопроизводители Assoenologi. Заедно с брат си Ренцо той произвежда вино под марката Familia Cotarella и консултира десетки проекти както в Италия, така и по света. Най-известният партньор на братята са маркизите Антинори, които притежават едноименната марка вина.

Въпреки че на сайта Divnomorsky все още пише, че Котарела е консултант по проекта, сътрудничеството със звездния енолог приключи през август 2021 г.

В същото време Рикардо работи с още три винарни, свързани с елита на Путин. Компанията на Котарела си сътрудничеше и с тосканската винарна “Додичи” на нашумелия с подкрепата си за Путин режисьор Никита Михалков и неговия бизнес партньор Константин Тувикин.

Тази обща инициатива вече е прекратена, но Андрей Якунин, синът на бившия шеф на руските железници Владимир Якунин, вероятно продължава да използва услугите на бившия консултант на винарната на Путин.

Изданието Umbria24.it описа подробностите за този мащабен проект: на 560 хектара около историческия замък Castello di Antognolla в Умбрия се планира да се построи луксозен курорт със 70 стаи, 79 вили и голф игрище. Лозята трябва да заемат 2 хектара, а като главен енолог на проекта изданието посочва Рикардо Котарела. В допълнение към публикациите в пресата, връзката на Якунин-младши с Antognolla S.P.A. е потвърдена и с други документи. Андрей Якунин е в борда на директорите на тази компания, а източникът на инвестиция в размер на 150 милиона евро беше фондът VIY Greater Europe Hospitality, в който Якунин-младши е член на борда.

През октомври 2022 г. норвежката полиция арестува Андрей Якунин за пускане на дрон в страната, но два месеца по-късно

съдът го оправда и го

освободи от ареста

Скоро оправдателната присъда беше отменена от Върховния съд, но синът на члена на кооперация “Озеро” така и не се върна в ареста.

В момента Рикардо продължава да съветва винарната La Madonnina, собственост на олигарха Константин Николаев. Това е ултрапремиум проект дори по световните стандарти. Неговите лозя се намират в Болгери, един от най-скъпите региони на Тоскана, до емблематичните винарни Ornellaia и Le Macchiole. Цената на хектар земя там е 200 - 400 хиляди евро, като само закупуването на парцела е струвало 10 - 20 милиона евро.

През 2017 г. The New York Times публикува разследване за сътрудничеството на Николаев с ФСБ в проект за разработване на устройства за нощно виждане, както и за спонсорирането на руската шпионка Мария Бутина, която беше арестувана в САЩ. Освен това Николаев е пряко свързан с производството на оръжия.

През 2010 г. той става съсобственик на “Промтехнология” АД, което произвежда снайперови пушки Orsis. Насърчаването на неговите бизнес интереси е подпомогнато от факта, че заместник генерален директор на компанията беше Алексей Рогозин,

племенник на

Дмитрий Рогозин,

който ръководеше военно-промишления комплекс. Промоцията върви доста успешно: пушки Orsis бяха приети от ФСО и Руската гвардия и през октомври 2022 г. бяха тествани за доставка на Министерството на отбраната.

През юли 2023 г. Scanner Project потвърди, че семейство Николаеви все още участва в производството на оръжия, които се използват и във войната срещу Украйна. Но въпреки че доставя оръжие на руските сили за сигурност и спонсорира руски шпионин, Николаев успешно избягва да бъде включен в санкционните списъци - единствената държава, която наложи санкции срещу руския олигарх, е Украйна.

В същото време в свое интервю Рикардо подчерта, че от 2021 г. не си сътрудничи с винарната в двореца на Путин в Геленджик и настоящите му руски клиенти не са били обект на санкции.

Котарела също спомена, че е създал проект за подпомагане на украинските бежанци в Италия, но засега няма независимо потвърждение на тази информация в открити източници или на уебсайта на Фондация “Котарела”.

Лозя пред двореца на Путин в Геленджик.
Лозя пред двореца на Путин в Геленджик.