Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„ПанЕвропа“ връчи на легендарния лидер на "Солидарност"  наградата за европейски принос „Проф. Иван Шишманов“ 

Председателят на „ПанЕвропа“ Гергана Паси и президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси връчиха наградата за европейски принос “Проф. Иван Шишманов” на Лех Валенса по случай 80-годишния юбилей на легендарния водач на „Солидарност“ и бивш полски президент. Но тази година той има още един повод да празнува, защото се навършват и 40 години, откакто Валенса е Нобелов лауреат за мир. Церемонията се излъчваше пряко по полската телевизия. 

Гергана Паси и Лех Валенса
Гергана Паси и Лех Валенса

На тържественото честване Гергана Паси и Соломон Паси са почетни гости, а държавният глава Петър Стоянов (1997-2002) изпраща лично приветствие за рождения ден на полския президент.

Наградата "Проф. Иван Шишманов" бе учредена през 2017 година, по случай 90-годишнината от създаването на „ПанЕвропа България“. Тя носи в себе си спомен за проф. Иван Шишманов, български писател, етнограф, политик и дипломат, който е първият български паневропеец и основател на „ПанЕвропа България“. От тази гледна точка, призът на името на професора се присъжда на хора, които значително и последователно са допринесли за възприемането на европейските ценности в България и по света, обясниха от организацията. 

Тържественото честване на юбилея се излъчваше директно по полската телевизия.
Тържественото честване на юбилея се излъчваше директно по полската телевизия.

Според тях избирателната комисия, съставена от изявени личности от политическия, академичния и културния живот, е отличила с наградата цар Симеон II (2017 г.) за неговия личен принос към европейската интеграция на България, както и президента Петър Стоянов (2019 г.) за българския принос към решаването на Косовската криза в присъствието на двама видни европейци, участвали в предприсъединителния процес на България към ЕС - комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген и Джефри ван Орден.

Октомври 1997 г. По време на Генералната асамблея на Асоциацията на Атлантическия договор, която се проведе в София, Соломон Паси бе домакин на президентите Лех Валенса и Жельо Желев.
Октомври 1997 г. По време на Генералната асамблея на Асоциацията на Атлантическия договор, която се проведе в София, Соломон Паси бе домакин на президентите Лех Валенса и Жельо Желев.

През 2022 година за трети път призът е връчен на президента на Украйна Володимир Зеленски. Тогава мотивите на комисията за наградата бяха, че тя е „за неговата сила да поеме невъобразимото предизвикателство и да поведе страната си срещу пълномащабната и непредизвикана руска агресия, давайки по този начин своя принос в защита на европейското единство и солидарност в критични за европейския проект условия“.

Наградата на "ПанЕвропа", която бе връчена на Лех Валенса
Наградата на "ПанЕвропа", която бе връчена на Лех Валенса

„Тази година, във връзка с предстоящото четвърто връчване на наградата за европейски принос „Проф. Иван Шишманов“, е номиниран полския президент Лех Валѐнса – съобщиха пред „24 часа“ от организацията. - Със своите значими постижения и лидерски качества, Лех Валенса носи в себе си спомен за една от най-важните епохи в историята на Източна Европа. Той е първият демократично избран президент на Полша след 45 години комунистическо управление и неговата дейност играе ключова роля в падането на тоталитарния режим в Полша. 

Той е представител на онзи изчезващ вид европейски политици, които променят цели епохи, въоръжени с каузите за мир, демокрация, обединение и човешки права. Като съосновател на движението "Солидарност," Лех Валенса допринесе за разцвета на демокрацията и свободата в региона.“

Според „ПанЕвропа България“ церемонията по връчване на приза "Проф. Иван Шишманов" на Лех Валенса ще бъде още една вълнуваща глава в историята на тази престижна награда, която отличава изключителните постижения на личностите, допринесли за утвърждаването на европейските ценности у нас и по света.