Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последното желание на Матео Месина е записано в открити в скривалището му тайни бележки до майка му

„Връзката с Бог е лична и не иска посредници! Той ще бъде моята справедливост и прошка“, изповядва се Кръстникът

Дали ще има погребение, не е ясно, властите се опасяват от масови безредици! Ще го кремират или положат на тайно място и в гроб без име

Новината за смъртта на последния Кръстник на мафията Матео Месина Денаро застига майка му в дома й в Кастелветрано. Властите звънят на 80-годишната Лоренца Сантанджело, за да й съобщят, че синът й е починал от рак на дебелото черво.

Смъртта на боса на „Коза Ностра“, който беше задържан през януари и след 30 години в бягство, повдигна няколко въпроса. Мнозина се запитаха къде ще бъде погребението му и кои знакови фигури от подземния свят ще изпратят Капо ди тути капи в последния му път.

Изглежда само малцина ще могат да се простят с него, тъй като година по-рано той е дал нареждане какво точно да се случи след кончината му.

В едно от скривалищата му в Кампобело ди Мадзара босът оставя няколко пицини (тайни бележки - бел. ред.), адресирани до майка му. В тях описва няколко неща, които тя трябва да направи, след като той умре. Разследващи откриват записките, докато извършват обиски. Оказва се, че гангстер номер 1 не иска грандиозно погребение, цветя и хиляди плачещи до ковчега му приятели.

„Отказвам всяко религиозно празненство, защото е направено от нечисти хора, които живеят в омраза и грях“, пише мафиотът до Лоренца.

В друго послание, на което е посочена и датата - 2013 г., той отбелязва: „Те не са тези, които се обявяват за войници на Бог, тези, които могат да решат и да екзекутират жизненото ми тяло, няма да бъдат и тези, които ще решат погребението ми.“

Тази бележка Месина записва много преди да бъде диагностициран с рак, но тя показва неговото отношение към традиционните ритуали.

В кратките му изповеди се откроява и мнението му за Бог и вярата в него: „Връзката с Бог... Тя е лична! Не иска посредници и преди всичко не иска никакъв земен изпълнител. „Анатема“ е човешки израз и със сигурност не е на тези, които са само дух и прошка. Бог ще бъде моята справедливост, моята прошка, моята духовност.“

Означава ли всичко това, че босът на босовете, виновен за смъртта на стотици хора, е бил вярващ?

В скривалищата му службите откриват няколко книги на религиозна тематика. Не бързат да правят изводи, тъй като не знаят дали четивата са негови или на някого, който го е посещавал в тайните му квартири.

Дали ще има погребение, също не е ясно. Властите искат да забранят церемонията, за да няма масови безредици. Италиански медии пишат, че има два варианта - единият е той да бъде кремиран, а прахът му да се разпръсне на място, на което близките му пожелаят. Вторият е тялото му да бъде предадено на роднините му, които да преценят къде да бъде погребан, но с изискването на надгробната му плоча да не стои името му.

Кой е бил до него в последните му мигове?

Противно на очакванията, че на мафиота са забранени срещи дори с роднините му, сега се оказва, че в последните дни до Денаро са били трима души. Това са сестра му, племенницата му и адвокат Лоренца Гутадауро и дъщеря му, родена през 1996 г., когато той вече се укрива от правосъдието. Заговори се, че момичето е пожелало да вземе фамилното му име, тъй като доскоро се е подвизавало с това на майка си.

Каква самоличност е използвал Месина, докато е живял в нелегалност?

Малко след като той беше задържан, в ареста попадна и мъж на име Андреа Бонафеде. Родом той е от Сицилия и беше арестуван от карабинерите със заповед, издадена от съдебните власти в Палермо. Службите установяват, че мафиотът е използвал неговите документи, за да се придвижва из Италия. Дори в болницата, която е посещавал за химиотерапията, е показвал лична карта с данните на Бонафеде. Аверът на Денаро вече е заподозрян като член на „Коза Ностра“. Има солидни доказателства, че е помагал на Месина да изпълнява ролята си на основен мафиотски бос в организацията.

Обвиненията в заповедта срещу Андреа гласят, че с негови документи издирваният престъпник е бил „способен да се движи на територията (на Италия), избягвайки правоприлагането, както и да има достъп до националното здравеопазване, без да разкрива истинската си самоличност“.

Разследващи подозират, че Бонафеде е получил и 20 хил. евро от шефа си, за да му купи къща в западна Сицилия, която е служила като скривалище. Претърсили са най-малко три къщи в град Кампобело ди Мадзара, близо до Трапани, които по документи са свързани с Андреа. По време на обиските в тях освен пицините са открити разписки за самолетни билети, сметки от скъпи ресторанти, бижута и плакати от филми, сред които „Кръстникът“ и „Жокерът“. Иззет е и черен автомобил алфа ромео джулиета, с който Денаро се е возил.

С какво състояние е разполагал босът на „Коза Ностра“ приживе?

Според властите той е натрупал умопомрачителните 2,5 милиарда долара. Те са спечелени от различни незаконни дейности. Сред тях са изнудване, трафик на наркотици и пране на пари. Въпреки че се укрива в продължение на почти три десетилетия, службите твърдят, че Месина е успял да запази и дори да увеличи богатството си. Това се е случило благодарение на огромната си мрежа от съдружници, които са движили схемите му, докато е в нелегалност. Известно е, че е инвестирал и в различни законни бизнеси, но само с цел да изпере мръсните си пари.

Огромното му богатство е един от факторите за това толкова години да се крие успешно от закона. След арестуването му са задържани и няколко служители на реда, които благодарение на него са водили охолен начин на живот. Всеки месец те са получавали подкупи в замяна на информация за разследванията срещу боса на сицилианския подземен свят.

Какво конфискува от него италианската полиция?

Иззети са активи на стойност милиони евро. Само маслиновите горички в Сицилия, които притежава, се равняват на 20 милиона евро. Районът е известен като Fountain of Gold и се намира в Трапани, където е роден.

„Конфискуването е основният начин за борба с мафията - обясни управителят на провинцията Джанкарло Трота. - Действаме така, като използваме целия опит, който сме натрупали през последните години. Предполагаме, че печалбите от това производство на зехтин са били използвани от Денаро, докато той се крие от властите. Номинално бизнесът е собственост на двама братя от село Кампобело ди Мадзара. Следователите успяха да установят връзките им с хвърления в затвора мафиот Франческо Лупино, който е бил дясна ръка на Денаро. Така се стигна и до самия мафиот, който е стоял зад кулисите. Имаме данни за свързани с него 43 компании и 98 имота.“

Италианските служби са категорични, че мафията печели несметни богатства и от икономическата криза в момента.

„Нейните представители действат като лихвари и начисляват лихвени проценти на изнудвани от тях фирми, които не могат да съберат нужните им средства. Те са им плащали данък „спокойствие“ всяка година - обяснява Марко Вентури, президент на бизнес групата Confesercenti, която изготвя доклад за незаконните печалби на организираната престъпност в Италия. - В резултат на това повече от 190 хил. фирми трябваше да затворят през последните три години. Представете си за какъв терор става въпрос. Това са разбити семейства и провалени компании с хиляди служители, които остават без работа и на улицата.“

На същото мнение е и Джакомо ди Джироламо, автор на книгата „Невидимият“, която описва моменти от живота на Денаро.

„Въпреки че наркотиците все още са гръбнакът на парите на мафията, докладът на Confesercenti показва точно как мафията се е прикрепила като пиявица към италианската икономика, ощетявайки я с милиарди евро всяка година - разкрива той. - Всички аспекти на икономиката са засегнати от ръката на престъпността, която използва страх и изнудване, за да упражнява своя контрол върху хиляди италиански фирми и собственици на земя. Страдат дори собственици на магазини, ресторанти, кина, строителни компании. Всички те се оплакват, но властите сякаш остават слепи за ставащото. Тази традиция с изнудването е на стотици години. Много трудно ще бъде изкоренена дори със смъртта на Месина. На негово място просто ще застане следващия Кръстник.“