Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Соломон Паси СНИМКА: Архив
Соломон Паси СНИМКА: Архив

Не предлагаме кой знае каква нова промяна в конституцията, а да се кодифицира нашият цивилизационен избор, заяви бившият външен министър Соломон Паси по Би Ти Ви.

Разликата от 1990 г., когато е писан основният заон, и днес е от Земята до небето, две геополитически планети, категоричен е той. Според него е дошъл моментът, в който България да дава пример. Не е правил справка дали друга държава е решила да запише подобни геополитически приоритети в конституцията си.

Вече имаме 34-годишен политически опит, който трябва да впрегнем, когато има опасност от фашизъм, добави Паси. Промените са съпоставими по думите му с времето на цар Борис, когато е прието християнството.

През 1990 г. смисълът на чл. 9 беше, че въоръжените сили се занимават само с отбраната на страната, нямат право да се намесват в конфликти като по време на възродителния процес. "Сега има превратно тълкуване, че НАТО и ЕС не са форма на наша гаранция. Искаме да се прецизира", смята Соломон Паси.

ДПС вече е подкрепило проекта и той очаква и други прозападно ориентирани партии да застанат зад него.

През 1990 г. конституцията е писана с идеята прокуратурата да бъде независима. Но те станаха безконтролни. 

Референдум може да се направи по естетически въпрос, но не може по високоекспертен въпрос, смята още Паси. Британците си скубят косите след Брекзит според него. 

Той даде пример за популисти политици дете в планината, на което му е студено: Популистите му казват - "изпишкай се в панталоните и ще ти стане топло". Но това ще е за 3 минути, завърши Паси.