Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на СДВР Любомир Николов и зам. градският прокурор на София Христо Кръстев дадоха детайли за случая.
Шефът на СДВР Любомир Николов и зам. градският прокурор на София Христо Кръстев дадоха детайли за случая.

Младежът бил предупреден 4 пъти, но посегнал към чантата си, в която твърдял, че има пистолет при грабежа на момичето часове по-рано

Камера е заснела как полицай се навежда и се прицелва, за да застреля бягащия от него Свельо Младенов.

Стрелбата не е била хаотична, а насочена, става ясно от записа, съобщи зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев за случая от понеделник сутринта, когато 18-годишният грабител беше прострелян смъртоносно след гонка. Полицаят още няма обвинение. Разследването е възложено на следовател. Според прокурор Кръстев има три хипотези - превишаване на неизбежната отбрана, убийство по непредпазливост и с умисъл, която е най-малко вероятна според данните от разследването. Най-вероятно ще бъде за превишаване на пределите на неизбежната отбрана. След като не се подчинил на заповедите да спре и въпреки контролните изстрели във въздуха, грабителят побягнал и започнал да отваря раницата си. Часове по-рано той и приятелите му ударили с метална тръба по главата момиче и му казали, че имат пистолет, както разказала тя на криминалистите.

Униформеният е прострелял грабителя с личния си пистолет, защото служебният изпаднал по време на преследването. Решил да стреля, защото видял как Младенов посяга към чантичката си.

Възможно е куршумът да е поразил Младенов след рикошет, посочи още прокурор Кръстев. Разстоянието между полицая и жертвата е било 100 метра - на такова са намерени гилзите и капките кръв от Младенов. Преди да стреля, служителят на реда предупредил Младенов 4 пъти, че ще ползва оръжие. Стрелял и 2 пъти във въздуха.

Той попаднал в полезрението на полицаите още в началото на септември след няколко грабежа. В нощта на 17 срещу 18 септември в 4-о РУ получили сигнал за още едно нападение със същия почерк. Атакувани били две момичета на по 18 г. Едното било ударено по главата с тръба. След това бандитите дори я душили, както дърпали слушалките на ученичката около врата й. През това време другите двама задигнали чантата ѝ и избягали. В нея имало 20 лв.

“Пострадалите са дали конкретно описание на извършителите и незабавно е изпратен полицейски екип. По-късно постъпва нов сигнал в близост до бул. “Черни връх”. Екипът започва издирване и установява, че лицата се качват в автобус. Успяват да спрат превозното средство и залавят едното лице в автобуса и две, които се опитват да избягат”, описа ситуацията преди изстрелите директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

След стрелбата Светльо бил жив - улучен в тялото. “Не е чакал линейка, откарал го е сам до болница “Токуда”, обясни комисар Николов. Полицаят е със 7 г. стаж и е награждаван 13 пъти.

От мястото на стрелбата са иззети 3 гилзи. "Извършено е освидетелстване на двама полицейски служители, при което са иззети обтривки от двете им ръце, както и униформеното им облекло. Пробите им за наркотици и алкохол са отрицателни”, посочи зам. градският прокурор на София Христо Кръстев.

Възможностите, при които полицаите могат да използват оръжие, са описани в чл. 87 от Закона за МВР. Другите случаи, в които то е позволено, са при въоръжено нападение или заплаха с оръжие, при освобождаване на заложници и отвлечени, след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива, както и след предупреждение за предотвратяване бягство на лице, задържано по съответния ред за извършено престъпление.

Униформеният, прострелял Младенов, е спазил и друго правило - пазил е живота на околните - не е гърмял хаотично, коментират негови колеги, пожелали анонимност.

От СДВР правят и собствена проверка по случая.

Междувременно двамата съучастници на Младенов, обвинени за грабежа, остават в ареста, реши Софийският районен съд. Те били регистрирани в Детска педагогическа стая и в МВР. Единият е на 15 г., другият - на 20. Известни са с много криминални прояви. На свобода можело да извършат и други престъпления.

Последният случай на осъден за подобно деяние полицай е от 2015 г., но за престъпление 17 години преди това. През 1998 г. при преследване Александър Вълков стреля първо по гумите на фолксвагена на беглеца Айредин Мустафов, а след това и в предната врата. Вторият куршум преминал през вратата и улучил Мустафов. Той починал 5 дни по-късно. По време на процеса Вълков остана полицай. През 2015 г. Върховният касационен съд го осъди на 7 г. затвор за немарливо изпълнение на служебните задължения, с които е причинил смърт по непредпазливост. Вълков обаче бяга и до днес се издирва с Интерпол. Година по-късно криминалист застреля грабителя Христо Георгиев-Ицо Полицая, опитал да избяга след грабежа и стрелял по служителя на МВР.