Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катастрофата стана в събота вечерта. СНИМКА: БНТ
Катастрофата стана в събота вечерта. СНИМКА: БНТ

Едва 400 метра е карал пияният Петър Тодоров, преди да блъсне и убие дете на пешеходна пътека в София в събота. Той се качил в колата на ул. “Славянска беседа”, а катастрофата станала на кръстовището на ул. “Гурко” и ул. “Цар Иван Шишман”.

По целия му кратък маршрут имало различни кръстовища. Въпреки това Тодоров карал с около 80 километра в час. “Шофирал е по начин, по който неминуемо би довел до общественоопасни последици”, посочи зам. градският прокурор на София Иво Илиев. 37-годишният шофьор не предприел никакви мерки, за да избегне риска, разчитал на късмет.

Когато 15-годишното момче тръгнало да пресича на пешеходната пътека, Тодоров не просто не натиснал спирачката, а ускорил. Не е ясно дали така се е надявал да избегне удара или изобщо не е видял детето.

След сблъсъка Тодоров влачил момчето около 100 м.Самата кола - “Мерцедес Е класа”, спряла на повече от 200 метра от мястото на първоначалния удар. Той се случил пред заведение. Хората от външните маси видели удара и са разпитани като свидетели. В колата

Тодоров бил

с жена и дете

Дамата знаела, че е пил, но не опитала да го спре, защото не бил неадекватен. Нейните показания ще се проверяват внимателно, тъй като има данни, че живее на семейни начала с шофьора. Още на място той бил тестван за алкохол и дрога. Тестът за наркотици бил отрицателен, но другият отчел 2,08 промила в издишания въздух. Затова Тодоров бил закаран да даде кръвна проба. Тя отчела дори по-голямо количество алкохол в кръвта - 2,1 промила.

Още преди да я даде, Тодоров бил задържан за до 24 часа. В неделя прокуратурата обвини мъжа за причинена смърт при евентуален умисъл след умишлено нарушаване на правилата. За това престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор.

Това не е първият път, в който Тодоров е заловен да шофира пиян. Той бил хванат за същото нарушение през 2005 г. Има и една глоба за скорост, която е за превишаване на скоростта с между 21 и 30 км/ч. По нея е санкциониран със 100 лева. Другите му 3 фиша са за неспазване на пътната маркировка. Всички глоби са платени, а Тодоров не е имал профил на рисков шофьор, обясни шефът на СДВР Любомир Николов.

Тъй като мерцедесът не е собственост на Тодоров, ако бъде признат за виновен, автомобилът няма да бъде отнет. Вместо това мъжът ще трябва да плати глоба в размер на левовата равностойност на колата.

След катастрофата софиянци се организираха във фейсбук. Те излязоха в 18 часа в неделя на мястото на трагедията и оставиха цветя в памет на убитото момче. Там дойде и майката на прегазения ученик. “Той беше много внимателен, обичайно оттам се прибираше с приятели. Много спокоен, много внимателен, перфектен във всичко. Още го чакам да се прибере. Колко семейства почерниха и колите да им вземат, да ги застрелват ли, не знам дали ще спре това. Каквото и да направят, не знам, дано нашето дете да е последното”, каза тя през сълзи.