Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков бе доведен с белезници. СНИМКИ:ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Васил Божков бе доведен с белезници. СНИМКИ:ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Подкупи от по 10 000 лева на ден за бившия шеф на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, опит за изнасилване на наследничката му Мария Филипова, която отказала подобни рушвети и връзки с Евгений Пригожин и други санкционирани руснаци. Това са само част от обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков, които се чуха в Софийския градски съд, а той го остави в ареста.

Божков бе доведен в сградата на Съдебната палата още в 8,30 часа сутринта. Около 12,30 ч прокуратурата поиска да го задържи за постоянно, а мярката за неотклонение започна в 16,30 часа. 

Заради дългото време в сградата на Божков му прилоша още в първите минути в съдебната зала и съдийката Христинка Колева му позволи да седне. По правило обвиняемите стоят прави пред средната банка - между адвокатите си и прокурорите.

Точно тогава прокурор Ангел Кънев обясняваше за бизнес връзките на Божков. Те са от значение за процеса, тъй като делото е за данъчни престъпления. Фирмите на българина били офшорни, а Божков ги управлявал чрез компании в Швейцария. Помагал му Георги Попов, който също е обвинен по делото за данъчни измами. Така например санкционираният руснак Адам Миклер искал да инвестира в хазарт. Божков и Попов го поздравили за анексирането на Крим и започнали да движат бизнес дела заедно. Алексей Гардер, бивш шеф на санкционираната компания "Роснефт" бил друг санкциониран, с когото двамата поддържали отношения. Имало и друга компания, която била "директно свързана с Евгений Пригожин", посочи още прокурор Кънев. Връзките на Божков с нея били открити в мейл, ползван от Божков на един от иззетите от офисите му компютри. Там бизнесменът дори поздравявал руснаците за анексирането на Крим, разказа прокурорът.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор по делото срещу Божков
Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор по делото срещу Божков

Това обаче ядоса адвокат Георги Гатев, който заяви, че делото е за данъчни престъпления, а изглежда сякаш е политически процес. Той бе доста емоционален, ръкомахаше и блъскаше по банката.

Адвокат Георги Гатев защитава Васил Божков.
Адвокат Георги Гатев защитава Васил Божков.

"Божков има множество познанства, инициативи, изложби, че и спортни начинания. Това сочи, че има пряка връзка с изброените в санкционираните списъци на ЕС, както и хора от разузнавателни служби на страни извън ЕС и НАТО", добави прокурор Кънев. И посочи, че български политици предупредили Божков да напусне страната дни преди готвената акция срещу него.

"За да осъществи данъчните престъпления, Божков подкупвал членове на Държавната комисия по хазарта, дори неин председател - Огнемир Митев", изтъкна прокурор Кънев. И продължи с разкритията: Срещу 10 000 лева на ден Митев, също обвинен по делото за данъчни престъпления, дори изработил нови правила. По тях събирал от Божков 20% от разликата между залозите и изплатените печалби, вместо 15% от всички залози, както е по закон. Именно така Божков не внесъл 500 млн. данъци. "Преди Митев да стане шеф на комисията, Божков плащал по закон", добави Кънев.

Дори бившите съдружници на Божков - братята Цветомир и Боян Найденови, били заплашени от бизнесмена. Той им казал, че няма да получат лиценз, ако не му дадат 60% от компанията си. Техен представител разбрал от самия Митев, че няма да вземат разрешението, докато не си уредят отношенията с Божков. Затова братята му прехвърлили 60% от дружеството и още на следващия ден взели лиценз, посочи прокурорът.

Божков опитал да работи по същата схема и с Мария Филипова, която оглавила закритата вече Държавна комисия по хазарта след Митев. Искал от нея да отнема лицензи на конкуренти, предложил й подкупи и дори "слава". Това щяло да стане чрез медиите, които Божков притежавал, разказа Кънев. След като тя отказала, "Божков започнал да я опипва и целува, пробвал да я изнасили", разясни пък съдия Христинка Колева.

Тя реши да не коментира връзките с Евгений Пригожин и други санкционирани руснаци. Но посочи, че макар да няма опасност Божков да извърши ново престъпление, има достатъчно данни да е извършил тези, за които е обвинен. Можело и да се укрие. Затова го остави в ареста.

“Абе, глупости, тъпи въпроси ми задавате, вижте правосъдието в България какво е”, каза Божков пред журналисти, запитан за връзките с Пригожин. Пред съда бе по-словохотлив. "Аз нямам какво да кажа. Няма да се укрия и положих много усилия, за да мога да се върна. Заради всичко направено от българската прокуратура не можех да се върна. Едва на 23 август получих решение, че мога да се върна и се прибрах с първия полет на 25 август", обясни Божков. А за искането на прокуратурата да остане в ареста заяви "Прокурорът може да си иска каквото си иска".

"Ще обжалвам", каза след края на мярката Божков.
"Ще обжалвам", каза след края на мярката Божков.

Божков може да обжалва на 5 септември пред Софийския апелативен съд. Запитан от "24 часа" дали ще го направи, той отговори утвърдително. Това бе единственият въпрос от журналист, който бизнесменът не коментира с думата "глупости". 

"Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани", написа Божков в своя фейсбук профил малко след това. Той визираше закритите спецпрокуратура, където работеше прокурор Кънев, и спецсъд.