Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков
Васил Божков

Васил Божков е опитал да изнасили шефка на Държавната комисия по хазарта, отказала му подкуп. Това разказа съдия Христина Колева от Софийския градски съд. Тя се позовава на показания по делото. 

Колева посочи, че Божков бил  в кабинета на Мария Филипова, която поела поста от Огнемир Митев. Тя отказала да работи с бизнесмена срещу подкупи. Тогава "Божков започнал да я опипва и целува, пробвал да я изнасили", каза Колева. 

Може да се направи обосновано предположение относно авторството на длъжностни престъпления, посочи Съдия Христина Колева, която наблюдаваше мярката за неотклонение. Тя се позовава на няколко протокола за изземва е и претърсване от различни адреси, свързани с Васил Божков. Сред тях попадат домът му, както офисът на компанията му "Нове холдинг".

Съдийката цитира и показания на свидетели. Анка Танкова, Тодор Марков, Людмил Марков, Валери Николов, Красимира Кузманова и други, до един служители на Държавната комисия по хазарта, разказали как се отнемали лицензи. По-рано прокурор Ангел Кънев посочи, че това ставало по заръка на Божков, който "плащал по 10 00 леа на ден на шефа на комисията Огнемир Митев". 

Бившата външна министърка Екатерина Захариева посочила, че срещу Божков имало забрана да му се издава международен паспорт. 

Коледа посочи, че няма опасност Божков да с укрие, но може да извърши ново престъпление. Затова го остави в ареста. Колева изрично натърти, че няма да коментира изявленията на прокурор Ангел Кънев за връзки със санкционирани от ЕС руснаци, включително Евгений Пригожин. 

Божков може да обжалва на 5 септември.