Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колите пред храма се забелязват отдалече.
Колите пред храма се забелязват отдалече.

Политици ходели, но публично и веднага се разбирало

С реновирана църква и нова сграда, построена в последните 5 години със средства от дарения. Така изглежда Девическият манастир “Покров Богородичен” в Самоков, за когото се заговори, че е мястото, в което е станала “сглобката” между ГЕРБ и “Продължаваме промяната” с дейното участие на убития на 16 август Алексей Петров.

Информацията се появи за пръв път на 13 май в сайта “Либерта”. Изданието твърди, че срещата е била около 10 дни по-рано. В текста се описва, че срещата била между Бойко Борисов и Кирил Петков. Към днешна дата източник от ПП твърди, че двигатели на сбирката в Самоковския манастир са били Алексей Петров и бащата на Кирил Петков - Петко. Двамата се познават от времето на навлизането на бойните спортове в България през 80-те години на миналия век. Работят заедно за развитие на клубовете.

Манастирът е на централна улица в Самоков.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Манастирът е на централна улица в Самоков. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Самият Петров приживе потвърждава в интервю, че познава добре Петко Петков и Бойко Борисов, а се е виждал и с Кирил Петков.

Твърди се, че Алексей се уговорил с Петко, който довел сина си, а Борисов присъствал, поканен лично от Петров.

Манастирът се намира на ул. “Цар Борис” 3 в центъра на стария град. В съседство са къщи, а улицата е тясна. Още с влизането на екипа ни се посочва, че не можем да снимаме - забелязали са фотоапарата. Веднага прави впечатление, че камбанарията е обновена. Църквата е само на 4 метра навътре в двора. За да не се вреди на иконите, залата за свещи е отделена.

Дарения явно не липсват, макар и в случая скромни - служителките на касата за свещи подреждат дрехи. Сортират ги и коментират помежду си полученото. Нямат нищо против да разкажат историята на манастира. Но са категорични - никаква сглобка не е ставала в храма и Алексей Петров, Бойко Борисов, Кирил Петков и баща му Петко не са идвали заедно.

Послушницата и игуменката в този момент са на двора. Събират цветя, които отглеждат в няколко саксии. “Само гледайте да не ви видят”, намигва ни ведро послушницата при опит за снимка. И се усмихва, че гледката е красива и трябва да бъде запечатана на кадър. Тръгва по калдъръма в двора с набраните цветя и мобилен телефон в ръката. “Не, не е вярно”, казва обаче тя и прави с пръст отривист жест на отрицание, запитана дали манастирът е бил домакин на срещата на високо ниво.

Не, не е вярно, казва послушница в манастира.
Не, не е вярно, казва послушница в манастира.

По сградите (едната нова) прави впечатление, че камери не липсват - те са 38 и покриват всяко кътче от светата обител. На улицата пред нея също са видими устройствата за заснемане.

“Такова нещо не е имало, поне не тук”, категоричен е мъжът, чиято къща е в съседство на манастира. Докато цепи дърва със сина си, обяснява защо е толкова убеден. “Виждате улицата, дори да изпуснем как влизат хора, ще видим колите”, реди мъжът, докато замахва с брадвата. Секунди по-късно цепеницата вече е разполовена, а той дава пример: “Преди години Илия Павлов посещаваше храма. И всички разбирахме за минути.

А тогава нямаше мобилни телефони и социални мрежи.” Най-близко живеещият до манастира самоковец посочва и друг случай за височайш гост - Лили Иванова. Навремето примата била близка с майка Херувима. Преди да се замонаши, някогашната игуменка завършила Шивашкия техникум в Костенец и правила рокли за Лили Иванова, която в онези времена изнасяла поне по 4 концерта годишно в града.

“Де да беше вярно, щяха да оправят пътя”, маха с ръка и поп Любчо на версията за високото политическо присъствие. Откриваме го в Бельовата черква. И докато е категоричен, че сглобка в манастира не е имало, казва, че редица политици са посещавали храма.

“Идвали са всичките, но не заедно. И Кирил Петков, и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова”, изрежда отчето. Дори в събота, когато екипът на “24 часа” бе в града, имало политик от ГЕРБ на посещение в обителта. “Но тези неща се разбират веднага. Те самите си правят снимки, ние качваме във фейсбук страниците”, добавя поп Любчо.

Кметът Владимир Георгиев също не е чувал за подобна среща. Разбрал от медиите. А влиятелен бизнесмен, запознат с всичко, ставащо в Самоков, казва, че лъскави коли, каквито ползват от НСО, в града не е имало.

И Кирил Петков, и Бойко Борисов, имат охрана. И докато на Петков тя бе засилена едва наскоро, като бивш премиер той имаше шофьор от службата и през май, за когато се твърди, че е станала срещата за договаряне на властовата сглобка. “А и това е НСО - те имат авангард, който проучва всяко място, на което ще ходи охранявано лице. Подобна проверка нямаше да остане незабелязана”, смята бизнесменът.

“Не мисля, че е станало тук, поне не така, както се твърди. Подобни автомобили бият на очи, дори да са паркирани на различни места. А и точно тогава край Самоков избухна взривът, насочен към главния прокурор Иван Гешев. Така че градът бе във фокуса на вниманието и надали някой би го избрал за явка”, обяснява маститият търговец, за когото няма тайни в Самоков.