Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Вътрешният министър казва още:

  • Не установяваме връзка на убийството на Алексей Петров със смъртта на Красимир Каменов-Къро
  • Работим по версии за евентуално отмъщение, както и потенциални неуредени финансови отношения

- Министър Стоянов, предстои ви съвещание при премиера акад. Денков  във връзка с последните тежки криминални инциденти, сред които и убийството на Алексей Петров (разговорът се води в 10 ч в петък - б.а.). Какво ще докладвате там?

- На заседанието освен мен ще присъстват представители на МВР, директори на главни дирекции, както и ръководители на други структури от правоохранителната система.

Ще коментираме хода на разследването за убийството на Алексей Петров до момента. Ще запознаем премиера и с мерките, които предприема МВР.

- Какви са те?

- Пълен и широкообхватен комплекс от активни организационни, оперативно-издирвателни, охранителни и процесуални мерки.

Областните и съответните главни дирекции имат за задача да провеждат и мероприятия с лица, представляващи интерес и влияещи на оперативната обстановка в страната. Те трябва да ги приведат в известност и да проведат беседи за евентуална съпричастност към убийството.

- Имате ли вече конкретни версии?

- Работим по няколко. Сред тях попадат евентуално отмъщение, както и потенциални неуредени финансови отношения на Алексей Петров.

- У нас или в чужбина?

- Уточнява се. Когато имаме повече информация, ще я изнесем публично.

- Доста се коментира в медиите, че убийството на Алексей Петров има връзка с това на Красимир Каменов-Къро, застрелян в РЮА. Имате ли такива данни?

- Не, към момента не установяваме връзка. Каменов много отдавна е изнесъл своя бизнес извън границите на България. И в този случай мотивите за убийство могат да бъдат много.

- На съвещанието ще коментирате и други случаи. Да ви попитам за три убийства - в  Цалапица, двойното в с. Лозен и това в центъра на София. При тях имаше опити за скриване на телата, а в две от тях и помагач. Правите ли паралел и защо при две извършителите са задържани и обвинени, а при другото успя да напусне страната и се издирва?

- Паралел няма как да се направи. Но при повечето умишлени убийства извършителят взема мерки за заличаване на следите, които биха го уличили. 

При двойното убийство край София извършителят постъпи точно така. Опита да се укрие от органите на реда, но в резултат на много добра стиковка между службите -  предимно Столичната дирекция на вътрешните работи и няколко областни дирекции в страната, бе локализиран. При задържането му бяха открити и вещи, които са съотносими към убийството. 

По отношение на Цалапица, знаете, е назначена комплексна проверка на районното управление в Стамболилийски. Там има някои пропуски. Ако проверката покаже, че има неправомерни действия или бездействия, ще бъдем безкомпромисни, а ако е необходимо, виновните ще бъдат подведени под наказателна отговорност.

- Споменахте пропуски. При двойното убийство се разбра, че обвиненият Чавдар Бояджиев е признал за умишлено убийство от април миналата година. Там направихте рокада в 8-о районно.

- Да. Тогава разследването е образувано за  непредпазливо убийство. Докато колегите работеха с него за двойното убийство, той изложи факти и обстоятелства за случая от април м.г. Те променят рязко хода на разследването и евентуално там също ще се отиде към умишлено убийство. 

По случая с 8-о РУ също има назначена комплексна проверка. Считаме, че там също има пропуски, евентуално от страна на конкретни служители на МВР, но може би и на прокуратурата.

- В последните дни МВР пак беше във вестникарските заглавия с рокади, които вие направихте. Мнозина очакваха, че ще станат доста по-бързо. Има ли и други директори с дамоклев меч над главите?

- След промяната в ръководството на някои областни дирекции бях критикуван, че едва ли не извършвам политическа чистка. Категорично не става въпрос за чистка.

След като съм поел ангажимента да бъда вътрешен министър, би следвало, а и имам правомощието да подбера екипа, с който ще работя. Вярвам, че хората, които назначих, ще се справят много по-добре от предишните ръководители. Държа да отбележа, че не би следвало да се чувстват застраховани. Ако установим някакви пропуски или несправяне с работа, те също ще бъдат отстранени.

- Доволен ли сте от промените до момента?

- Да, вече дават резултат. Ще дам и пример със СДВР. Преди да стана министър и да има нов директор, кражбите на коли само в София за седмица варираха между 15 и 20. Сега значително са намалели - нямаме случай на повече от 7. А по-интересното е, че в последните 2-3 седмици са по 4-5. 

- Вие не сте политически обвързан, но една от коалициите зад кабинета спомена, че “все още главният секретар на МВР е назначение на служебното правителство”. Да очакваме ли инициатива от ваша страна за рокадата, макар че вие самостоятелно няма как да я извършите?

- Още в първия ден обявих, че не съм политически обвързан. Нямам никакви пристрастия към която и да било политическа сила. Заявих, че ще бъда еднакво отдалечен от всички.

Смяната на главния секретар, знаете, става с указ на президента. В момента правим анализ на случаите, които са се натрупали назад във времето, и ако се наложи, ще прибегнем към такава смяна. (След съвещанието при премиера стана ясно, че ще се пристъпи към рокадата - виж тук.)

- Анализ на дейността на главния секретар или на конкретни престъпления?

- На конкретни случаи и линии на работа, но проверка по отношение на главния секретар няма. Ако данните покажат, че такава се налага, ще пристъпим към нея.

- Прави впечатление, че голяма част от назначенията ви са на кадри на ГДБОП, където бяхте директор, преди да станете министър.

- Почти целият ми професионален път в МВР е минал в ГДБОП. Бил съм и ръковидител на отдел, преди да стана директор.

Хората, които избрах за директори, са такива, на които имам доверие. И познавам работата им от ГДБОП. Знам какво са постигнали, знам на какво са способни.

- Да ви попитам как работите със Софийската районна прокуратура, която ви бе обвинила публично и след това изключително тихо се оказа, че е прекратила досъдебното производство?

- Откакто съм министър, работим много добре с всички прокуратури в страната. Имаме и новосъздадени няколко координационни звена по съответни линии на работа, като борбата срещу наркоразпространението, съответно и с нелегалната миграция. Там вече имаме резултати. 

Преди време, на всички е ясно, бях публично обвинен за извършено престъпление по отношение на служители на прокуратурата.

Впоследствие, след едногодишно разследване, получих постановление за прекратяване на досъдебното производство на основание липса на извършено престъпление. Това стана през март.

- Споменахте съвместните екипи за работа с каналджийството. Наскоро имаше промени в Наказателния кодекс, които завишиха наказанията. Какъв ефект очаквате?

- Поискахме и вече са приети промени, които завишават не само наказанията, но и финансовите глоби. Очаквам, че ще дадат добър резултат. До момента имаше случаи, при които хора с по 4-5 висящи производства или такива, които са били осъдени условно, продължават да се занимават с трафик на мигранти. 

- Промяна имаше и в пътния закон. Вече се отнемат колите на каращите с над 1,2 промила алкохол или дрогирани. Ще намалеят ли тези случаи и къде ще съхранявате толкова превозни средства?

- Категорично съм съгласен с тази промяна. Смятам, че ще допринесе превантивно и възпитателно за шофьорите. Всички сме свидетели на това, което се случва по пътя.

В момента гледаме в посока как да сработи този механизъм, а не как няма да се случат нещата. Водим разговори с прокуратурата, уточняваме точно как ще сработи процесът. Има къде да се съхраняват автомобилите. Това не е проблем.

Ще бъде интересно след около седмица-две, когато направим анализ за ефекта от мярката. Би следвало да намалеят случаите на установени шофьори, които управляват след употреба на наркотици или алкохол.

- Мнозина смятат, че трябваше да се отнемат или поне да се дерегистрират коли и за големи превишения на скоростта, както е в някои европейски държави. Какво е вашето мнение?

- Най-напред следва да видим как ще сработи това, което към момента е прието. То е достатъчно строго. След това може да се мисли евентуално за въвеждане на мярката и при други нарушения, каквото е например превишената скорост.

- Санкциите са последното нещо, крайният ефект. За да се постигне превенция, смятате ли, че е необходимо да има обучение на децата по пътна безопасност като отделен, самостоятелен предмет в учебната програма?

- МВР е последната институция по линия на пътната безопасност, тя осъществява контрола. Преди това има и други звена, които следва да изпълняват задълженията си стриктно.

Ще настоявам часовете за безопасност на движението да станат факт и да бъдат включени в образователната програма. Може дори да са съчетани със запознаване на последствията от употребата на наркотици. Това е мярка, която също ще сработи и ще даде резултат.

- Кога ще е готова електронната система, която ще праща глобите за скорост по мейла?

- Всички ангажирани с нея ме уверяват, че ще заработи до края на октомври. Тогава ще имаме връчване и чрез имейли и получаване на съобщения на телефоните за извършено нарушение. В момента се ползва базата данни на Пътна полиция. Ще бъде включена и тази на “Български документи за самоличност”, така че, където има обявени имейли и телефони, съответният нарушител ще получава съобщение.

Това е една от мерките, които от самото начало заложихме, тъй като и в момента има много нарушения, има много санкции, но по-голямата част от глобите реално са несъбрани.

Досега процедурата бе доста сложна и бяха малко вариантите, по които можеше съответен нарушител да получи санкцията.

- В националната полиция вече има координационно звено за случаите на домашно насилие. Как ще подобри резултатите?

- Създаден е сектор към Главна дирекция “Национална полиция”, който ще се занимава с проблемите с домашното насилие.

Предстоят обучения на служители от областните дирекции. Те ще бъдат строго профилирани. Най-важното е първоначалната и адекватна реакция, когато се получи съобщение за домашно насилие.

Така че хората, които ще бъдат ангажирани с този проблем, ще трябва да знаят алгоритъма и механизма, по който да се извършват разследванията, и най-вече да имат вариант бързо и спешно да организират абсолютно всички институции, ангажирани с проблема.

- Каква е ситуацията по границата?

-  В момента на денонощие Гранична полиция предотвратява около 1000 опита за влизане в България. Успоредно има и множество задържания, които са на групи във вътрешността на страната. Те са контролирани - не са случайни, а са след подадена информация. Така че там също имаме значителен напредък.

Смяната на директора показа, че сме в правилната посока. Надявам се, че цифрите ще продължат да са в наша полза, а именно да не допускаме преминаването на нелегални мигранти през границата на България и съответно тези, които са преминали, да бъдат задържани във вътрешността на страната и да не отиват към други части на Европа.

- Не мога да не попитам и за разследването за пране на пари, предназначени за автомагистрала “Хемус”, но изнасяни в чували. Докъде стигна то?

- Сериозен случай, реализиран от ГДБОП. Там, както знаете, от един обвиняемите станаха 9. Информацията, която имам, е, че разследването е приключило.

Разбирам желанието на обществото за бързо и ефективно разследване и всеки да си понесе отговорността. Но това са случаи, при които има множество разпити и тежки финансово-счетоводни експертизи. Всичко е готово. Мисля, че в момента са в етап на предявяване на обвинения, така че се надявам в най-скоро време делото да влезе в съда.