Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е мястото на стрелбата срещу Петров.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Това е мястото на стрелбата срещу Петров. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Куршумът, покосил Алексей Петров, е моделът, ползван от автоматите “Калашников”. Той е 7,62х39 мм, но освен за свръхпопулярното съветско оръжие става и за няколко други.

Така например и РПК, също създадено от Михаил Калашников и произвеждано и у нас, ползва калибъра. Запознати обаче посочват, че заради малкото изстрели - има спор сред свидетелите, но никой не говори за повече от 5, по-скоро не е използван автомат. Това би означавало, че оръжието е самозарядна карабина “Симонов”. Тя е с по-дълга цев от “Калашников”, което я прави и по-точна.

Изстрелът, покосил Петров, попаднал в окото му. За такова прицелване вероятно е ползван бързомер. Той е компактен, на практика стрелецът вижда в червена точка къде ще попадне изстрелът. Това би обяснило и бързата реакция при улучването на Мирослава Михайлова, която била с Петров. Ако бе автомат, по-скоро убиецът щеше да произведе няколко изстела, смятат запознати. Но не изключват да е решил да се оттегли бързо, за да не привлече вниманието на охраната например.

Това, че е ползван съветски патрон, обаче не значи задължително, че физическият извършител е от някоя от бившите републики. Просто подобни оръжия се намират най-лесно на черния пазар.

Самата Михайлова дала описание на стрелеца. Посочила, че бил с камуфлажни дрехи, описала го като поне 1,80 метра висок. Михайлова, с която Петров често играел тенис и посещавал зала за рехабилитация с нея, не е споменавала мъжът да е бил с колело.

Според Би Ти Ви Михайлова сама се обадила на тел. 112 от телефона на двойка украинци. Те били на около 40 метра от мястото на стрелбата. Споменавали за изстрели в кратък интервал. Двамата обаче не са видели стрелеца.

Туристи, обикаляли из Витоша, пък споменали, че малко след часа на убийството - 12,20 ч, видели мъж на колело. Но не са описали облеклото. А хора, намирали се по-далеч, казали, че чули звуци като от изстрел. Не е ясно дали действително става дума за стрелбата.