Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Петров в двора на спецсъда Снимка: Йордан Симeонов
Алексей Петров в двора на спецсъда Снимка: Йордан Симeонов

Версии: бизнес интереси,чувствителна информация, която е използвал и отмъщение от международна престъпна организация

Наемник с камуфлажни дрехи уби Алексей Петров на Витоша навръх рождения ден на главния прокурор Борислав Сарафов в сряда.

Досега два пъти опитваха да го убият през последните 20 г., но той оцеляваше. (Виж долу). Атентаторите успяха от третия път и моментът едва ли е избран случайно. В последните месеци Алексей Петров се появяваше публично като експерт по сигурност, не криеше близките си отношения с политици, дори не изключи да се върне в ДАНС, за да работи за онлайн сигурността. Контролираният от него бизнес просперира, а за контактите му в подземния свят, в държавата и в чужбина се носят легенди.

Докато криминалистите издирват стрелеца, оръжието и всякакви следи, щаб от представители на службите и прокуратурата вече гради и версиите за поръчковото убийство, каквото не се е случвало у нас от покушението срещу бизнесмена Петър Христов през 2018 г. 

Градската прокурорка на София Илиана Кирилова, зам. главният секретар на МВР Живко Коцев, шефът на СДВР Любомир Николов и главният секретар на МВР Петър Тодоров бяха на мястото на убийството. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Градската прокурорка на София Илиана Кирилова, зам. главният секретар на МВР Живко Коцев, шефът на СДВР Любомир Николов и главният секретар на МВР Петър Тодоров бяха на мястото на убийството. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бизнес интереси, чувствителна информация, която е използвал за определени цели, и отмъщение на международна престъпна организация са част от версиите, по които вече се работи, научи “24 часа”. За последно Петров влезе в публичното пространство с кражбата на личните данни на 5 милиона души от масивите на “Лев инс”, а преди това и с призива му Иван Гешев да се оттегли от поста на главен прокурор след атентата срещу него в началото на май.

В престъпните среди свързват убийството му с това на Красимир Каменов-Къро в ЮАР от 25 май, което също попадна в политическата въртележка, но няма потвърждение на тази информация.

Убийството е било подготвено професионално, показват първоначалните данни. Бил е следен. Наемникът е бил наясно, че бившата барета редовно се разхожда до местността Бай Кръстьо на Витоша. Правел го поне веднъж седмично. Жената, която го е придружавала, е била негова близка рехабилитаторка, която ходела с него, защото здравословното му състояние е влошено от предишните атентати.

Според друга версия той използвал разходките, за да обсъжда бизнес дела там - така бил сигурен, че няма как да го подслушват. (За бизнеса на Петров - виж тук).

Към 11,30 ч в сряда Петров отново потеглил към планината с Мирослава Михайлова. С тях били и трима гардове. Отнело им около половин час да стигнат до обичайното място. 

Гардовете наблюдавали от около 30 метра и пазели да не дойде някой. По това време убиецът вече дебнел в храстите. Около 12,17 ч се прицелил, вероятно с оптика, и улучил Петров в главата. Стрелял още няколко пъти по него, а след това и по Михайлова. Куршумът попаднал в ръката ѝ и продължил към гръдния кош.

48-годишната Мирослава Михайлова останала в съзнание. Успяла да види, че стрелецът е с камуфлажни дрехи. Оттеглил се пеша, взел и оръжието със себе си.

На мястото няма камери, туристи минават рядко. Изяснява се как стрелецът е избягал от гардовете. За секунди те отишли при шефа си и Мирослава. Точно те са подали сигнал на тел. 112 за престъплението.

За по-малко от 20 минути въпреки отдалечения край пристигнали патрулки и екипи на Спешна помощ. Петров бил мъртъв, но Михайлова - в съзнание. Тя дала първоначалното описание на стрелеца, преди да бъде качена в линейката и откарана в “Пирогов”.

По това време към мястото на стрелбата пътуваха и редица висши полицаи и прокурори. Сред тях бяха главният и зам. главният секретар на МВР - Петър Тодоров и Живко Коцев, директорът на СДВР Любомир Николов, както и шефът на Националната полиция Атанас Илков. От държавното обвинение на местопрестъплението отидоха градската прокурорка на София Илиана Кирилова и заместниците ѝ Иво Илиев и Христо Кръстев.

Роман Логвиненко
Роман Логвиненко

Срещу блокадите негодуваха много живеещи в “Драгалевци” и полите на Витоша. Сред тях бе и бившият и.д. главен прокурор за кратко Бойко Найденов, който не можа да стигне до дома си. Найденов обясни, че това не е първото убийство и не смята за правилно да се заварди София.

Той коментира и делата на Алексей Петров, по които бившата барета бе оправдан. “Ако имаше правосъдие, може би нямаше да се стигне дотук. Ако примерно той беше извършил престъпление, да кажем, както предполагахме, и работеше правосъдната система по един добър начин, може би резултатът щеше да е друг и щеше да е жив. Но ако е бил невинен, то остава нещо друго – кой би извършил убийство. Значи тук става въпрос за засягане на много тежки интереси”, отговори Найденов на въпроса как си обяснява случилото се.

Той отказа да навлиза в подробности и да излага версии, тъй като не е бил на огледа.

Така едва след 15 часа, близо 3 часа след убийството, първият официален коментар дойде от Кирилова. “Проведен е оглед на местопроизшествието, разпитва се охраната”, изясни градската прокурорка на София. И добави, че на Михайлова ѝ предстои операция. В първия възможен момент тя също щяла да даде показания.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров добави, че във ведомството е сформиран оперативен щаб, в който са включени различни структури. Точният вид на оръжието и броят изстрели, с които Петров бил убит, още се изясняват, поясни Тодоров. А директорът на СДВР Любомир Николов потвърди, че маршрутът е бил обичаен за Петров. “Установяват се хора, които са били близо до инцидента”, добави полицай номер 1 на столицата.

Въпреки оперативните действия до 20 часа нямаше задържан дори за разпит. Криминалистите проверяват хора, за които има оперативни данни, че се занимават с продажба на незаконно оръжие. По-скоро обаче надделява мнението, че пушката е вкарана в страната от чужбина, а не е купена тук.

Ще се гледат и камери в кв. “Драгалевци”, които може да са засекли на по-късен етап убиеца. Смята се, че той е имал скрита кола. Най-вероятно още преди това се е преоблякъл, за да не бие на очи. Проверяваха се и кофи за изгорени дрехи.

Украинецът, организирал атентат срещу него 2015 г., е освободен предсрочно през май Роман Логвиненко е експулсиран в родината си

На 29 май т.г. Роман Логвиненко е освободен предсрочно от затвора, където излежаваше присъда за атентата срещу Алексей Петров през октомври 2015 г. Той беше единственият задържан за престъплението.

Покушението тогава е подготвяно година и половина - от пролетта на 2014 г. Логвиненко беше арестуван и обвинен, че е помогнал на извършителите на атентата Артьом Темпински и Максим Чорний, както и на помагача Йевен Балков. Първите двама са стреляли с два гранатомета от засада до дома на Петров, а вторият го е следил. Тримата все още се издирват от Интерпол.

Роман Логвиненко е осигурил парите за мократа поръчка (200 хил. евро), организирал е следенето на бившата барета и е давал съвети на сънародниците си. Тогава Алексей Петров и шофьорът му, който е бивш полицай, оцеляха благодарение на бронирания автомобил.

По време на разследването и на съдебното дело не стана ясно кой е поръчал убийството на Петров, но това не е Логвиненко.

Украинецът беше арестуван само няколко месеца след атентата. Освен че е помагал на разследването тогава Петров има основна заслуга за разкриването на четиримата замесени в стрелбата срещу него, научи “24 часа”. 

След като е освободен, Роман Логвиненко е експулсиран от България и не се е завръщал. Излежал е точно 7 г. от 10-годишната си присъда. Част от нея стопил с труд зад решетките.

Украински гражданин, женен, с три деца, с висше образование, мениджър по професия. Така е описан в доклада на затворническата администрация. Страдал от различни хронични заболявания. Не употребявал алкохол и наркотици.

“Човек с природна интелигентност, която отговаря на образователния му ценз, с прагматично насочена ценностна система, отзивчив, контактен, с добре развити комуникативни умения, наблюдателен, бързо се ориентира в непозната обстановка, с авторитет сред лишените от свобода, упорит в преследване на целите си, чувствителен, стреми се да контактува с лишени от свобода с по-ниска криминална заразеност. При засягане на интересите му или когато се почувства обиден става гневен, но не е агресивен. Доверява се на служителите, откровен и открит.” Така описват служителите на затвора човека, който организира неуспешния атентат с гранатомети срещу Петров. Логвиненко помагал на администрацията, уважавал останалите лишени от свобода, не влизал в конфликти. Няколко пъти е награждаван с писмени похвали и хранителни пратки. Докато лежи в затвора, е единственият украинец там.

За последно е работил като чистач във фитнеса. Включил се в курсове по български език, компютърна грамотност, организирал спортни мероприятия.

От строг режим го преместили на лек в затворническото общежитие в Казичене. Въпреки всичко обаче затворническата администрация е дала отрицателно становище за предсрочното му освобождаване.

Преди 21 години и един ден Алексей Петров отново бе жертва на атентат. Тогава той е с Ива Павлова, която е до него от над 25 години.

Петров е издебнат пред басейна “Спартак”. Стрелците го чакат скрити в близката гора. Първо улучили Петров в гърдите.

Нападателите успяват да избягат и не са разкрити и до днес. Петров е откаран в “Пирогов” с рани по гърдите и крака.

За пръв път Алексей Петров е прострелян през 1999 г. Тогава след разговор на висок тон бившата барета се оказва с куршум в крака. Версията бе, че пистолетът е гръмнал случайно.

Поръчителят на Алексей Петров е с огромно его, не само с много пари

Не, няма завръщане на мутрите и няма значение дали службите работят добре. Правосъдието на престъпния свят е по-ефективно от съдебните зали

СЛАВИ АНГЕЛОВ

Причините за убийството на Алексей Петров не трябва да се търсят в настоящето, а в далечното минало. Последните три покушения срещу него са свързани помежду си - те са извършени от различни групи, но са поръчани от едно и също място.

Човекът, който плаща за разстрела, е също с големи финансови и логистични възможности, като конфликтът му с бившата барета е от началото на новото хилядолетие и не е само заради финанси, а и заради силно засегнато его. Това са мотивите за огромен процент от поръчковите убийства в България.

Иначе как някой би чакал повече от 20 години, за да постигне целта си? Първото сериозно покушение срещу Алексей Петров се случи пред комплекса му “Спартак”. Стрелците, които бяха задържани и наречени “фабрика за убийства”, откриха огън срещу него от другата страна на улицата. По време на разследването срещу тях имаше някои насоки за връзките им с влиятелни хора, чиито поръчки изпълняват. Но нищо не се доказа както срещу изпълнителите, така и срещу посредниците и поръчителя.

Вторият атентат с гранатомети пред дома му бе извършен от съвсем различна група. И тук извършителите бяха разкрити. Не е изключено физическият извършител на убийството от сряда също да бъде задържан. Но със сигурност до поръчителя няма да се стигне. Подобни мокри поръчки се организират в конспиративна йерархия, при която един човек осигурява оръжието, втори намира физическия убиец, трети дава информация за маршрута на жертвата, четвърти и пети предават парите - много бушони, които трябва да изгорят, за да остане поръчителят в сянка.

Алексей Петров беше изчистил бизнеса си, преподаваше, дори бе зам.-председател на ДАНС. Но това, с което фирмите му се занимаваха в началото на 90-те години на миналия век, си беше изнудване под формата първоначално на доброволно платена охрана, което по-късно премина в застраховане.

Причината за неговото премахване сега трябва да се търси в миналото, в конфликтите му около 2000-ата година. И убийството му със сигурност не е завръщане в мутренските времена, нито пък означава, че службите работят или не работят добре. Те, както и да работят, никога не са били по-успешни от хората, които платиха за разстрела на бившата барета.

Просто успяха от третия опит.

Но правосъдието на престъпния свят все още е много по-ефективно от това в съдебните зали на България.

Тихомир Безлов: Първо професионално убийство от 5 години

ЮРИ ВЕЛЕВ

Сега заради войната в Украйна лесно може да

се намери килър с опит, казва експертът от

Центъра за изследване на демокрацията

- Какво ви прави впечатление на пръв прочит в убийството на Алексей Петров?

- Сигурно може да се напише цял том с историите му - името му изплува от много от сюжетите през последните десетилетия. Може само да гадаем дали това има някаква връзка с убийството, но Алексей Петров се активизира напоследък в публичното пространство, след като дълго отсъстваше от него. Все още много малко знаем за самото убийство. Ако е имал трима души охрана, значи става дума за професионално убийство.

Миналата година имаше убийство - на Любо Полицая, което бе доста аматьорско. Последното убийство от този тип - на голяма фигура и извършено професионално, бе на Петър Христов - през 2018 г. Застреляха го с автоматично оръжие от строеж - бе добре подготвено убийство. Но този метод на решаване на конфликти сякаш бе останал назад във времето.

Имаше период, когато почти през две седмици имаше убийства на известни фигури на улицата - пикът бе някъде през 2003-2005 г. Някъде след 2010 г. намаляха и бяха по-скоро аматьорски.

- Означава ли това, че сега се връщат онези времена на брутални престъпления?

- Не може да кажем. Сякаш има някаква поредица - взривът до колата на Гешев, убийството на Къро в Кейптаун. Но по-скоро едва ли можем да говорим за тренд. Сега обаче я има войната в Украйна, тоест е по-лесно да се намери извършител с опит, има всякакви - дезертьори, вагнеровци...

- Не означава ли тази поредица, че престъпността усеща, че властта е слаба?

- Не мисля. Приемането на бюджета промени хоризонта. Ако преди не беше ясно дали правителството няма да се разпадне всеки момент, приемането на бюджета показа, че двете основни политически формации са готови на компромиси.

- Има ли шанс според вас да разкрият извършителя и поръчителя на убийството?

- Ако гледаме статистически, по-скоро е изключение да разкрият някого след професионално убийство.