Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много от най-богатите руски олигарси се опитват да заличат всичко свързано с родината им в своите биографии. Те вече пишат, че са родени в други страни от бившия Съветски съюз и дори в Украйна.

От информация от “Настоящее время” стана ясно, че почти всички упоменавания за връзки с Русия и СССР е премахнал от собствения си сайт съоснователят на интернет-търсачката “Яндекс” Аркадий Волож. Напуснал Руската федерация след началото на войната през 2022 г. и решен да се избави от руския си бизнес, Волож вече се нарича “израелски предприемач, роден в Казахстан”.

Русия, където Волож живее и работи дълго време, се споменава в биографията му само в контекста на CompTek, а Yandex е определена като “една от най-големите интернет компании в Европа”.

Нещо повече - преди броени дни основателят на “руския Гугъл”, който през миналата година беше

включен в европейския

санкционен списък,

открито осъди войната в Украйна.

“Категорично съм против варварската руска инвазия в Украйна, където аз, както и мнозина, имам приятели и роднини. Ужасен съм от факта, че всеки ден бомби избухват в домовете на украинците. Въпреки че не живея в Русия от 2014 г., разбирам, че също нося дял от отговорността за действията на страната”, заяви Волож в официално изявление до медиите, цитирано от CNN.

В него милиардерът посочва още, че след като се е преместил в Израел през 2014 г., е работил върху разработването на международни проекти за “Яндекс”.

“Но през февруари 2022 г. светът се промени и осъзнах, че моята история с “Яндекс” е приключила. След избухването на войната се съсредоточих върху подкрепата на талантливи руски инженери, които решиха да напуснат страната и да започнат нов живот. Оказа се трудна задача, която изисква много усилия, внимание и предпазливост”, пояснява Волож.

Като “финансист от арменски произход” вече се представя и друг олигарх - инвестиционният банкер Рубен Варданян, който дълго време оглавяваше руската инвестиционна компания “Тройка-диалог” с щабквартира в Москва. Тази компания е собственост на “Сбербанк”, която към момента попада под санкциите на Запада. През септември миналата година Варданян, чието състояние до войната се оценяваше на 1 млрд. долара,

се отказа от руско

гражданство

и се премести в Нагорни Карабах.

В началото на юни, на фона на постигнатите договорености между Армения и Азербайджан, Варданян призова арменците “да се борят до последно”. „Ние никога няма да се съгласим с това. Ние ще се борим до последно. Последната линия е прекрачена: или заставаш в защита на Арцах (название на историческата област в Закавказието, използвана от привържениците на присъединяването на Карабах към Армения), или си против целия арменски народ“, заяви той.

През месец януари 2023 година старши научният сътрудник от Джеймстаунския фонд във Вашингтон Януш Бугайски във вестник The Washington Times нарече Варданян “един от най-богатите хора в Русия”.

Интересното е, че тенденцията да се отричат от родината си вече се забелязва дори и сред олигарсите, които са известни с особено близките си отношения с руския президент Владимир Путин.

В тази връзка подобна метаморфоза претърпя и съсобственикът и председател на надзорния съвет на консорциума “Алфа Груп” Михаил Фридман. Попаднал под ударите на санкциите, той вече нарича себе си “роден в Украйна руско-израелски бизнесмен”.

От началото на войната оценката на личното му състояние е съкратена от 14 млрд. долара на 10 млрд. долара.

Свързван е с влиятелните

кръгове на Кремъл

още от времето на президента Борис Елцин и е базиран в Лондон. В деня на руската инвазия в Украйна на 24 февруари той се намира в Москва по работа, но веднага решава да се върне във Великобритания. Дълго време правеше опити да убеди западните страни да махнат името му от санкционния списък на Европейския съюз (ЕС) и се оплака в интервю миналата година, че дори

не може да плати

на чистачката

в лондонското си имение, защото сметките му са запорирани.

Фридман също бе сред руските бизнесмени, които се опитаха публично да разкритикуват войната в Украйна, но без да засягат ролята на самия Путин като виновник за агресията. В интервю за “Блумбърг” той твърди, че никога не е бил в позиция да повлияе върху управленските решения на руския президент и че идеята за спиране на войната чрез натиск върху олигарсите е нереалистична. “Властовата дистанция между Путин и всички останали е сравнима с дистанцията между Земята и Космоса. Идеята, че някой може да каже на Путин нещо против войната, е сравнима със самоубийство.

Ако хората начело на ЕС вярват, че мога да отида при Путин и да го накарам да спре войната - ако вярват, че това ще сработи - боя се, че всички сме в голяма беда. Това означава, че хората, които вземат решения, не разбират нищо за функционирането на Русия. А това е опасно за бъдещето”, казва той по този повод.

На този фон на 14 август Държавният департамент на САЩ наложи нови санкции на четирима руски олигарси, между които и Фридман. Евентуалните им активи под американска юрисдикция ще бъдат замразени. Освен това на граждани на САЩ, както и на хора, живеещи в страната, е забранено да правят бизнес със санкционираните.

Фридман беше задържан

в Лондон

по подозрения за пране на пари още през декември миналата година.

Но милиардерът Виктор Векселберг, също близък съюзник на Владимир Путин, е един от първите, които бяха засегнати от санкциите - още през 2018 г. Той е основател на руско-американското предприятие “Ренова” и според изчисления на анализаторите от базираната в Сингапур изследователска компания Wealth-X със своето състояние от 14,7 млрд. долара през 2015 г. е бил най-богатият човек в Русия. Освен петролния конгломерат предприемачът и мениджър оглавява и иновационния фонд “Сколково” - модерен научен град близо до Москва.

Руският милиардер нашумя и с откриването на музей в Санкт Петербург,

в който е изложена колекция

от яйца “Фаберже”,

принадлежали на царете. Векселберг купил скъпоценните бижута, които се оценяват на 90 милиона долара, от управителите на имуществото на покойния Малкълм Форбс, издател на списание “Форбс”, през 2004 г., като целта му била да ги върне в Русия.

Но вследствие на западните санкции към Москва заради конфликта в Украйна, спадащите цени на петрола и поевтиняването на рублата той понесе тежки загуби. Името му нашумя и във връзка с конфискувани ултралуксозни яхти, които той ползваше чрез подставени лица. Сега, в пренаписаната си автобиография, той изрично подчертава, че е “роден в Украйна” и е “гражданин на Кипър”.

“Руските олигарси създават и преправят свои страници в “Уикипедия”, опитвайки се да измият репутацията си в рамките на механизма KYC (Know Your Customer), който се провежда от банките, държавните институции и партньорите инвеститори на руските бизнесмени – коментира по този повод Иля Шуманов, директор на Transparency International Russia. - Важна съставна част от KYC-процедурите съдържат в себе си и анализ на медийни публикации. Затова в “Уикипедия” борбата не е на живот, а на смърт”. Междувременно нараства броят и на богаташите, които

направо са се отказали

от руското си гражданство

Само през последната година така постъпиха петима от най-богатите между тях - основателят на DST Global Юрий Милнер, основателят на Revolut Николай Сторонски, основателят на Freedom Finance Тимур Турлов и съоснователите на JetBrains Сергей Дмитриев и Валентин Кипятков.