Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Двете най-разпространени - от астероиди, бомбардирали ранната планета, или от леда в облака от газ и прах, от който се е формирала Слънчевата система

Учени твърдят, че океаните са по-стари от Слънцето и че някога цялата Земя е била покрита с водни басейни

Ако се проведе изследване къде хората се чувстват най-добре, със сигурност ще се окаже, че е около и във водата. Сините дълбини ни привличат като магнит. Може би защото в зародишното си развитие сме плували в околоплодни течности, може би защото ни спасяват от жегата и релаксират съзнанието. Вероятно и защото без тях животът не може да съществува.

Но какъв е произходът на водните басейни, които покриват 71% от повърхността на планетата? Има 6 теории по въпроса.

Малко популярна от тях гласи, че водата се е появила, когато преди около 3,8 милиарда години ранната Земя е била бомбардирана от поток астероиди. В подкрепа на тази хипотеза е публикацията в сп. „Нейчър астрономи“ на учени от Лунната и планетарна лаборатория в Университета на Аризона. Том Зега и Шаофан Чъ са изследвали проба от астероида Итокава, в която откриват малки частици солни кристали. Известно е, че те могат да се образуват само в присъствието на вода.

Още по-интригуващо за астрономите е, че типът на небесното тяло е S, за който доскоро се е смятало, че не съдържа минерали с водни молекули. Това предполага, че големият брой астероиди, които са летели през Слънчевата система в началото на съществуването й, всъщност не са били толкова сухи.

В проучването се твърди, че няма как солните кристали да са се получили, след като астероидът е достигнал Земята. Бил е част от родителско тяло от типа обикновен хондрит (клас метеорит - б.а.). Такива са около 87% от метеоритите, паднали на нашата планета в ранните етапи след създаването й. Много малко от тях съдържат водни молекули. Затова откритието на Зега и Чъ дава яснота, че този вид астероиди съдържат много повече вода, отколкото се предполагаше досега.

Според учените няма как водната пара да е кондензирала от въртящия се облак от газ и прах около младото Слънце, довел до образуването на нашата планета, каквато е втората основна теория за произхода на океаните. Чъ се аргументира с факта, че е било много горещо, за да не се разпадне молекулата H2O.

Подробности защо смята, че е доставена отвън, както и какви са останалите теории, четете в брой 7/2023 на сп. "Космос".