Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Християн Мицкоски е лидер на най-голямата партия - ВМРО-ДПМНЕ, от 2017 г.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Християн Мицкоски е лидер на най-голямата партия - ВМРО-ДПМНЕ, от 2017 г. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Кога лидерът на най-голямата партия - ВМРО-ДПМНЕ, научи българския език?

Обявява Вучич и Орбан за най-големи приятели на страната му

Оглавява държавната електрическа компания, въпреки че по образование е машинен инженер

Изпълнена с противоречия е биографията на лидера на ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония (РСМ), който с партията си най-много се възпротивява срещу вписването на българите в тяхната конституция. Християн Мицкоски се обявява за привърженик на евроинтеграцията, но признава за големи приятели на страната си сръбския президент Александър Вучич и унгарския премиер Виктор Орбан, известни с проруските си позиции.

Депутатите от опозиционната партия в РСМ са тези, които не позволяват промените в основния закон, защото били “налагани под български диктат”. Миналата година

Мицкоски дори се закани

да напусне политиката, ако

сънародниците ни влязат

в конституцията

Той отхвърля обвиненията, че е настроен антибългарски, твърди, че е промакедонски политик.

Мицкоски обаче никога не е говорил в медиите в РСМ за един факт от живота си. В северномакедонския вариант на уикипедия пише, че владее български, както и сръбски, италиански и английски.

Къде и защо е учил български, не става ясно от публикациите в сайтовете на югозапад. Посочен за източник е официалният сайт на ВМРО-ДПМНЕ, но в момента информацията я няма там. А в английската и българската версия на уикипедия фактът отсъства.

Може би никой журналист

не му е задал тези въпроси

и темата не се дискутира в публичното пространство. Преди две години и половина стана ясно, че балдъзата му има български паспорт, но тогава Мицкоски заяви, че той и съпругата му Роза имат само македонски документи за самоличност.

Единственото споменаване на България извън политическите му коментари за “българския диктат” е за няколко посещения в Техническия университет в София в периода 2010 - 2012 г. Повече за това по каква линия е идвал в България и дали за дни или месеци, не се споменава в биографията му.

Роденият през 1977 г. политик е завършил Машинния факултет на Скопския университет. Бил е последователно младши асистент, асистент, доцент, професор, доктор в същия факултет. Интересното е, че всичките му трудове са в съавторство с баща му Иван Мицкоски, който е професор от същата специалност.

Може би затова учудване буди издигането на сина в сфера, в която не е имал предварителна подготовка. Точно в периода, в който е идвал в софийския Технически университет, Християн Мицкоски оглавява партийната комисия по енергетика на ВМРО-ДПМНЕ. И после през 2016 г. става председател на държавното акционерно дружество ЕЛЕМ, най-големия производител на електроенергия в Република Северна Македония.

Местните медии го хвалят като мениджър, защото по времето на неговото управление компанията е намалила цената на тока и оптимизирала производството, така че през 2016 г. са внесли само 4% от консумираната електроенергия.

Мицкоски оглавява

ЕЛЕМ, когато на

власт е ВМРО-ДПМНЕ,

а премиер - Никола Груевски. Остава и при служебния министър-председател Емил Димитриев. Заедно с това е съветник и на двамата в сферата на енергетиката.

Няколко месеца след като е принуден от новото правителство на СДСМ да подаде оставка от ЕЛЕМ през 2017 г., Мицкоски застава начело на ВМРО-ДПМНЕ. Преди това е бил шеф на комисията по кадрите, както и няколко пъти е участвал в предизборния щаб на партията си.

В северномакедонските медии пише, че става член на формацията на 20 г. За лидер е избран с личната благословия на предшественика си Никола Груевски, който днес е политически бежанец в Унгария, след като срещу него са повдигнати няколко обвинения за злоупотреба с власт.

Бившият премиер е осъден на втора инстанция на 2 години затвор през 2018 г. Но Будапеща официално му даде политическо убежище.

Оттам той продължава да подкрепя политически промакедонистите в България от ОМО “Илинден”. Същото прави и наследникът му.

ВМРО-ДПМНЕ, която Християн Мицкоски ръководи днес, е най-голямата в съседната ни страна. Но е в опозиция, защото Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) е в коалиция с албанската формация Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) и още две малцинствени.

Мицкоски поиска оставката на министрите от албанските партии като условие за подкрепата на своите депутати за промяната в конституцията. Последва реакция на трима души начело с първия дипломат Буяр Османи. Те заявиха, че още на следващия ден след гласуването ще си тръгнат от ведомствата. Отговор от лидера на ВМРО-ДПМНЕ няма.

Защо обаче неговата

позиция за нашите

сънародници в РСМ

има значение?

Социологическите проучвания сочат, че Мицкоски има шансове да спечели следващите избори и да стане премиер.

Тогава на София ще ѝ се наложи да преговаря със състав, който може и да владее български, но със сигурност няма желание да чуе българската позиция.