Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Маяковски
Владимир Маяковски

От рождението на един от най-значимите руски и съветски поети на ХХ век Владимир Маяковски се навършиха 130 години тези дни.

Както изпя Висоцки:

“С меня при цифре 37 в момент слетает хмель.

Вот и сейчас - как холодом подуло:

Под эту цифру Пушкин подгадал себе дуэль

И Маяковский лег виском на дуло.

(И в превод на български от Румен Караколев:

На 37 аз не съм като преди, тъй смел -

Дори сега от мраз вихрушки чувам:

На тази възраст Пушкин бе прострелян на дуел

И Маяковски сложи слепоочие на дуло.)

На 14 април 1930 г. Владимир Маяковски се самоубива, като се застрелва.

Роден е в днешна Грузия (родното му градче Багдати се нарича гр. Маяковски от 1940 до 1990 г.).

След смъртта на бащата, лесничей, семейството се премества в Москва. Там постъпва в болшевишката фракция на Руската социалдемократическа работническа партия, РСДРП(б) през 1908 г. Година по-късно е арестуван за подривна дейност. В затвора прописва поезия.

През 1911 г. започва да учи в Московското училище по живопис, скулптура и архитектура. През 1912 г. влиза в групата на кубофутуристите и изявите му с тях водят до изключването му от училище.

След Октомврийската революция през 1917 г. става изтъкнат представител на социалистическата литература, публикува, пътува, издава литературни списания.

Самоубива се на 36 години.

Като млад поет се сближава с критика Осип Брик, става любовник на жена му Лиля Брик и тримата живеят заедно от 1918 до 1925 г.

Общо в живота му изброяват седем жени, като с никоя от тях не встъпва в брак. “24 часа” ви разказва за всяка.

София Шамардина 

София Шамардина
София Шамардина

През 1913 г. Корней Чуковски запознава Маяковски със София Шамардина, която е наричана “първата артистка футуристка”. Тогава тя е на 19 г., а той - на 20. Известна е в артистичните среди на Санкт Петербург, участвала е в концерти с опитомен вълк на каишка и става героиня в автобиографията “Камбаните на църквата на чувствата” на Игор Северянин. Актрисата и поетът бързо намират общ език и започват да се срещат. Тя му помага да организира турнето на футуристите в Русия през 1913-1914 г., както и в реализацията на пиесата “Владимир Маяковски”. Но страстта им скоро утихва и през 1914 г. се разделят. В спомените си тя пише, че е трябвало да направи аборт.

Мария Денисова 

Мария Денисова
Мария Денисова

През 1914 г. в Одеса по време на турнето на футуристите Маяковски се среща с Мария Денисова. Те се запознават на поетическа вечер в Руския театър, след което се разхождат цяла нощ.

Както си спомня поетът Василий Каменски, Маяковски се върнал “усмихнат, разсеян неочаквано, съвсем неприличащ на себе си”.

Поетът даже предлага на Мария ръката и сърцето си, но получава отказ. Но споменът за нея е увековечен в една от най-култовите му творби - “Облак в панталони”.

След раздялата двамата си пишат и понякога даже се срещат.

Наталия Брюханенко 

Наталия Брюханенко
Наталия Брюханенко

За първи път с Наталия Брюханенко Маяковски се вижда през 1925 г. в библиотеката на Госиздат. След това не се засичат почти година, преди да се срещнат на същото място. Започват да се виждат, като поетът галантно я нарича Наталочка, говори на “вие” и прави скъпи подаръци.

По време на почивка в Ялта Маяковски сутрин работи над поемата “Добре!” и се готви за всекидневните поетически изпълнения. Връчва на Наталия огромен букет за рождения ден, а след това купува подаръци от всеки магазин по пътя.

“Един букет е дреболия. Бих искал да си спомняте как са ви подарявали не един букет, а цял магазин рози и целия парфюм на Ялта”, казвал той.

След двегодишна връзка той казва, че все още обича Лиля Брик, и пита Наталия дали е съгласна да е №2. Тя отказва, разделят се, но запазват приятелски отношения.

Татяна Яковлева

Татяна Яковлева
Татяна Яковлева

През есента на 1928 г. Маяковски пътува до Франция, за да купи нова кола на Лиля Брик. Там познати му казват, че в Ница на почивка е Ели Джоунс с дъщеря им, и той отскача дотам. След няколко дни се връща в Париж, където среща Татяна Яковлева - висока блондинка, която работи като манекенка.

Поетът се влюбва от пръв поглед, при това до такава степен, че спира на пише на Лиля. Чак след две седмици праща телеграма, че е купил ново рено.

Маяковски посвещава две стихотворения - “Писмо до Татяна Яковлева” и “Писмо до другаря Костров от Париж за същността на любовта”. Даже предлага на Татяна ръката и сърцето си, но тя отказва, защото не иска да се омъжи за гражданин на СССР. Освен това от вниманието не убягва, че непрекъснато се отбива в магазините за парфюми и бельо в търсене на “подарък за Лиля”.

Ели Джоунс 

Руската емигрантка Ели Джоунс (иначе Елизавета Зиберт)
Руската емигрантка Ели Джоунс (иначе Елизавета Зиберт)

С руската емигрантка Ели Джоунс (иначе Елизавета Зиберт) Маяковски се среща на поетична вечер в Ню Йорк, като ги запознава художникът Давид Бурлюк. Девойката работи като преводачка в Американската организация за помощ на гладуващите. Поетът не говори английски и тя му помага да общува с останалите.

Двамата бързо се влюбват и командировката на Маяковски се удължава по негово желание. Той я рисува и иска да посвети стихове, но тя предпочита да запази връзката в тайна. През юни 1926 г. им се ражда дъщеря - Хелена Патрисия Томпсън, известна и като Елена Маяковская, но поетът я вижда само веднъж през 1928 г., макар да пази снимката в кабинета си.

Лиля Брик

Лиля Брик
Лиля Брик

През 1915 г. Маяковски се запознава с Лиля Брик и мъжа Осип. След тригодишен брак в отношенията на съпрузите няма страст, а само платонически чувства. Но те се впечатляват много от стиховете му, особено от поемата “Облак в панталони”, който Осип издава с лични средства и казва: “Маяковски за мен не е човек, а явление”.

През 1918 г. Владимир и Лиля се снимат в главните роли на филма “Оковани от филмите”. След това тя признава, че е влюбена, и тримата започват да живеят заедно, като даже на вратата им пише “Семейство Брик. Маяковски”, но по онова време отворените бракове не са били рядкост, просто не са парадирали с тях. Например писателят Александър Грин (“Корабът с алените платна”) пише по този повод за поета: “Нечист в любовта, по-точно - негнуслив. Троен брак”.

Вероника Полонская

Последната жена в живота на Маяковски, която е била омъжена за актьора Михаил Яншин. Но тя не бърза да се разведе, защото смята, че отношенията с поета могат да приключат във всеки момент. Когато се запознават през 1929 г., тя е на 21, а Маяковски - на 36.

Поетът нарича Вероника Нора, иска да живее с нея и настоява тя да се разведе. Сутринта на 14 април 1930 г. той я откарва с такси на “Лубянка”, където има стая. Тя е трябвало да има репетиция с Владимир Немирович-Данченко в 10,30 ч. По нейните думи Маяковски я помолил да не ходи никъде и даже изобщо да напусне театъра. След това дава пари за такси и отказва да я изпрати. По-късно тя разказва, че когато стига до входната врата, Маяковски се самоубива.

Роднините му я смятат за виновна, затова тя не отива на погребението.