Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живков дава благословията си Ванга да работи, а тя искала да бъде изследвана, за да се прекрати тормозът, на който я подлагали службите.
Живков дава благословията си Ванга да работи, а тя искала да бъде изследвана, за да се прекрати тормозът, на който я подлагали службите.

На четири очи му казва детайл от живота на нелегала Янко, който знаел само той

Пророчицата помага на бившия Първи да избегне съдбата с разстрела на Николае Чаушеску

Как на Ванга е било разрешено да приема толкова много хора, при това във времена, когато на ясновидци и екстрасенси се е гледало като на стопроцентови измамници, отклоняващи се от всички постулати на материализма и социализма?

“Пред Ванга е имало големи спънки, тъй като хората се са струпвали пред вратите на дома ѝ, но тогавашната идеология не е приемала въобще понятия като врачки и гледачки – разказа пред вестника Стефка Петревска в интервю в присъствието на майка си Витка, която бе до Ванга до смъртта ѝ. - Голям тормоз е имало от милицията навремето. Затова тя се принуждава и моли лично Тодор Живков за среща.”

Пред Витка и Стефка Ванга се осмелила приживе да сподели как всъщност ѝ е било разрешено да посреща хора в дома си.

Обърнала се към

Първия с думите:

“Тодоре, аз искам само да се разбере - дали познавам или не. Ако познавам, да ми дадете право да помагам на хората, ако не помагам – спирам.”

“Тя ходеше при него, той я канеше – разказа пред “24 часа-168 истории” българският учен Мартин Денев, който живее в Швеция и е имал много контакти с пророчицата. - Когато го обвиняваха, че поддържа връзка с нея, Живков отговарял: “Ванга ми е казала неща от моя партизански живот, които никой друг не може да знае”.

Стефка Петревска също потвърждава тази теория: “Той изпраща изследователски екип, но преди това леля Ванга му е казала нещо, което той не бил споделял с никого, и тогава той започва да гледа на нея по-сериозно.”

Интересно какво е това обстоятелство в миналото на нелегала Янко, което е било толкова секретно, че дори в ерата на социализма Живков не се е осмелил да го сподели с никого? Вероятно и с най-близките си, защото е подчертал пред пророчицата, че това е нещо, което знае само той и никой друг. Веднага след това той разрешава на Ванга да приема хора. Благословията на Първия обаче не е достатъчна и броженията срещу Ванга в партията продължават.

Затова се налага да се проведат подробни изследвания, които да убедят

праволинейните комунисти

в Политбюро и Кремъл

в излизащите извън всякакви рамки възможности на пророчицата.

Със задачата се заема дъщерята на Първия - Людмила Живкова, която предлага Ванга да бъде изследвана от учения психиатър д-р Георги Лозанов. С него тя се сближава след катастрофата през 1973 г., когато той ѝ помага по-лесно да преодолее жестоките травми и лечението да е успешно.

“Тогава Людмила Живкова приложи успешно метода на самовнушението, в който докторът я посвети – разказа пред “24 часа-168 истории” нейният началник на кабинета Кирил Аврамов. – Лозанов е работил в психиатричния отдел на ИСУЛ, провеждал е опити с психотренинг в профсъюзния санаториум в Банкя, имаше интереси към парапсихологията, хипнотичните сеанси, телепатията, езотерични и ментални феномени. Така той започва да изследва повече от 50 ясновидци и гадатели в България. Бе започнал да работи с известния пророк дядо Влайчо, но заедно с това в продължение на 30 години съсредоточава вниманието си и върху Ванга.”

Но Людмила Живкова се доверява на учения и по още една причина. Тя се познава с него още от 1967 г., когато посещава курсовете му по английски, преди да замине на обучение в Лондон. Според Аврамов д-р Лозанов преследва своята идея за сугестопедичен метод за изучаване на чужди езици и

намира подкрепа

от Людмила Живкова,

а от неговия новаторски метод започва да се интересува и майка ѝ д-р Мара Малеева.

“Стъпка по стъпка се стига до създаването на Държавен научноизследователски институт по сугестология, който беше настанен в стара сграда на ул. “Бенковски” – разказва още Кирил Аврамов. - Там се провеждаха и цялостни двугодишни сугестопедични курсове по чужди езици, като се използваха йогистки техники, практиката на релаксация и други подобни.”

В част от научните изследвания в областта на психологията на внушението и сугестопедията започва да се развива парапсихологията, включително експериментална дейност, свързана с Ванга.

“Изследванията с нея продължиха до 1991 г., когато институтът беше закрит – разказва Аврамов. - Според статистиката на учените над 80% от предсказанията на Ванга се случват наистина. Американски експерти, посетили Петрич през 1986 година, подчертават, че тя се е превърнала в национална институция. Нейните умения се пречупват през призмата на “старата окултна култура на България”, като се търси някаква връзка с Орфей и с богомилите.”

Все идеи, които комунистическият елит трудно може да преглътне.

“Към Лозанов и неговата

дейност започнаха атаки,

имаше сериозна съпротива – разказва Аврамов. - Не приемаха идеите му, а критиката на партийни фактори се свеждаше до подигравки от типа “как може да се учи чужд език, докато човек спи”. Лозанов бе принуден да защити докторската си дисертация в Москва, а Висшата атестационна комисия не го допусна да стане професор.

Възраженията идваха от хора и инстанции, които изобщо не бяха вникнали в същинската му работа с подсъзнанието и неговите неограничени възможности. Не схващаха обяснението му, че феноменът трябва да се търси в свръхчувствителност на съзнанието към чуждото съзнание, или в телепатията. Обвиняваха го, че е фройдист, че използва методите на Юнг, но Людмила Живкова твърдо стоеше зад него и го спаси. Благодарение на това той продължи изследванията си.”

След тези яростни атаки Людмила Живкова е принудена да повери пророчицата на друг специалист – най-изтъкнатия ни психиатър проф. д-р Иван Темков. Авторитетът му у нас и в чужбина е такъв, че никой не смее да се противопостави на изследванията му.

“Той проведе с нея срещи, подготви доклади и така дейността ѝ бе легализирана” – обясни още Кирил Аврамов. До края на живота си пророчицата не забравя доброто отношение на Първия към нея.

“Тя знаеше какво предстои, виждаше какво очаква Живков и

благодарение на нея него

не го застигна съдбата

на румънския лидер

Николае Чаушеску

– смята Стефка Петревска. - Не без нейна намеса стана това.”

Известно е, че Чаушеску и съпругата му Елена бяха разстреляни.

На въпроса защо Ванга е “защитила” Живков от тази кошмарна съдба, Петревска отговори: “Тя много обичаше Людмила”.