Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

С думите си, че "Украйна настоява да води тази война, но трябва да стане ясно, че сметката се плаща от цяла Европа", президентът Радев за пореден път наля масло в огъня на българското разделение. Впрочем, прави го постоянно, откакто е президент. Почти по всички теми. Трябва да отбележим последователността и виртуозността му в това отношение. Със сигурност ще бъде запомнен като най-разделящият българите президент.

Ние, от Движение Гергьовден няма да го корим, но за пореден път искаме да обясним нещо важно, което май убягва не само нему, но и на голяма част от сънародниците ни:

Да, наистина "сметката се плаща от цяла Европа", но да видим коя е сметката и за какво плащаме. Европа въоръжава Украйна, за да защити собствения си начин на живот през последните 30 години и собственото си разбиране за бъдеще без държавно насилие. И вътрешно, и външно. Със същите мотиви Европа подкрепи и ударите срещу Югославия, и умиротворяването на Косово, намесата във войната в Босна и Херцеговина, усмиряването на албано-македонския конфликт от 2001 година...

Ние, европейците, г-н президент, не защитаваме просто Украйна. Ние защитаваме себе си. Ние категорично не толерираме държавни управници, които - независимо от мотивите им - влизат с армиите си в други държави. Ние не наричаме това конфликт, нито въоръжена операция, нито с какъвто и да е било друг срамежлив синоним. Наричаме го война и Европа не иска повече войни след 1945-а година. Si vis pacem, para belum са думи, залегнали в основата на европейската държавна философия от времето на Платон в "Закони VIII" и Корнелий Непот (Epaminondas 5, 4). Едно от знаменателните европейски изобретения - пистолета "Парабелум" е кръстен на тази мисъл. Ако желаеш мир, готви се за война. Въпросът не е за Украйна или не е само за Украйна. Членството в НАТО е заявка и гаранция, че поредната държава-членка споделя тази философия за всеобща сигурност. Ето причината, поради която ред държави се стремят към това членство. Дори предпазливите финландци и шведи. Съвсем естествено за нападнатите украинци. Защото, каквото и да казвате, господин Презцидент, каквито и обстоятелства да се изтъкват (в един военен конфликт рядко има съвсем невинна страна), все пак Украйна беше нападната. Руски войски влязоха в Украйна, а не украински в Русия. Не Украйна, Европа настоява да се води тази война, господин Президент, и въпреки че не го е заявила открито, с всяко свое действие подсказва на управляващите в Москва, че е готова за война, за да спаси мира. Цялата евроатлантическа общност е готова за това.

Колкото и пропагандната война да залива истината с различни объркващи интерпретации, тя все пак си остава истина. Москва на Путин започна войната в Украйна и Европа е готова да я плати по всякакъв начин. Може би е редно, вместо да разделяте българите, да се опитате да убедите г-н Путин в тази ни готовност. Да съберете самите българи около това разбиране, както го правеха вашите предшественици, президентите Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев. От датите на членството на България в НАТО и ЕС този въпрос е безалтернативен, господин Президент. И ние, съвсем добронамерено, Ви питаме: ако не смятате членството ни в НАТО и ЕС за безалтернативни, къде другаде бихте искали да заведете българите? В кой обществен строй, в коя международна организация за сигурност, в какъв политически режим на държавно устройство? Не искаме да вярваме, че имате отговор на този въпрос...

Хубав ден и премисляйте повече думите, които произнасяте под българското знаме, независимо дали е на планински връх, в летен театър или в държавен кабинет.

От Фейсбук.