Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВЛАДИМИР ПУТИН
ВЛАДИМИР ПУТИН

ЦРУ в пълна готовност да се възползва от “перфектната буря” и безпрецедентните чистки сред военните

Пътуванията на Евгений Пригожин между Санкт Петербург и Минск през последните дни, каквито са данните за самолета му, вбесиха един от най-влиятелните блогъри в Русия с над 880 хиляди последователи. Игор Гиркин е бивш служител на Федералната служба за безопасност (ФСБ) и има огромно влияние в страната. Този път той фронтално атакува Кремъл, заявявайки, че е недопустимо властите да се преструват, че совалките на лидера на “Вагнер” са нормални и че “така трябва”. Според Гиркин при такива “некомпетентни и страхливи” лидери в Русия неминуемо ще има нов бунт и тогава никой няма да рискува живота си, за да защити Кремъл. Самият блогър е убеден, че управляващите вече са толкова “прогнили”, че са изгубили дори инстинктите си за самосъхранение.

Той като ексслужител на ФСБ твърди, че никога няма да прости на “Вагнер”, че бойците му свалиха шест руски хеликоптера, единият от които създава най-много проблеми на украинската армия - "Алигатор", и един самолет Ил-18. Но заедно с това те ликвидираха между 10 и 20 руски топпилоти и офицери. Гиркин публично изрази и възмущението си, че висши държавници по време на бунта са се изпокрили,

бягайки в чужбина

със самолетите си. Именно заради това в Русия открито се заговори, че, изглежда, този бивш служител по сигурността публично заявява претенциите си към трона на Путин. Нещо немислимо доскоро.

Бившият министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донбаска народна република Игор Гиркин КАДЪР: Youtube
Бившият министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донбаска народна република Игор Гиркин КАДЪР: Youtube

За предстоящ нов пуч заговори и командирът на руските бунтовници от Легиона на свободата - Цезар. Тези дни той заяви, че подкрепата за Путин сред офицерите от армията и служителите по сигурността се срива и че бездействието им по време на въстанието на “Вагнер” изобщо не е било изненада. Опозиционерът на Кремъл смята, че настроенията вече са други, защото бойците са уморени от кръвопролитната "специална операция", от режима и са отчаяни, че Путин води страната и света към гибел. Според Цезар е въпрос на време напрежението да ескалира и Путин да бъде свален от власт силово.

От тази ситуация със сигурност ще се възползва и американското разузнаване. Шефът му Уилям Бърнс тези дни заяви, че походът на “Вагнер” ще има дълготрайни щети и от тях шпионската агенция със сигурност ще се възползва. Според него "войната на Путин" има

“разяждащ ефект”

не само в руското общество, но и по отношение на режима. “Това недоволство създава възможност, която се появява веднъж на поколение - бе лаконичен Бърнс. - Няма да я оставим да отиде на вятъра... Готови сме да реагираме.”

В това отношение Уилям Бърнс е абсолютно прав. Армията се тресе от чистки и параноята расте всеки ден. Кремъл упорито издирва виновниците, допуснали “Вагнер” да стигне безпрепятствено на 200 км от Москва, тъй като е очевидно, че прекалено много генерали и офицери са си затворили не едното, а и двете очи. Неслучайно близкият до Евгений Пригожин генерал “Армагедон” - Сергей Суровикин, е в неизвестност оттогава и периодично се появяват твърдения, че

може да е арестуван

Според анализатори в момента тече разследване сред военните за евентуалните им връзки с “Вагнер” и не е изключено скоро да започнат мащабни чистки. Си Ен Ен в свой анализ отбелязва, че рокадите вече са в ход, тъй като Путин се стреми да си върне контрола над въоръжените сили. Затова, според медията, освен Суровикин има и други задържани. Изводът от целия този взривоопасен коктейл от събития е, че бунтът по един странен начин разкри разделението и недоволството сред руските военни и обществото, а това оттук нататък може да има непредвидими последици.