Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин и Александър Лукашенко Снимка: Facebook/Росси́я - Российская Федерация - Russia
Владимир Путин и Александър Лукашенко Снимка: Facebook/Росси́я - Российская Федерация - Russia

8 престъпления и едно убийство на сметката на завръщащите се от фронта помилвани затворници

Когато години наред вървиш срещу правилата, опиянявайки се от идеята, че имаш частна армия, която може да издига и сваля удобни за Русия режими в Близкия изток, в Африка, Южна Америка и Украйна, тогава има риск да получиш един достатъчно звучен шамар, подобен на краткия бунт на “Вагнер”, за да осъзнаеш, че си

на ръба на катастрофа

С впечатляващия си брой от над 25 хил. души частната гвардия може да се сравни спокойно с редовните армии на България и Словакия. Неслучайно страните членки на НАТО алармираха, че разполагането на тази сила с неясно командване в Беларус представлява заплаха. Причината са многобройните обвинения, свързани с частната армия, за дестабилизация и нарушения на човешките права в страни като Сирия, Либия, Судан, Централноафриканската република, Мали, Мозамбик, Венецуела и др. Отделно по време на войната в Украйна правозащитни организации обявиха, че частите на “Вагнер” са извършили едни от най-големите зверства и изстъпления.

Именно затова щабквартирата на НАТО официално изрази своята загриженост от присъствието на наемниците в Беларус, която граничи с няколко членки на Алианса, и обеща да защити съюзници. Полша вече изпрати 500 тежковъоръжени полицаи с ангажимент да ги подсили с военни части. Примерът й моментално бе последван и от балтийските страни.

“Ако “Вагнер” разположи серийните си убийци в Беларус, всички съседни страни са изправени пред още по-голяма опасност от нестабилност”, заяви литовският президент ГитанасНауседа след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Евгений Пригожин се поздравява с руснак, когато си тръгва от Ростов.
Евгений Пригожин се поздравява с руснак, когато си тръгва от Ростов.

От неговите думи и тези на полския президент Анджей Дуда се разбра, че при всички случаи заплахата “Вагнер” ще е част от дневния ред на срещата на върха на Алианса във Вилнюс между 11 и 12 юли. Самият Столтенберг отбеляза, че все още е твърде рано да се каже

какво означава присъствието

на “Вагнер” в Беларус,

но "всяка страна и всеки сантиметър" от територията на Съюза ще бъдат защитени от “Минск и Москва”.

Но освен заплаха за Алианса

частната армия е нежелана

и в Беларус. Президентът Александър Лукашенко заяви, че бойците, които не искат да воюват в руската армия, могат да останат в Беларус "за известно време и за своя сметка". Държавният глава посочи, че могат да се настанят в изоставена казарма, а Минск ще помогне “с каквото може”. Макар президентът да не спомена къде ще бъдат разположени, бързо стана ясно, че това ще е град Осиповичи на 230 км от границата с Украйна. Местното население веднага настръхна и алармира пред световните агенции, че всички там са силно притеснени от движението на тежка техника по улиците и присъствието на страховитата армия.