Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Има пари пенсиите да се вдигнат с 12% от юли
  • Всички заплати - по банков път

Който не получи касова бележка в заведение за хранене, ще има право да не плати сметката. Това е една от мерките за по-голяма събираемост на ДДС, която финансовият министър Асен Василев предлага с проекта за новия бюджет за 2023 година.

Точно същата идея “24 часа” лансира през август 2022 г., а НАП я подкрепи. Кампанията дойде по примера на Гърция, където тази мярка бе въведена заедно с насърчаване на плащанията с карта, за да се минимализира сивата икономика. Сега Василев я предлага да се въведе в България с промяна в Закона за ДДС. (виж тук)

При представянето на параметрите на новия бюджет в сряда финансовият министър каза още, че България преговаря с Европейската комисия и Европейската централна банка да въведе еврото като паралелна валута от началото на 2024 г. Ако това стане, ще е възможно и при сделки между физически лица да се плаща в евро, както и заплатите да се изплащат в европейската валута.

3,6 млрд. лв. орязани разходи, включително 1,7 млрд. от издръжка и капиталово финансиране, и 4,7 млрд. лв. повече, които да съберат приходните агенции, предвижда изготвеният от финансовото министерство проект за бюджет. Дефицитът е 3% и напълно отговаря на критериите за еврозоната, подчерта Василев.

Ръстът на икономиката за тази година ще е 1,8%, през 2024 г. ще се ускори до 3,3 %, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2%. Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7 на сто заради поевтиняването на храните и спада на енергийните цени. През 2024 г. инфлацията ще продължи да се забавя, като в края на годината ще достигне 3,2%, а средногодишната – 3,8 %. През 2025 г. ще спадне още - до 2,8 на сто.

Парите за всички социални плащания, както и за увеличение на пенсии и заплати, са осигурени, подчерта Василев.

Данъци не се вдигат, облекченията по ДДС остават до края на годината, с изключение на косвения данък за газа, който се връща на 20%, защото цените са се нормализирали.

111 млн. лв. повече са заложени в бюджета, за да се компенсират хората под линията на бедност, 50 млн. повече има по Закона за социалното подпомагане, 31 млн. още заради по-големия обхват на еднократната помощ при започване на училище, изброи министърът. Заедно с децата от първи, втори, трети и четвърти и осми клас еднократни

помощи от 300 лева ще има и за учениците в 5-и

клас. Линията на бедност за тази година е определена на 504 лв., а минималната пенсия става 512-513 лв., посочи още министърът.

От 1 юли всички пенсии се индексират с 12%. Учителските заплати се вдигат, за да стигнат 125% от средната. Увеличават се парите за втората година майчинство на 780 лв. вместо сегашните 710 лв. със задна дата от януари. Минималните заплати на медицинските сестри стават 1500 лв., а на лекарите - 2000 лв.

Заделят се повече средства за отбрана - до 1,88% от БВП. Запазват се ваучерите за храна в размер до 200 лв. месечно, а годишната им квота се вдига от 1 млрд. на 1,4 млрд. лв.

Заложеният дефицит 3% в бюджета е постижим, твърди Василев. Според него политическата криза, войната в Украйна и високите цени на енергията не попречили на българските фирми да изработят достаточно висок брутен вътрешен продукт и заедно с хората да платят достатъчно данъци, така че дефицитът да бъде намален. Това показва, че може да се води отговорна социална политика, без да се нарушават балансите на страната, коментира финансовият министър. Той очаква до края на тази година и второ плащане по плана за възстановяване от 1,416 млрд. лв., с което дефицитът на касова основа да падне до 2,5%.

Значително затягане на контрола се очаква и от НАП

- както по отношение на декларирането на доходи, така и по отношение на проверките, каза Василев. А работодателите ще бъдат задължени да изплащат заплатите на служителите си единствено по банков път.

Финансовият министър уточни, че бизнесът и редовите данъкоплатци няма да бъдат проверявани излишно, а данъчният контрол ще бъде насочен към неизрядните фирми. Очаква се и митниците силно да подобрят събираемостта на ДДС и акцизи при вноса.