Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Императрица Жозефина

ХУДОЖНИК: ФИРМИН МАСО
Императрица Жозефина ХУДОЖНИК: ФИРМИН МАСО

Женската природа в политиката може да е не само съзидателна, но и разрушителна

Още от дълбока древност държавното управление страда, когато се намеси необузданата женска амбиция. Сентенцията, че зад всеки успял мъж стои една силна жена, се отнася до музите и отдадените на своя благоверен половинки, преклонени пред авторитета и мъжествеността им. За силните жени,

които брутално се възползват

от любовта, уважението и възхищението на своите партньори, би подхождала малко по-различна максима – зад много (не зад всичките, слава богу) успели мъже стои по една проклетница. Знаем как Агрипина, жената на Клавдий, се е вихрила в Рим като гърмяща змия. Отравя втория си съпруг, за да се отдаде на императора, после трови и него, за да седне синът ѝ Нерон на трона, а накрая единственото ѝ дете я затрива пак с отрова.

Без да е кръвожадна, Наполеоновата Жозефина също не е известна със съпружеско смирение. Три години след като бившият ѝ съпруг е гилотиниран от якобинците, тя се омъжва за Наполеон, макар че според летописците не дава вид на влюбена в дребния пълководец. Твърди се, че егото и грандоманията му разцъфтяват именно под нейните грижи, за да се стигне до безпрецедентното им самопровъзгласяване за император и императрица на Франция.

На Жозефина никак не ѝ допадал натискът от страна на свекърва ѝ да роди наследник на Бонапартите. Историците сериозно разглеждат версията, че тя убеждава Наполеон да се разделят и лично избира следващата му жена, 18-годишната Мария Луиза Австрийска. После се оттегля доволно в разкошния замък Малмезон, където императорът продължава да я посещава. Тя

никога не губи влиянието си над Наполеон

Ами Беси Уолис Симпсън, която лишава Великобритания от законния ѝ крал? Намерението на Едуард VIII да стане третият съпруг на два пъти разведена американка направо взривява страната. В сравнение с “Барселонагейт”

този скандал е с размерите на ядрена гъба,

довежда до абдикирането на краля. Мисис Симпсън спечелва личната си битка, омъжва се за любимия си и става херцогиня на Уиндзор, а по време на Втората световна война се сближава с Хитлер и видни нацисти. Според изследователите съвсем целенасочено тази жена се опитва чрез Третия райх да върне Едуард на британския престол.

Учейки се от вече преживяното, по-лесно избягваме грешните решения, ето защо трябва много да се внимава дали е съзидателна, или разрушителна женската природа зад успелите мъже.

В най-новата си история България също е свидетел на последици от женски почерк в голямата политика. В мандата на ОДС в края на миналия век мнозина ползваха авторитета на “леля Елена”, за да си проправят път нагоре във властта или в бизнеса, името ѝ железни врати отваряше. Премиерската съпруга Елена Костова, Антонина Стоянова, жена на президента Петър Стоянов, и Алиса Софиянска, половинката на столичния кмет Стефан Софиянски, учредиха фондации, за да затвърдят обществения си рейтинг.

Редно е да се припомни и Елена Йончева, дъщеря на подполковник от Първо главно управление на ДС, която преди разгръщането на възходящата си политическа кариера е известна като телевизионна журналистка и годеница на бившия премиер Сергей Станишев.

Днешната мълва носи, че женски дрязги помпат напрежението между лобитата в “Продължаваме промяната”. Известяването на медиите за опита на Асен Василев да назначи съпругата на Даниел Лорер в борда на Европейската инвестиционна банка не било инициатива на ГЕРБ-СДС, а приятелски огън. Всъщност това си личи до голяма степен и по оповестената преди две седмици информация по темата.

“Министър Асен Василев е изненадал както премиера Николай Денков, така и съпредседателя на ПП Кирил Петков”, пише “24 часа”.

“След първоначалната изненада Петков и Денков настоятелно помолили Василев да се откаже от намеренията си.” Съобщава се още в дописките, че финансовият министър поискал предложението му да се съгласува със съответните министерства в рамките на 60 минути.

Виолета Лорер оттегли кандидатурата си, но запознати твърдят, че онзи ден лобито на Василев нанесло ответен удар по Лена Бориславова с медийното разкритие, че за нея се подготвя вицепремиерски кабинет в МС. Тя колела и бесела, всички назначения в държавата през нея минавали.

Два дни по-късно, на влизане в парламента за среща с ГЕРБ-СДС по повод бъдещо коалиционно споразумение, Бориславова отрече, но отказа да обясни в качеството си на каква се е запътила към северния вход на Народното събрание. И да не забравяме, разбира се, есемеса до Десислава Атанасова: “Ще счупим сглобката”, който никак не приляга на смирена жена.

Зад литературния псевдоним Джордж Елиът се крие една от най-значимите английски писателки от викторианската епоха - Мери Ан Евънс. Нейна е следната мисъл: “Всеки мъж, който не е чудовище, математик или луд философ, е роб на някоя жена.” Доста тревожно звучи.