Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгений Пригожин КАДЪР: Туитър/@Feher_Junior
Евгений Пригожин КАДЪР: Туитър/@Feher_Junior

Конфликтът в Украйна позволи на паравоенната група "Вагнер" да се наложи като играч на първи план в Русия. Но призовавайки за бунт срещу генералния щаб на руската армия, лидерът на "Вагнер" премина образно казано Рубикон, коментира Франс прес, цитирана от БТА.

Нищо не е сигурно, когато става дума за Евгений Пригожин, който е експерт в изкуството на провокацията и изненадващите обрати.

Конфликтът в Украйна предостави златна възможност на бизнесмена Пригожин да излезе от сянката, в която действаше от години, за да се затвърди като първостепенен актьор на сцената в Русия.

През май 2023 г. след месеци на сурови и кървави сражения, Пригожин обяви, че "Вагнер" е превзела украинския град Бахмут. Но именно по повод на тази битка напреженията между Пригожин и руския генерален щаб се обостриха. Пригожин обвини генералния щаб, че лишава "Вагнер" от боеприпаси и умножи видеата, в които обижда руските командири. Немислимо е който е да е друг в Русия да се държи по този начин в контекста на тотална репресия.

Преминаването на Пригожин от сянката на светло стана в началото на септември в момент, в който руската армия понасяше поражения в Украйна, което бе унижение за готовите да се бият хора от типа на Пригожин. Тогава именно Пригожин за първи път призна открито, че през 2014 г. е основал паравоенната група "Вагнер", която е активна в Украйна, но също и в Сирия и Африка. И оттогава той се наложи като водеща фигура в конфликта в Украйна.

"Тези момчета, тези герои, защитиха сирийския народ, други народи в арабските страни, бедните и беззащитни африканци и латиноамериканци, те се превърнаха в стълб на нашето отечество", каза тогава Пригожин.

През октомври неговата рекламна логика стигна още по-далеч и той се настани в голяма стъклена сграда в Санкт Петербург, която стана централа на "Вагнер".

Господарят на провокацията Пригожин публикува през февруари видео, в което той се виждаше във военен самолет и в което той предлагаше на украинския президент Володимир Зеленски да разрешат съдбата на град Бахмут чрез въздушен дуел.

За да се сдобие с армия на висотата на своите амбиции, Пригожин, който подобно на Владимир Путин е роден в Санкт Петербург, започна да набира хиляди затворници и арестанти, за да се сражават те в Украйна в замяна на амнистия за тях.

Затворническата среда е добре позната между впрочем на Пригожин, който самият е прекарал девет години зад решетките по съветско време заради престъпления от общ характер. Той излиза от затвора през 1990 г. по времето, когато СССР е в процес на разпад. На фона на този разпад Пригожин започва успешен бизнес с продажба на хотдог. Постепенно се издига в бранша и отваря луксозен ресторант в Санкт Петербург, който се превръща в един от най-модните и посещавани в града. По същото време Владимир Путин също бележи паралелен кариерен възход в същия този град.

След като Путин става президент на Русия през 2000 г. кетъринговата компания на Пригожин започва работа в Кремъл, заради което той получава прякора Готвача на Путин и репутацията, че е станал милиардер благодарение на търгове за обществени поръчки. Тези пари именно той използва, за да създаде "Вагнер", частна армия, първоначално съставена от калени ветерани от руските въоръжени сили и от руските специални служби.

През 2018 г., докато действията на групата вече са забелязани в Украйна, Сирия и Либия, тя е заподозряна, че настъпва и в Африка. По това време трима руски журналисти, разследващи дейностите на "Вагнер" са убити в Централноафриканската република.

Очаквайте подробности как световните политици и медии коментират положението в Русия.