Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев СНИМКА: NOVA
Асен Василев СНИМКА: NOVA

100% дивидент от държавните дружества, повече приходи, второ плащане по Плана за възстановяване, намаленото ДДС остава до 1 януари 2024 г., е разчел министърът

Бюджет с 3% ще внесе в парламента финансовият министър Асен Василев. На брифинг, министърът обяви плана за постигане на тази цел. Повишаване на приходите - с 3,6 млрд. лв. повече от приходните агенции, основно от ДДС при внос, второ плащане по Плана за възстановяване до края на годината от 1,2 млрд. лв. и 100% дивидент от държавните дружества, което ще вкара в хазната около 750 млн. лв.

Ставките по ДДС остават до януари 2024 г. , тъй като според Василев не е правилно да се променят данъци в средата на годината. Единствено отпада по-ниското ДДС за газа, тъй като цената му се е нормализирала.
Орязването на разходите ще бъде в частта за капиталовата програма, за която е въведен лимит от 8,5 млрд. лв., като Василев изрично обясни, че са съкратени само разходи по които няма проектна възможност и е ясно, че трудно ще се случат до края на годината. Ще се орежат и разходи за издръжката по ведомства, като те ще се планират по реални цени от първото полугодие и няма да има излишно раздуване.
Разходите за пенсии и заплати не са пипани, изрично подчерта министърът. Не се планира увеличение на данъци. Планира се още съотношението дълг към БВП да остане в рамките на същия процент, какъвто бе миналата година. Василев не влезе в подробности за нови емисии, като обеща въпросът с дълга да се коментира отделно.
Заради извънредната ситуация парите за бедствия са увеличени от 80 млн. лв. до 130 млн. лв., съобщи още той. С плана за бюджета били запознати членовете на бюджетната комисия, за да се подготвят за обсъждането и приемането му, обяви още министърът. „Бюджетът е реалистичен, разчетен е при 1,8% ръст и 7,8% годишна инфлация“, заяви Василев.
Той съобщи още, че не се предвиждат големи размествания в министерството, а е възстановен ,устройствения правилник, който бе приет от последния редовен кабинет. Министърът си търси заместници, тъй като един от бившите му заместници - Андрей Цеков сега е министър, а Ивайло Яйджиев е в ЕИБ, но се водят разговори за връщането му.
Василев специално подчерта, че няма орязване на разходи за отбрана, а дефицитът е в рамките на критериите от Маастрихт, така, че да сме подготвени и за двата алианса.

Очаквайте подробности