Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИНФОГРАФИКА: ЕЛИЦА БЕЛИШКА
ИНФОГРАФИКА: ЕЛИЦА БЕЛИШКА

Преди Освобождението Левски, Ботев, Раковски влизат в остри спорове с братята Христо и Евлоги Георгиеви и съратниците им на тема Русия. Апостола, Ботев и Раковски не желаят империята да се намесва в делото, за да не бъдем поробени отново.

„Добродетелната дружина” опитва да унищожи брошурата на Георги Раковски „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”. Тя описва геноцида срещу сънародниците ни и насилственото им изселване оттук и е предупреждение да не се допуска сближаване „с тази човеконенавистна империя”.

По време на Руско-турската освободителна война български интелектуалци изграждат мита за „добрия Дядо Иван”. Тодор Бурмов пише: „Зле ли щяше да е за тези измъчени и унижени раи да станат изведнаж граждане на великата славенска империя?”. Славейков написва стихотворението „Вярата и надеждата на българина към Русия”, а Иван Вазов „Здравствуйте, братушки!”.

Руско-турската война, завършила с разгром на Османската империя, е ключово събитие след пет века робство. Всенародната любов към руснаците е такава, че никой не забелязва как новоосвободена България се превръща в руски протекторат с наместници на всички ключови властови постове.

На Берлинския конгрес през юли 1878 г. по настояване на Русия Санстефанският договор е ревизиран и са орязани границите ни, определени с него няколко месеца по-рано. Съдбата на България е решена, без да присъства нито един българин. Подписките срещу това се озовават в руското посолство и не получават гласност.

7 години по-късно, през 1885 г., княз Александър Батенберг подписва манифест за Съединението, с който Източна Румелия е присъединена към Княжество България. Това вбесява Русия, тя оттегля генералите си, а няколко месеца по-късно русофилски настроени офицери правят преврата срещу Батенберг и той е прогонен от България.

През 1892 г. има подозрения, че русофилите и капитан Петко войвода готвят преврат и убийството на премиера Стефан Стамболов. Министър-председателят разпорежда доскорошният му съратник в битките с турците да бъде арестуван и изтезаван. Русофилите му отмъщават – Стамболов е съсечен на улицата, защото не е допуснал проруските сили да вземат властта.

След преврата през 1944 г., през следващите 46 години България е изцяло подчинена на СССР. Има предложения дори да станем 16-а република. Тази васална позиция е прекратена през 1990 г. Оттогава периодично избухват обвинения между политици за обслужване на руските интереси, особено покрай проекти като АЕЦ „Белене” и „Южен поток”, но сегашните дебати за кабинет са апогеят на вечното българско дерби „русофили-русофоби”.