Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pexels
Източник: Pexels

Съвременният човек е наясно, че проследяването на кръвното налягане е важна част от грижата за здравето. И все пак това не означава, че всеки възрастен трябва да разполага с апарат у дома и да измерва кръвното си ежедневно. Кога наистина имате нужда от проследяване на кръвното налягане, кога е задължително и кога е препоръчително да си купите апарат – прочетете в следващите редове.

Хипертонията

Една от основните причини да се препоръчват домашни апарати за кръвно налягане е хипертонията – хронично високото кръвно налягане. Когато не се проследява, тя носи рискове от инфаркт, инсулт или мозъчна аневризма. Ето защо лекарите дават насоки на всички, страдащи от това заболяване, да измерват редовно кръвното си налягане и да записват резултатите.

Статистиките

Много хора очакват лекарят им специално да наблегне на нуждата от проследяване на кръвното налягане. Но средностатистическият лекар преглежда по един човек на всеки 10-15 минути и няма как да проследява кръвното налягане на пациентите си. Той може само да измери временните параметри, които често не показват реалното състояние на пациента, който може да е притеснен или уморен. Някои пациенти имат т. нар. „хипертония на бялата престилка“, тоест повишават кръвното си от нервност само в лекарския кабинет. Други обратно – имат „маскирана хипертония“, при която кръвното им налягане е нормално в лекарския кабинет, но е високо у дома.

От друга страна, статистиките по отношение на кръвното налягане са доста красноречиви. 22% от възрастните жители на ЕС са страдали от високо кръвно налягане. България е на пето място в съюза по брой хипертоници (хора, страдащи от високо кръвно налягане) – те представляват почти 30% от възрастното население у нас. В същото време само 40% от хипертониците проследяват редовно кръвното си налягане.

Кой има нужда от апарат за кръвно налягане

И все пак хипертонията далеч не е единствената причина, поради която бихте имали нужда от домашен апарат за кръвно налягане. Дори без изрична препоръка от лекар, непременно се снабдете с домашен апарат за кръвно и го използвайте редовно в следните ситуации: 

  • Ако започвате да вземате лекарства за високо кръвно налягане – докато уточните подходящата за вас доза.
  • Ако страдате от диабет тип 2 или бъбречни заболявания.
  • Ако сте бременна и развивате хипертония или прееклампсия, свързани с бременността.
  • Ако в лекарския кабинет нивата на кръвното ви са били близки или по-високи от горните граници – за да проверите дали наистина става дума за хипертония.
  • Ако кръвното ви налягане спада под минималните граници, също е добре да проследявате как ви понасят лекарствата.

Ако имате колебания относно кръвното си налягане, попитайте своя личен лекар дали имате нужда от апарат у дома. Той ще ви обясни също как и кога да правите измерванията, как да водите записите и кога да се върнете при него, за да направи анализ на състоянието ви.

Защо да имате апарат за кръвно налягане при хипертония

Когато разполагате с апарат у дома, можете да следите кръвното си по едно и също време на деня, в спокойна обстановка. Записването на тези показатели само в рамките на няколко седмици ще помогне на вашия лекар да направи анализ и да дозира лекарствата ви така, че да поддържат кръвното ви налягане в безопасни граници.