Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев в Европейския парламент
Иван Гешев в Европейския парламент

"Каквото имам да кажа, ще го кажа в България", това заяви главният прокурор Иван Гешев, след като беше изслушан на закрито заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент в Страсбург. Извънредната среща бе посветена на ситуацията в България.

"Ще изчакам решението на президента Радев и Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа тогава", каза още той. Гешев остана в залата по-малко от 20 минути.

"Обсъждахме важни въпроси като руското влияние, правовата държава и върховенството на закона, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски партньори", коментира още главният прокурор.

В понеделник с 16 гласа “за” и в негово отсъствие Пленумът на ВСС гласува Иван Гешев да не е главен прокурор и предложи на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването му. По същото време Гешев вероятно вече бе пристигнал в Страсбург, където днес се очкваше да направи разкрития за корупция. Румен Радев няма срок, в който да подпише или не указа за отстраняването на главния прокурор.

Мониторинговата група на ЕП е създадена през 2018 г. след убийството на журналистиката Дафне Галиция в Малта. Целта й е да проследява процесите в държавите членки, в които е установено, че има проблеми с демокрацията, върховенството на закона и гражданските свободи. Тя е малка, но с огромно влияние. Състои се от едва 14 евродепутати – по двама представители на всяко политическо семейство.

Елена Йончева е единствената българка, която участва в този процес. Тя се присъединява към екипа през 2020 г., когато България е поставена под наблюдение - за демокрацията в страната, върховенството на закона, отчетността на главния прокурор, медийната свобода, борбата с корупцията и развитието на знаковите разследвания на политици, включително „Барселонагейт“, снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на тогавашния премиер Бойко Борисов, записа, в който той казва, че ще унищожи политически противник и др.

Попитана за резултатите от работата на групата, част от ЕП, самата Йончева дава Малта за пример: След убийството на журналистката групата направи няколко посещения на място, събра информация, изслуша представители на властта. И след този натиск да има повече яснота по случая, в крайна сметка премиерът на Малта подаде оставка.

14-членният екип излиза с конкретни заключения, доклади, които се обсъждат периодично в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE). Наблюденията му са част и от годишните доклади за върховенството на закона, които Европейската комисия представя за всяка държава членка.

На заседанието на 13 юни покана да говорят по делото “Барселонагейт” пред мониторинговата група в Страсбург получиха главният прокурор Иван Гешев и заместник министъра на праовсъдието Емил Дечев. Самият Бойко Борисов, в качеството му на премиер, е канен два пъти в ЕП, за да бъде изслушан за България. Но и двата пъти той отказа да отиде.

Случаят „Барселонагейт“ е известен в редица европейски държави. По него и евродепутатката Елена Йончева е давала многобройните интервюта – в испански, английски, белгийски, швейцарски и др. световни медии. Попитана защо в България големите медии и телевизии не отразяваха „Барселонагейт“ и за косвеното признание на журналист, че върху тях е имало натиск от регулаторите, тя каза – „Трябва да се разкрие механизмът, по който се оказва натиск върху нашите колеги. Кой и как го осъществява. Ако не намерим отговори, няма да напреднем.“ Непосредствено преди разпита на главния прокурор Гешев, тя отново се закани, че няма да позволи такива важни дела да бъдат “замитани под килима”.