Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Силвио Берлускони
Силвио Берлускони

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина, съобщи Rainews. До него са били брат му Паоло и децата му с изключение на най-малкото - Луиджи.

86-годишният политик, познат като Кавалера, беше в болницата Сан Рафаеле в Милано от петък за хронични изследвания на левкемията, от която страдал от известно време.

Бохемът милиардер и медиен магнат идва на власт през 1994 г. и води четири правителства до 2011 г., припомня Би Би Си.

Роден е на 29 септември 1936 г. в Милано в семейството на банков чиновник и домакиня. След началното училище родителите му го записват в католически колеж и още тогава проявява предприемаческия си дух, като помага на съучениците си срещу заплащане. Успявал от дете да убеди всекиго в своята кауза, стига да има подходяща аудитория за това - качество, което демонстрира безпогрешно през годините.

След колежа Силвио Берлускони учи право в Миланския държавен университет. В студентските си години работи като фотограф и търгува с дребна техника, за да се издържа. Той създава и музикална група, в която е солист и свири на контрабас. През 1961 г. Силвио Берлускони завършва с отличие Юридическия факултет на Миланския държавен университет. За дипломната си работа той получава награда от фирмата "Манцони" от два милиона лири, както и предложение за работа.

"Бизнесът ми е в кръвта", често казвал Берлускони. Той разказвал, че сам е постигнал всичко в живота си, почвайки от нула. За италианците той е постигнал американската мечта по италиански модел, почвайки от най-ниското кариерно стъпало и ставайки милиардер. Самият Берлускони е разказвал, че е започнал работа първо на круизни кораби, където е развличал пътниците, разказвайки им вицове или пеейки им песни.

Той бе в България точно преди 12 г., за да открие заедно с българския си колега Бойко Борисов паметника на италианския революционер Джузепе Гарибалди. Според италианските медии обаче причината е била да присъства на рождения ден на лидера на ГЕРБ.