Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2013 г. съдили Димов за клониране на банкови карти в Замбия, опасвали банкоматите с устройства, източвали пластиките в Кейптаун! Оправдали го

Убитата в същия ден като Каменов жена, но пред съда в града, била защитен свидетел

Каква е връзката между убития в средата на февруари 2018 г. в РЮА Анджело Димов и разстреляния преди дни Красимир Каменов-Къро?

Екзекуциите на двамата са идентични - група от наемници нахлува в домовете им в Кейптаун, жертви стават и жените им, съседите не чуват и не виждат нищо, а децата им се спасяват, защото са на забавачка или училище. Южноафриканските власти отново отварят студеното досие на Димов и съпругата му Незабравка, за да установят дали поръчителите и нападателите са едни и същи хора.

Без да са наясно властите у нас, Къро попада в полезрението на службите там още преди пет години. Причината - след смъртта на Анджело в дома му е открито копие на личната карта на Каменов. Тогава той обяснява, че мислели да правят бизнес заедно, но намерил по-сериозен човек за работата и се отказал.

“Аз мисля, че той беше свързан с наркотици и затова му се случи това”, изяснява Къро и в интервю пред Арон Хаймън - разследващ журналист от изданието TimeLIVE.

Жена му Гергана също се включва по телефона: “Със съпругата на Димов ходихме при един гинеколог, защото бяхме в близки квартали, и така се запознахме, имаме деца на еднаква възраст и практически родихме в разстояние на два месеца.”

Днес от убийците на Анджело и Незабравка няма следа. Разследването за нападението срещу тях буксува въпреки желанието на близките им в България да се разбере кой ги е поръчал.

“24 часа-168 истории” успя да се свърже с адвоката на Анджело - Уилям Буут, който го представлява в съда, преди да стане жертва на поръчка. Тогава той е изправен на подсъдимата скамейка за измама с кредитни карти.

От документ става ясно, че Димов е арестуван през август 2013 г. за клониране на “стотици” банкови пластики в Замбия (държава в Южна Африка, която граничи с Демократична република Конго). Парите от тях по-късно били теглени в брой в Кейптаун. Задържат го с още шестима мъже, сред които двама българи и четирима южноафриканци. Това не е първият му сблъсък с полицията. Арестуван е през 2008 г. заедно със сърбин на име Деян Костич отново за измами.

През 2013 г. разследващи твърдят, че задържаните са свързани с международен синдикат за измами с пластики, който планирал ударите си от южните предградия. Закупували устройства за четене на картите. Властите били изумени от свръхумните джаджи, които бандата използвала. Отнело им месеци, за да разшифроват технологията, която се поставяла над банкоматите в Замбия.

Те били монтирани и с малки камери, които заснемали клиентите, докато въвеждат пинкодовете си.

След претърсвания полицията в Кейптаун открива големи суми, изтеглени от банкомати в южните предградия с помощта на пластики, които съмнително били регистрирани в Замбия. Заковават ги, докато теглят или ги използват за пазаруване в магазини за дрехи.

“Тогава беше натопен, не е извършвал тези престъпления и го оправдаха – казва майката на Незабравка – Дила Игова. – Мога да ви кажа, че нямаха пари, защото постоянно искаха от близките си помощ. Според мен някой му е поръчал да направи нещо, той е отказал и затова пред властите са подали фалшиви сигнали, за да му отмъстят. Записаха му дори наркотрафик и незаконен трафик с диаманти, но и това не беше истина.”

След разстрела на Анджело обаче се появява анонимен информатор, който разказва: “Ден след като Иван Джорджевич-Жуча (един от босовете на сръбската мафия в РЮА - б. р.) бе тежко ранен близо до Йоханесбург, в Кейптаун бе убит един от водачите на българския подземен свят в Южна Африка, а при стрелбата жертви станаха също неговата съпруга и кучето им. Двата атентата са свързани и се смята, че убийството на българина е било отмъщението за опита за ликвидиране на Джорджевич, който бе един от лидерите на сръбския престъпен свят”.

Важен детайл е, че службите работят по следния сценарий - разстрелите са станали заради голямо количество кокаин. Сънародниците ни поръчали смъртта на Жуча заради дрога, която сърбите откраднали от тях.

От документи става ясно и че разследващите са проверявали бизнес партньор на Анджело, в чийто дом бил извършен въоръжен грабеж, след който той издигнал голяма стена около имота си и сложил бронирани стъкла на прозорците. Името на съдружника на Димов загадъчно не се споменава никъде.

Южноафриканските власти сега ще подновят разследването за смъртта на Анджело и Незабравка. “24 часа-168 истории” научи, че в момента службите работят и по сценария убийствата на двамата през 2018 г. да са били предупреждение към Къро, че той и жена му ще са следващите. Приживе Каменов категорично отрича да е в каквито и да било отношение с Димов, но казва, че жертвата е свързана с наркотици.

В интервю, което дава по телефона миналата година през октомври пред медията TimeLIVE, обяснява: “Българин да бъде голям в дрогата... Те могат да бъдат само слуги на някого. Зад тях има южноафриканци. Те не са чак такива играчи”.

Сходствата между двата атентата са явни. Доскоро роднините на Незабравка смятаха, че тя е била убита заедно с Анджело, но не е влизала в първоначалния план.

Нещо, което беше оборено, тъй като се разбра, че наемниците са нахлули буквално минути след като тя се прибира от пазар вкъщи. Сега разстреляна заедно с Къро е и съпругата му Гергана.

Освен връзката на Каменов с Димов службите ще ровят и за връзка с друг атентат, който се случи в същия ден, но пред сградата на съда в Кейптаун. Жена беше убита от неизвестни, които стрелят по нея от Nissan. Името й не се споменава, но тя е била заподозряна за престъпления и е станала защитен свидетел, научи “24 часа”. Излязла е от сградата, където преди това е дала показания по наказателно дело.