Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паметникът на братята Кирил и Методий, където по традиция се полагат цветя на 24 май
Паметникът на братята Кирил и Методий, където по традиция се полагат цветя на 24 май

Честит празник на българските учители, университетски преподаватели и учени, на учениците и студентите, на писателите и поетите, на творците на българската култура, на журналистите!

Честит празник на моя колега от Института за литература Георги Господинов, носител на най-високата международна награда за литература "Букар". Честит празник и на онези български историци, които имат достойнството да се противопоставят на наследените от комунистическия период лъжи за българската история, да възразят аргументирано на руските и македонските фалшификации на историята ни, преиначаващи истината за създаването и родината на българската азбука и писменост.

Честит празник на всички български граждани, които категорично осъждат опитите на руски политици да манипулират руското обществено мнение по отношение на делото на България за приемане и разпространение на светлината на Христовото учение и създаването на писменост, благодарение на която и други народи започват да четат и пишат.

Свещената българска писменост не става по-малко българска, ако руснаците я наричат църковнославянска или руска, а македонците - македонска. Тя си остава за вечни времена българска писменост. И не е старобългарска, а именно българска. Защото и двете български азбуки - глаголицата и кирилицата са родени на основата на нашия говор мил, в земята където е живял и живее българският народ.

България е родното място на Преславско-Охридската християнска цивилизация, която с право можем да наречем българска християнска цивилизация. Светите братя Кирил и Методий са покровители на Европа. Българският език е един от езиците на който днес се обсъжда бъдещето на Европейския съюз в Европейския парламент.

Не съществува "руски свят". Не съществува "славянско братство и обединение", родината на руснаците не е никакъв "Трети Рим". Руските расови теории днес са отречени от цивилизования свят. Днес хората ги обединяват духовни, културни и нравствени ценности, а не агресивни политически теории като кремълските. Проявената и през ХХI век традиционна руска ненавист и агресия към други страни и народи, към свободата и демокрацията, към независимостта и равноправието между народите, към нашия европейски свят, е доказателството, че духовният смисъл на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, на вярата в Иссуса Христа, все още търси своите последователи в Русия. Защото за близо век тази земя стана свърталище на безбожници, на престъпна революция, на престъпна идеология и власт. Предприетите само през настоящия век от Руската федерация военни агресии срещу християнските земи и народи на Грузия и Украйна, постоянните опити за намеса във вътрешните работи на редица държави, включително и България, е доказателството, че човеколюбивата светлина на Христовото учение и българският дар - писмеността, все още не са отворили очите на голяма част от руския народ.

На този свят ден искам за пореден път да напомня,че управниците на Русия дължат извинение на България и на българския народ за окупацията на българското царство през 1944 г. и неговото ликвидиране, както и за наложения тогава нехуманен, престъпен, антихристиянски комунистически режим.

Нека младите да знаят: България е просвещавала, а Русия е завладявала! Ние сме отваряли очи, а Москва е искала нашите очи да останат затворени за света на доброто и благоденствието. За европейския свят.

Днес е хубав ден за България! Днес е ден, в който не само трябва да благодарим на нашите първоучители и техните последователи, но и ден, който ни напомня,че имаме дълг към тях - да продължим делото им и да не допуснем то да попадне в недостойни ръце. Да живее и пребъде България! Да разнася славата ни по света българската писменост и духовност!

Честит празник!

От Фейсбук.