Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радан Кънев
КАДЪР: NOVA NEWS
Радан Кънев КАДЪР: NOVA NEWS

Преди 89 години една необичайна група, да го наречем motley crew, от заговорници, която включва искрени патриоти, идеологически фашисти, модерни по стандартите на времето републиканци, офицери монархисти и немалко откровени югославски и съветски агенти, осъществява очакван преврат.

Обществото уморено, та отвратено от партизанщината и взаимния блокаж на демократичното коалиционно управление на Народния блок и безпомощността на опозицията - бившите управляващи от Демократическия сговор, посреща новината с примирение и дори облекчение.

Монархът замълчава и започва подготовка за авторитарен контрапреврат, който се случва само година по-късно.

Демокрацията и Търновската конституция умират тихо, остават знаме на симпатична група добри хора от старите буржоазни партии, които поддържат безопасна опозиция на авторитарния режим до самия му край и дори десетилетие по-късно съставят правителство за една седмица в началото на септември ‘44г.

До следващия преврат, чужда окупация, терор и половин век тоталитаризъм…

Мнозина ще кажат - международната среда е била напълно различна. И ще са прави. Но днешната не е безобидна, меко казано. Що се отнася до вътрешната политическа картина - днес политическата криза е безкрайно по-дълбока от 30-те години.

От фейсбук по повод Деветнайсетомайския преврат през 1934 г.