Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Автор: Лиляна Клисурова

Лявото по дефиниция не може да е консервативно. Цялата ни история е битка за промяна на обществото към прогресивно развитие в интерес на мнозинството. Ако нашите предци бяха „консервативни социалисти” нямаше да се преборят за осемчасов работен ден, платени отпуски, пенсии и достойни условия на труд. А жените и до днес нямаше да имат право на глас, да не говорим за това да станат предприемачи, премиери, пък дори и партийни лидери.

Това заяви евродепутатът и бивш президент на ПЕС Сергей Станишев на форум за прогресивни леви решения.

Организатори са петимата евродепутати от БСП - Станишев, Петър Витанов, Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова. А сред участниците са изпълнителният ген. секретар на ПЕС Джакомо Филибек и зам.-шефката на Групата на С&Д в Европарламента от Хърватия Биляна Борзан.

Събитието уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Атанас Пеканов, министрите Весела Лечева, Крум Зарков, Явор Гечев, експосланик Меглена Плугчиева, бившият и настоящият шеф на БСП в София Калоян Паргов и Иван Таков. Дойдоха и бившите соцдепутати Емилия Масларова, Дора Янкова, Кирил Добрев, Атанас Мерджанов, Димитър Горов, Ангел Найденов, Желю Бойчев, Петя Михалевска, Димитър Дъбов, леви кметове, областният управител на Габрово Кристина Сидорова, номинираният за социален министър от ПП-ДБ Иван Кръстев, ексдепутатката Деница Димитрова. Сред над 400-те участника във форума бяха и Мая Манолова Румен Петков, Валери Жаблянов и Костадин Паскалев от "Левицата", както и проф. Искра Баева, леви политолози, политици, експерти и др.

Организирахме този форум, за да започнем сериозен и съдържателен разговор за политики. Искаме да покажем, че в България има нужда от прогресивни леви политики и има интелектуален капацитет за формиране и отстояване на такива, обясни Станишев. "БСП е на дъното и сме длъжни да потърсим точка за опора, платформа на оттласкване от това унизително състояние, което е и вредно за България. В навечерието на приемането на бюджета и кампанията за местните избори, ние искаме да върнем съдържанието в политическия разговор", допълни той.

Твърде често ни се предлагат субпродукти или политически ГМО-та. Партиите си избират удобни теми за мобилизация на твърдия електорат, които твърде често са димна завеса за неспособността да се намират работещи решения за реалните проблеми, каза още Станишев. И даде примери с "плашилото" еврозона и "периодичната истерия на тема джендър идеология и трети пол".

Това са удобни теми за захранване и раздухване на страхове и прикриване на собствената немощ. Докато занимават обществото с тях, светът е в безпрецедентна трансформация – политическа, енергийна, климатична, дигитална и в непрестанното очакване на масовото нахлуване на изкуствения интелект в живота ни, коментира евродепутатът. И призова да се започне незабавно задълбочен разговор по всички тези гигантски предизвикателства и да се формира дългосрочна национална политика, защото в противен случай има риск България окончателно да се закове в периферията на Европа, без перспектива за бъдещето.

А какво ще е то зависи от това коя политическа перспектива ще надделее. Дали дигитализацията ще е чисто пазарна – за сметка на правата на работниците, или големият капитал ще бъде принуден да спазва елементарни правила за плащане на данъци и осигуровки на работещите, каза Станишев. И продължи: Ще защитим ли малките и средни производители от натиска на мултинационалните корпорации? България ще извоюва ли достойно място в новите транспортни и енергийни коридори?

Зеленият преход е неизбежен, ако искаме бъдеще и нормална жизнена среда за децата ни. Но без социални буфери, без производство на достатъчна и достъпна енергия, той ще се провали, защото ще убие конкурентоспособността на икономиките ни и няма да е поносим за хората, предупреди още бившият президент на ПЕС. И попита ще бъде ли вкарано използването на изкуствения интелект в икономически регулации и морални правила?

Всички тези и много други съдбовни теми ни водят към необходимостта от прогресивни леви политики. Пазарният фундаментализъм заплашва да отприщи всички беди и демони, които тези трансформации носят потенциално в себе си. Наше, на левите хора, е задължението да хуманизираме, да очовечим и подчиним на обществения интерес, на мнозинството граждани тези технологични трансформации, коментира Станишев. И даде пример както традиционната социалдемокрация вкара индустриалния капитализъм в желязната клетка на регулациите, така социалната държава днес трябвало да регулира новата индустриална революция.

Днес не можем без болка да говорим за състоянието на БСП. В най-бедната страна на ЕС имаме слаба и все по-ретроградна левица – 10% от 240 народни представители. Приказките за вътрешни и външни врагове, за конспирации са политически димки, които не могат да скрият безпрецедентния отлив на доверие, коментира още Станишев. И допълни, че "техническите хватки" като хартиената бюлетина не могат да компенсират липсата на убедителни политики.

През последните години сме свидетели на целенасочена деинтелектуализация на БСП, която винаги е била най-мислещата и спореща партия. Постепенно, но неумолимо лявата политика се сведе до увеличаване на пенсиите, минималната заплата и майчинските. Да, те са важни, но далеч не са достатъчни. И ГЕРБ и ПП го правеха в управлението, но това не ги прави леви! Това е политика на благотворителност от страна десните партии, коментира още Станишев.

Той критикува, че БСП е хвърлена в състезание по консервативен традиционализъм с крайно десните на техен терен и резултатът е налице.

Не можем да се примирим, че партията, която вкарва България в ЕС, която имаше безспорен авторитет в европейското социалистическо семейство, се самоизолира и отдалечи от европейската социалдемокрация, и с един крак е тук, а с другия при Орбан, допълни евродепутатът.

Искам да подчертая още една характеристика на лявото – социалните ни ангажименти никога нямаше да се реализират без борбата за политическите и гражданските права, за повече демокрация, защото именно демокрацията е главна бариера срещу безвластието на парите и елита. Днес този терен като че ли доброволно е оставен на „градската десница“, каза още Станишев. А именно социалистите разполагали с най-добър морален компас и система от ценности за решаване на проблемите.

Станишев напомни, че БСП никога не е водила сектантска политика, а диалог в търсене на национален консенсус по национални приоритети със силата на аргументите.

След поредната тежка загуба, когато хората вляво са обезверени и отчаяни да дадем надежда, да събудим енергия и да вдъхнем кураж на лява България, завърши Станишев. 

Вчера някой каза, че тук се събирали джендър социалистите, но не е вярно -  тук са хора неплимирими, за които в основата на всичко е хуманизъмът и човешките права. И днес страдаме от липса на справедливост, затова се борим за нея, заяви пък председателят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. Лявото не е демоде, то е единственото възможно. Но то не се свежда до индексацията на пенсията, а до живота на внуците на тези хора. И са надявам да бъдем онзи двигател, който може да събуди БСП и да покаже, че има стойностно ляво в България, допълни той. И призова да се променят данъците по начин, който да донесе справедливост, защото е криза. Няма как да имаме социална политика, когато има толкова високи неравенства в България.

Джакомо Филибек пък остро критикува БСП и лидерката Корнелия Нинова за референдума за джендър идеологията. Във времена, в които има големи неравенства и хората обединяват, в които има нужда от силни леви послания, това вторачване в джендърството няма нищо общо с прогресивното ляво, каза той. И обясни, че целта на Истанбулската конвенция са правата на жените и приемането й позволява на жертвите на насилие да имат легална закрила.