Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерите на страните от BRICS едва ли знаят, че докато си говорят за дедоларизация, Китай се запасява с американски облигации.
Лидерите на страните от BRICS едва ли знаят, че докато си говорят за дедоларизация, Китай се запасява с американски облигации.

Америка е пред съдбоносен избор между синьото и червеното хапче, докато мощното криптолоби ухажва страните от BRICS да се разплащат с биткойни

Китай говори за дедоларизация, но купува американски облигации

Ще има ли финансов апокалипсис в САЩ, който ще помете като мощно цунами световните пазари? Или сме свидетели на поредното боричкане между републиканци и демократи в Конгреса, където залогът е фалитът на Америка? След месец, изпъстрен с многобройни сътресения на пазарите и мрачни сценарии какво ще стане, ако правителството не успее да посрещне разходите си, тази седмица стартират преговорите с президента Джо Байдън, за да се сложи точка на тримесечното напрежение около тавана на дълга от 31,4 трилиона долара. Скандалът избухна, защото Байдън поиска лимитът да се увеличи без никакви условия. Нещо, което председателят на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти е категоричен, че няма да се допусне. Причината – партията му настоява за съкращаване на разходите, за да се овладее летящият в небесата бюджетен дефицит.

Първата среща между Байдън и Маккарти се проведе на 9 май, но прогнозите са, че преговорите между двете партии ще продължат до 1 юни, тъй като всяко протакане след това увеличава вероятността от рецесия.

Още повече, този сюжет се развива на фона на три банкови фалита и продължаващи дебати каква част от депозитите е трябвало да се изплатят от правителството. Все сигнали, които засилват несигурността във финансовата система и поставят въпроса какво би се случило при най-мрачния сценарий.

Ако не бъде одобрен нов таван на дълга, това означава, че САЩ няма да могат да плащат сметките си в различни бюджетни системи. Прогнозите са, че тогава около 8,3 млн. души ще загубят работата си. Цените на акциите и книжата ще се сринат за дни с около 45%, което директно ще удари пенсионните фондове и ще остави цяло едно поколение възрастни на минимални доходи, ще бъдат „изядени“ и спестяванията на американците.

Дотук ситуацията напомня Голямата депресия от 1929 г., но това съвсем няма да е всичко.