Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров на корта.
Григор Димитров на корта.

Ръчно изработеният луксозен аксесоар е конструиран на базата на златното сечение на Фибоначи

Водоустойчив до 50 м дълбочина. Ръчно изработен и сглобен в Швейцария. С тегло 44 грама, без каишката, и размери 43 мм ширина, 50 мм дължина и 13 мм дебелина. Изработен от композит от въглеродни влакна и титанов прах, титаниева корона и естествен вулканизиран каучук. Сапфирен кристал върху рамката и гърба, устойчив на отблясъци. С нов механизъм и турбийон - допълнение към механиката за увеличаване на точността.

Тази уникална характеристика се отнася за луксозния часовник Bianchet Carbon Red Tourbillon B1.618 Openwork, който

отскубнаха от ръката на тенисиста

ни Григор Димитров на улица в Барселона.

Точно на разпети петък в 21,30 ч. местно време, докато се прибирал от тренировка, българинът пътувал по един от най-оживените булеварди в града. Случайно забелязал, че от известно време зад колата му се навърта мотор с двама мъже, но не предполагал за коварното им намерение. Те минали много близо до автомобила му, като прибрали страничното му огледало за задно виждане. Григор паднал в капана и отворил прозореца, за да оправи огледалото. В този момент крадците ловко издърпали луксозния часовник от ръката му и отпрашили с бясна скорост.

Часовникът Bianchet се предлага за 55 990 евро.
Часовникът Bianchet се предлага за 55 990 евро.

Спортистът подал жалба в полицията, в която е посочил, че откраднатият аксесоар е оценен на около 70 000 евро. Образувано е разследване за престъпление грабеж с насилие и се търсят извършителите. Органите на реда обяснили, че тези кражби все повече зачестяват в града, като крадците са професионалисти, дошли от Неапол, които се целят в богаташи.

За първи път Bianchet бе забелязан на ръката на българския тенисист в края на 2022 г., когато той се появи с него на мачовете от световната тенис лига в Дубай. По-късно стана ясно, че Димитров и мениджърът му Георги Стоименов са съсобственици в този швейцарски бранд. Преди това тенис звездата носеше Rolex за 26 750 евро с 18-каратово жълто злато и крокодилска кожа.

Проверка на “24 часа – 168 истории” установи, че новият часовник, който откраднаха от спортиста,

се продава в различни сайтове за 55 990 евро

В уебсайта на компанията се предлага на цени от 55 хил. швейцарски франка или 60 500 долара. Обърнато в евро, се получава точната сума в тази валута. Не е ясно защо бе съобщено, че в жалбата до полицията часовникът се оценява на 70 хил. евро.

Григор обаче неслучайно инвестира в тази марка, защото дяволът е в детайлите. Тя е нова на пазара и е създадена през 2017 г. от семейството Родолфо и Емануела Бианше. Мъжът продава 30-годишния си бизнес в производството на софтуер и решава да се отдаде на нещо съвсем различно - неговата вечна страст часовниците. Проучва пазара и залага на нещо нестандартно – проектира часовника на базата на златното сечение на Фибоначи – 1,618. Числото е основополагащ принцип на естетиката на марката и вдъхновява именуването на колекцията - В1,618. Това важи не само за корпуса, но и за дизайна. Видът му леко напомня Richard Mille, Franck Muller или Hublot. Макар да има ясни прилики, има и огромни разлики.

Финансирането на новия бизнес е ясно, но произходът на експертните познания за създаване и производство на часовници, различни от естествения талант на двойката в дизайна, остава мистерия.

Според експерти дизайнът на аксесоара е уникален. Корпусът е

изключително сложен и ръчно сглобен

Семейството залага на собствен механизъм, като добавя турбийон за по-голяма точност. Каишката е изработена от естествен каучук. Отличителният цветен шев следва специфична кройка и подчертава спортната елегантност.

В документацията на компанията е посочено, че часовниците са проектирани, тествани, прототипирани и произведени в La Chaux-de-Fonds – град в Западна Швейцария. Въпреки това не се споменава експертен часовникар, с когото работят за проектирането и производството на механизма. Там само е посочено, че фирмата е придобила машина с цифрово програмно управление (ЦПУ), за да прави прототипи на кутии; доказателство, че може би двойката желае да научи занаята чрез практика.

Разглеждайки каталога на Bianchet, стигаме до извода, че той се състои само от един механизъм в различни изпълнения на корпус и циферблат. Видовете са 6 и от тях се произвеждат по 21 броя. Вероятно това се дължи на факта, че марката е сравнително нова на пазара и на по-късен етап може би ще има и нови колекции.

Другото, което се забелязва, е, че семейство Бианше са показали известна незрялост в своята ценова стратегия от стартирането на фирмата досега. Първите часовници са пуснати за около 30 хил. швейцарски франка. Впоследствие цената им е повишена на 45 хил. франка, след това на 50 хил. и накрая на 55 хил. франка. Тази цена е доста конкурентна в света на швейцарските турбийони. Въпреки това експертите смятат, че Bianchet са твърде скъпи аксесоари, макар че вероятно оправдават парите си заради използването на висококачествени материали, кристали и много ръчен труд.

В социалните мрежи под новината за кражбата от Димитров има десетки коментара дали часовникът си струва цената и дори предположения, че

обирът може да е инсцениран с рекламна цел

Отчетите на фирмата обаче показват завиден успех. През 2022 г. те успяват да продадат цялата си продукция от 126 часовника, плюс 10 изработени по поръчка аксесоари.

Един от тях бе свален насила от ръката на Григор Димитров. Вероятността да бъде намерен и върнат е нищожна.

Григор се радва, че не е пострадал при кражбата.
Григор се радва, че не е пострадал при кражбата.