Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

11 организации от творческия сектор искат закон за блокиране на достъпа до пиратски сайтове
11 организации от творческия сектор искат закон за блокиране на достъпа до пиратски сайтове

Зад това стои международна операция на служба, която чисти интернет пространството! Ще има още, казва бившият началник-отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев

Между 100 и 200 хил. лева е месечната им печалба, идват от рекламни банери, есемеси за регистрация и изтегляния на пиратско съдържание, обяснява специалистът

Идва ли краят на пиратските сайтове? 

Четирите най-посещавани платформи за гледане на филми у нас FilmiSub.com, KinoFen.net, Filmi7.com и Muvibg.com вече не са достъпни. Официалното съобщение, с което се оповести спиране на дейността на една от тях, гласеше:

“Caйтът пpeкpaти дeйнocт зaвинaги. Hямa дa paбoти пoвeчe никoгa пoд aбcoлютнo никaквa фopмa. Bcички caйтoвe, cтpaници и гpyпи в coциaлнитe мpeжи, кoитo ce пpeдcтaвят зa нac, пpeдлaгaйки пpилoжeния и oбeщaния зa зaвpъщaнe и пpoдължaвaнe нa дeйнocттa, нямaт нищo oбщo c нac и ca cъздaдeни c цeл дa ви зaблyдят и злoyпoтpeбят пo някaкъв нaчин чpeз изпoлзвaнe нa имeтo ни.”

На какво се дължи закриването?

“Най-вероятно това е международна операция на някоя от службите, която има за цел да изчисти интернет пространството от пиратско съдържание - обясни пред “24 часа - 168 истории” бившият началник на отдел “Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев. - Случващото се през последните дни не трябва да ни учудва. В бъдеще ще има много подобни акции.

В България провеждаме такива още от 2001-2002 г. В момента явно има мобилизация. При наличието на легални платформи, които предлагат съдържание срещу нищожно заплащане, няма място за нарушителите на авторските права. Спирането им сега е ясен сигнал, че в интернет ще бъдат заличени сайтове, които ограбват правоносителите, тоест авторите на музика, филми и софтуер.”

До момента е ясно, че нашите служби нямат общо с прекратяването на дейността на платформите. Една от версиите за закриването им е, че те са станали мишена на коалицията за борба с пиратството “Aлиaнcът зa твopчecтвo и paзвлeчeния” (ACE).

Чpeз Acoциaциятa нa филмoвитe пpoдyцeнти алиaнcът e пoдaл иcк в Oкpъжния cъд нa CAЩ в Kaлифopния. Изпратени са няколко призовки до компанията Clouldflare, от чиито услуги са се възползвали набелязаните сайтове.

“Призовката изисква да предоставите информация относно лицата, предлагащи материали, нарушаващи авторски права, описани в приложеното известие - пише в тях. - [От вас] се изисква да разкриете информация, достатъчна за идентифициране на нарушителите. Това ще включва имена, физически адреси, IP адреси, телефонни номера, имейл адреси, информация за плащания, актуализации на акаунти и история на акаунтите на лицата.”

В списъка, който фигурира в призовките, са отбелязани българските сайтове filmisub.com и filmi7.com. Предположенията са, че Cloudflare вече са дали поисканата от тях информация, която е анализирана и предадена на властите, в чиято юрисдикция са платформите.

Друга версия за прекратяването на дейността им е, че те са спрели заради големите разходи за поддръжка и следователно ниската печалба. Но това не изглежда логично, защото са пълни с реклами на едни от най-активните компании.

“Законите за запазването на авторското право са международни, има ги и са признати във всички държави и правоохранителните органи трябва да се борят срещу пиратското разпространение точно както се случва в момента - коментира Явор Колев. - След като има легални платформи, които предлагат музика, филми, литературни произведения и софтуер, е съвсем нормално тези сайтове да бъдат премахнати, защото те не дават нищо на потребителите, освен усещането, че крадат и нарушават закона.”

Къде ще се гледат безплатно филми сега?

В новия списък с пиратски сайтове не фигурират Zamunda и Arena. Те продължават да бъдат достъпни за всеки, но докога - остава неясно. През юни 2022 г. Zamunda бе ударен от хакери, които съобщиха, че всички данни от платформата вече са свалени и запазени за бъдеща употреба. Веднага след атаката на сайта се появи снимка с Ким Чен Ун, както и препратка към интернет адреса breached.

“След много години на тежък труд дойде време за ZAMUNDA.NET , най-големия нелегален сайт за пиратски торенти, който стана обект на кибератака, пишеше в съобщение, което се появяваше, след като отвориш линка.

По колко печелят пиратските сайтове?

“Месечната им печалба е между 100 и 200 хил. лева - обяснява бившият началник на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. - Толкова са приходите на всеки от популярните торент сайтове за нелегално сваляне на филми, музика и игри. Това сочат и данните на МВР. Печалбите са основно от рекламни банери, есемеси за регистрация в сайтовете и изтегляния на пиратски филми.”