Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвиненият за жестокото убийство на Кристина - Калоян
Обвиненият за жестокото убийство на Кристина - Калоян

“Тя развива своята кариера”, обяснил той на познат в последния им разговор

Пред приятелите си убиецът Калоян не говорeл за жертвата, казвал, че са приключили

14 дни преди смъртта си Благоева избрала мястото, на което ще се скрие

Задържаният за убийството на Кристина Благоева Калоян Каймакчийски сякаш имал раздвоение на личността. Близките на мъжа дори не подозирали, че той я е тормозил и следил. Добре прикривал обсебването си, което буквално го побърквало. Според властите натискът върху жената започнал последните месеци. Нещо, което приятелите му не знаят. Повечето от тях дори не помнят някога да им е говорил за Кристина. Пред “24 часа - 168 истории” негов познат твърди, че когато я споменавал, казвал с най-спокойния тон, че е забравил дори физиономията и вече нищо не ги свързва: “Смених доста жени след нея, имах много гаджета, не я помня.”

Точно затова никой от тях не спрял мъжа, преди да извърши престъплението. Те не подозирали, че той дори направил план за убийството , след като тя му казала по телефона, че повече не иска да се виждат. За двойствения начин на живот не е знаела и военнослужещата Йордана Соколова, с която живеел. Тя не била наясно с факта, че на 3 април Каймакчийски взел пистолета , за да стреля по Благоева.

“Ходих с Калоян в Пазарджик, когато го съдеха за палеж на автомобил и закана за убийство - спомня си пред медията ни Александър Алексов. - Тогава не вярвах в какво го обвиняват, но сега вече нещата са съвсем различни. Кристина беше много мила жена, гледаше си детето. Знаех, че са се разделили. Въобще не съм предполагал, че още са заедно. Мислех, че вече е с Йордана. Как съм го познавал, а то какво се оказа реално... Много ми е помагал, много хубави моменти имаме заедно, но е много тъжно това, което стана. Чухме се в края на март с цел да се видим, но имам много напрегната програма и не успях. Ако знаех какво му се върти в главата, може би приятелски разговор щеше да му помогне. За жалост, вече нищо не може да се направи за Криси. А Калоян трябва да получи помощ и наказание. Наистина като приятел беше винаги на линия, но явно си е имал сериозни вътрешни терзания.”

Александър си спомня, че в края на последния им разговор с Каймакчийски той му споделил: “Кристина развива своята кариера”.

“За мен това нямаше абсолютно никакво значение и дори не се зачудих за какво ми е тази информация или защо я споменава”, спомня си близкият му.

И друг познат на арестувания твърди, че в момента сякаш се говори за двама различни човека.

“Появиха се хора, които споделят, че той е бил леко избухлив, но много добър приятел, на когото могат да разчитат - казва той. - Лично аз ще потвърдя само второто, защото пред мен не е избухвал и не се е карал с никого. Споделям ви го анонимно, защото сега ще ме нападнат и обвинят, че защитавам убиец. Не мога да повярвам, че Калата е прибягнал до насилие. Единственият вариант е да е бил напълно обсебен от нея до степен, че да се побърка и да реши да я застреля. Не ми се иска да вярвам, че е разсъждавал трезво в онзи момент. Не искам да го защитавам или оправдавам, но ми е любопитно какво точно са си казали последния път с Кристина. Доколкото разбрах, са се чули по телефона. Едва ли е било само, че се разделят. Може би скандалът е бил по-голям, а думите - много по-тежки. Мога да допълня и друго - малка част от неговите приятели са знаели, че той е бил осъждан два пъти условно - за палеж на кола и за заплаха за убийство. За убитата жена няма какво да коментирам. Споменавал я е пред мен, но бях сигурен, че са се разделили отдавна.”

За старите прегрешения на Калоян не е знаела и Кристина. Пред “24 часа - 168 истории” приятелка на жената споделя, че тя нямала и идея за нахлуването, което той прави през 2016 г. в дома на бившата си приятелка от Пазарджик с електрошокова палка, сгъваем нож, калцуни и медицински ръкавици, докато жената спи.

Ако Благоева е знаела за тормоза върху старото му гадже, нямало да започне връзка с него.

Първоначално дори не подозирала, че е болезнено ревнив, докато не започнали всекидневните скандали. По-късно те прераснали в ужасяващи закани, които до такава степен разхлабили психиката на Кристина, че тя прекрачила прага на организация “Анимус” трепереща и разплакана. Потърсила подкрепа от тях в момента, в който осъзнала, че той наистина е способен да я убие, тъй като е натрупал нечовешки гняв в себе си. Въпреки емоционалното си състояние пред психолога и юриста, с когото се срещнала, разсъждавала трезво. Изслушала техните препоръки за това какво точно трябва да направи, след като те определили случая като “високорисков”.

Обяснила им, че колебание в това дали Калоян може да я причака някъде и нападне няма. Била сигурна, че мъжът е способен да изпълни заплахите, които отправял към нея. Те добили заплашителни размери през последните седмици. Пред специалиста от “Анимус” твърдяла, че се е погрижила за това къде да отиде, така че Каймакчийски да не я намери. Дори избрала мястото, на което да се скрие от него, близо 15 дни преди нападението, научи медията ни.

Взела крайното решение да промени живота си, така че повече никога да не го види, за да не навреди. Обмисляла да остане на същата работа в мобилния оператор, където двамата с него се запознават, но да бъде преместена в друг офис. Пред приятелки споменала, че няма против да смени и града, в който живее, тъй като Калоян знаел адреса. Бил запознат и с всекидневната рутина. Решението да “избяга” дошло спонтанно и не е обмисляно от месеци. Кристина харесвала дома си, в който наскоро дори правила ремонт на детската стая на 9-годишния си син. Заплахите от Каймакчийски обаче ескалирали, което я стресирало изключително много. В последните седмици тя не била на себе си. Признала пред психолога в НПО-то, че се стреми да бъде с постоянен придружител и да не остава сама. Не я напускало чувството, че мъжът постоянно я наблюдава и следи.

Също като Калоян Кристина избягвала да споделя пред всеки опасенията си, че той може да я убие.

“Познавам я, но не ми е споменавала, че този мъж я тормози - разказва Наталия Христова. - Ще я запомня като невероятен човек с огромна усмивка, отзивчива и сърцата.”