Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изкуствен интелект Снимка: Pixabay
Изкуствен интелект Снимка: Pixabay

Както винаги така и сега, най-важните неща се случват без човечеството да ги забележи. Докато масовото съзнание е все още затънало в профсъюзните или феминистки битки на Клара Цеткин, интернационалът на зетят на Маркс Пол Лафарг или левите утопии за водещата роля на пролетариата в световните съдбини, съвсем внезапно и неусетно светът беше овладян и възседнат от Изкуствения Интелект. Или казано другояче, от Изкуствения Ум. Считан вероятно от радетелите на изящната словесност и на високите интелектуални упражнения, за недостойна механично-електронна шега, която няма никога да застраши пиедесталът на който са застанали. Но това не е така. Колкото и високомерно да се отнасяме към тези “чатове” и “ботове”, те в момента представляват Бъдещето. И не само това, но и Бъдещето, което внезапно е станало настояще.

А това има неизмерими последствия за всички нас. Особено за работещата средна класа, различните и многобройни представители на владеещите рутинни умения и онези, които са считали че живеят в един неизменен свят, където могат да дочакат върху някой стол, в някоя канцелария, офис, или филиал на корпорация своята пенсия, заработена с цената на годините трудов “стаж”. Вятърът на Промяната буквално с месеци ще става ураган. Разбира се първоначално в развитите държави, към които привидно се числим, но дори тук, с известно закъснение, той е неизбежен. Световният проблем от който няма как да се избяга, ще бъде възникването на огромни групи хора, които ще се озоват в позицията на ненужни и излишни “пролетарии’’, с умения които ще бъдат изключително бързо и ефикасно заместени от неуморно и безпогрешно действащи компютърни конфигурации на АйТи (IT) - Изкуственият Разум.

Съдбата на излишната средна класа — ето това е утрешният непредвиден досега социален проблем, за който даже и най-умелият марксист не би се сетил. Какви трансформации на обществото биха настъпили, дали пари раздавани на глава от населението с изръсване с помощта на хеликоптер върху главите на населението със специален калкулатор или дозатор, измислен примерно от Мъск, това остава неизвестно. Но със сигурност стотици милиони хора или дори милиарди ще се наложи да преосмислят своята съдба. Това няма никак да е лесно и може да доведе мнозина до бунт срещу “машините”. Това, още от времето на Лионските тъкачи и “саботажите” с дървените обувки сабо хвърляни в тъкачните станове от разярените работници загубили работата си, е било обречено на неуспех. В моите късни и вероятно неуместни прозрения за бъдещето за страна като нашата България, ми се струва като възможен изход връщане към древни и примитивни, но всъщност човешки и смислени занимания като обработване на малки участъци собствена земя в плодородните райони на страната с удобни и икономични сечива и производство на качествени земеделски продукти в малки мащаби. Паралелно, работа в интернет, където е възможно и модерно обучение на децата извън матрицата на пост-соцучебникарското зубрачество.

От Фейсбук.