Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвиненият за жестокото убийство на Кристина - Калоян
Обвиненият за жестокото убийство на Кристина - Калоян

"Защо не ме улесниш и не се самоубиеш?”, я пита той, след като нахлува в дома й в 7,20 часа сутринта! Тя му отговаря ужасена: "Добре, ще се самоубия"

Каймакчийски атакува бившето си гадже с калцуни на обувките и сини медицински ръкавици на ръцете

Кристина Благоева не е първата жертва на 34-годишния Калоян Каймакчийски. През 2018 г. той е осъден за закана с убийство към друга негова приятелка, която също го е зарязала. Историята е като под индиго с тази на Кристина, но без фаталния край. И двете са негови колежки. Каймакчийски ги тормози, ревнува, заплашва. Първата му жертва е от Пазарджик, но е работила в офиса в София, където двамата се запознали.

Връзката им започнала през декември 2015 г. Дори живеели заедно в апартамента му. И тя, както Кристина, поискала да се разделят заради болната му ревност. Калоян редовно й вдигал скандали. Според мотивите по делото той е въздействал върху психиката й, за да се страхува от него и да му се подчинява. Точно това я принудило да прекрати отношенията им, да напусне работата си в София и да обърне живота си, като се завърне в дома на родителите си в Пазарджик. Каймакчийски обаче не бил съгласен. По същия начин, както е заплашвал убитата миналата седмица Кристина. Продължил да я подлага на телефонен терор. Няколко пъти пътувал и до родния й град, за да я убеди да му даде втори шанс. Пишел й съобщения със заплахи, в които казвал, че ще “затрие” себе си, но няма да пропусне да направи същото с нея и семейството й. Дори успял да я накара да отидат заедно на море. Уверявал я, че така ще се успокои и ще приеме факта, че вече не са двойка. През юли 2016 г. заминали за Китен за три дни. На връщане тя му казала, че е категорична в решението си за раздяла.

Месец по-късно, на 26 август, Калоян нахлул в дома й, без тя да го очаква. В 7,10 часа сутринта майката на жената излиза за работа и заключва входната врата на втория етаж, където спят двете с дъщеря й, както и входната врата на къщата. Точно 10 минути по-късно Калоян влиза в дома на семейството. Как е станало това, разследването не успява да установи с точност. Още с проникването в къщата ревнивецът се насочва право към стаята на вече бившата си половинка.

Тя се събужда от отварянето на вратата. Вижда го с раница на гърба, облечен в сив суитшърт на райета, с нахлупена на главата качулка и сиво шушляково горнище. Върху обувките бил нахлузил калцуни, а на ръцете - сини медицински ръкавици. Вероятно за да не оставя следи. По същия начин Каймакчийски е с ръкавици и когато влиза в колата на Кристина на 3 април т.г. Тогава обаче носи пистолет, с който я убива.

А през 2016 г. в Пазарджик е въоръжен с електрошокова палка и нож. Когато го видяла над себе си, жената опитала да се изправи, но той я натиснал по челото с лявата си ръка, за да не мърда. Тя се вцепенила от страх. Каймакчийски извадил сгъваемия нож и го отворил.

“С какво искаш да те убия?! - й изсъскал той, размахвайки пред погледа й палката и ножа - Защо не ме улесниш и не се самоубиеш?”

Бившата му била толкова уплашена, че му отговорила: “Добре, ще се самоубия”.

В този момент Калоян й казал, че “от добро сърце” ще й даде шанс, но само ако два дни по-късно тя отиде до София, за да се разберат.

“Повече няма да те притеснявам”, допълнил и си тръгнал.

По-късно пред разследващи жената разказала, че Калоян е включвал електрошоковата палка и се чувало специфично пукане. Описва детайлно и ножа. Разпознала го, защото бил подарък за него от баща й. Имало гравирано името му. Той самият също потвърдил, че е получил такъв подарък. 7 години по-късно след убийството на Кристина в София пистолетът също е идентифициран – на военнослужещата Йордана Сотирова, с която е живял на семейни начала.

Веднага след като Калоян напуска къщата в Пазарджик, бившата му приятелка разказала всичко на майка си и леля си. Баща й живеел в Испания, затова те отишли при техен познат, който бил лекар. Споделили му, а той им дал успокоителни. Сменил и патронниците на входните им врати.

Ден след нахлуването в дома на бившето си гадже, Калоян й позвънил. С него разговаряла майка й, която го помолила да не притеснява повече дъщеря й.

“Няма сили да говори с теб”, му казала тя.

“Няма да оставя нещата така”, я заплашил мъжът.

Изплашени, двете помолили свой роднина да остане в къщата им за 10 нощи, за да ги пази.

Последвала дори среща с родителите на Калоян. Притеснената майка ги помолила да разговарят със сина си заради неадекватното му поведение.

Изглежда, че дори и това не го успокоило, защото по-малко от месец след това Каймакчийски пътувал отново до Пазарджик. Към 3,00 през нощта той запалил автомобил на семейството, който бил паркиран пред дома им. Колата била собственост на бащата на бившата му приятелка. Тогава вече Калоян е арестуван след сигнал за престъплението.

За палежа се признава за виновен и е осъден условно. Но не и за заплахата за убийство, която отправя към половинката си месец по-рано. Затова се води отделно разследване. Казва, че подобно нещо не се е случило - не е пътувал до родния й град, не е влизал в жилището й и не я е заплашвал. Твърди, че бил на работа. Версията потвърждава пред разследващите негов колега и приятел. Разследването обаче я опровергава. По същия начин и след убийството на Кристина Благоева

Калоян опитва да си изгради алиби – преди и след престъплението. Според адвоката му Петър Чалъмов мъжът е бил вкъщи и е чакал Йордана Сотирова да се прибере от работа в часа на убийството на Кристина.

Каква е развръзката от историята преди 7 години?

Като смекчаващи вината обстоятелства съдът приема чистото му съдебно досие. Дотогава е неосъждан. Имал и добри характеристични данни. За заплахите и палежа на колата получава общо наказание от 1 г. и 6 месеца, но изтърпяването му е отложено с изпитателен срок от 3 г. Окръжният съд в Пазарджик потвърждава решението. Реабилитиран е по право през 2021 г., когато изтича изпитателният срок на присъдата.

Жената, която се разминава на косъм със смъртта, се възстановява дълго след това. Била изключително притеснена.

Не можела да спи, стряскала се от всеки шум. След инцидента заминала да живее при леля си в друг град, защото не се чувствала спокойно в дома си.