Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пристанище Бургас
Пристанище Бургас

Българските власти затварят пристанищата си за всички руски кораби, независимо от флага, под който плават, съобщава PortSEurope.

Решението влиза в сила на 8 април и е свързано с директивата на ЕС за прилагане на санкциите.

Корабите под руски флаг вече не могат да влизат в българските пристанища. Морската администрация на страната наложи забрана на 17 април като част от петия пакет от санкции на ЕС, като направи изключение само за доставката на критични продукти от Русия.

Сега забраната се разширява - кораби, регистрирани в Руския морски регистър на корабоплаването, няма да могат да влизат в българските пристанища, както морски, така и речни.

България остава единствената страна от ЕС, която продължава да купува руски петрол по море, благодарение на освобождаването от санкции, договорено от властите в Брюксел. През март обемът на такива доставки варираше между 63 и 104 хиляди барела на ден, изчислява Bloomberg въз основа на данни за трафика на танкери.

Сега българските пристанища ще бъдат затворени за танкери с руска регистрация, които биха могли да превозват петрол, заобикаляйки "ценовия таван". Той е определен от Европейския съюз и страните от Г-7 на 60 долара за барел.