Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ружа Игнатова
Ружа Игнатова

През 2015 г. Ирина Дилкинска е разпитвана и по разследване у нас за банковите преводи на компаниите ѝ  

Прекратено е през 2016 г. заради липса на престъпление

Стотици милиони евро на измамени от криптопирамидата “Уанкойн” на Ружа Игнатова са преминали през банкови сметки на фирми, свързани с Ирина Дилкинска. Това показа проверка на “24 часа” в делото за екстрадицията на юристката, която е била сред най-приближените на Игнатова и е обвинена заедно с нея, брат ѝ и съдружниците им в САЩ.

Дружеството е “Би енд Ен Консулт”.

Между 2015 и 2017 г. е било управлявано от Дилкинска. След това е продадено на подставени лица

Регистрирано е в централата на “Уанкойн” на столичния пл. “Славейков” в центъра на София. Друго дружество на Дилкинска, посочено в документите от САЩ, е “Леон груп 7”. Освен това Дилкинска е ползвала и други фирми, по сметките на които са постъпвали пари на измамени, а след това са нареждани към фондове в ОАЕ, свързани с Ружа Игнатова. Те са регистрирани от друг подсъдим по делото в САЩ - Марк Скот, който е работил пряко с Дилкинска като главен юрист на “Уанкойн” в България. По делото за екстрадицията ѝ има данни за 354 млн. евро, които жертвите са превеждали на контролирани от нея фирми в България, а след това парите са изнесени във фондовете на Марк Скот, основно на Каймановите острови. За това е имало и разследване на Софийската градска прокуратура, но то е било прекратено през 2017 г. (виж по-долу).

Окръжният съд в Ню Йорк е поискал от България екстрадирането на Дилкинска като главно действащо лице в измамната схема още през март 2021 г., посочи прокурор Христо Кръстев на брифинг в сряда, часове след съобщението на Министерството на правосъдието в САЩ. Оказва се, че Дилкинска е била задържана още през юни 2021 г. - първо е била с постоянна мярка, а след това и с домашен арест. Делото по екстрадицията на юристката продължава рекордните 2 г. За сравнение - съдебната процедура за бившия депутат Иван Димов приключи за два месеца. Прокурор Кръстев поясни, че от САЩ са били изисквани материали по разследването и за вината на Дилкинска, а след това са били превеждани. По делото на първа и на втора инстанция е имало над 20 заседания, показа проверка на “24 часа”.

Дилкинска ще бъде съдена като ръководител и участник в измамната схема на “Уанкойн”, ощетила с 4 млрд. долара инвеститори от цял свят.

Ирина Дилкинска
Ирина Дилкинска

Ружа Игнатова още се издирва, след като изчезна през 2017 г. Брат ѝ Константин призна вината си и стана свидетел срещу останалите, включително срещу Дилкинска. Осъдени са още бившият любовник на Ружа Гилбърт Армента, както и съдружникът ѝ Себастиан Грийнууд. За останалите делото продължава. В материалите по екстрадицията на Дилкинска в САЩ има данни, че през 2018 г. (след безследното изчезване на Ружа Игнатова) е имала срещи в офиса на “Уанкойн” в София, за да обсъжда още фалшиви презентации на криптовалутата.

Според прокуратурата в САЩ

тя има важна роля в прането на парите с фиктивните ѝ

компании у нас Когато научила за ареста на Марк Скот от схемата, тя унищожила документи и изпратила на Константин Игнатов съобщения, които са цитирани по делото за екстрадицията у нас.

“Виж това! Нещо става! Ако това е вярно, имам нужда от адвокатите, за които Шнайдер говореше”, пише Дилкинска на Игнатов през 2017 година. В сряда прокурор Кръстев обяви, че няма информация за регистринани дружества от Дилкинска в България и срещу нея няма разследване. По делото за екстрадицията на юристката в Софийския градски съд обаче е цитирано досъдебно производство, по което тя е била разпитвана като свидетел, показа проверка на “24 часа”. Разследването е от 2015 г. за пране на пари. Тогава Ружа Игнатова още е в България и е на върха на славата си. По досъдебното производство са проверявани преводи от “Би енд Ен Консулт”, наредени от Дилкинска в полза на фондове в чужбина, един от които е регистрираната в Дубай “Рисг Лимитед” - компания, пряко свързана с мрежата на “Уанкойн” и която беше собственик на имотите за десетки милиони в центъра на София и по морето, които Ружа Игнатова купи през 2015 г.

Една от фирмите, на които Ирина Дилкинска е превеждала парите от измамените, е “Пегарон Инвест”, собственост към 2016 г. на майката на Ружа Игнатова Веска.

Като основание за преводите са приложени документи за “бизнес услуги”

от името на клиенти. Приложен е и договор между “Рисг Лимитед” и “Пегарон Инвест” за разработване на платформа за електронно разплащате, т.нар. блокчейн, който криптовалутата на Ружа Игнатова така и не въведе. Понеже плащанията са извършени от клиенти, разследването е разглеждало дейността на “Уан Нетуърк Сървисез” - компания, основана от Ружа Игнатова. Прокуратурата е установила, че продава обучителни пакети – папки с електронни документи, и в тях били включени безплатни токени. 

Константин Игнатов
Константин Игнатов

Прието е, че продуктът е електронно обучение в сферата на електронната валута и в резултат на продажби на множество чуждестранни физически лица чрез сайта www.onecoin .eu. Проверявани са хората, които са имали пълномощно да оперират със сметките на “Уан Нетуърк Сървисез”. Заключението е, че “Би енд ен консулт” на Ирина Дилкинска е т.нар. трето лице по изпълнение на задълженията, свързани с дейността на “Уан Нетуърк Сървисез” и че това е по силата на договор за услуги. Софийската градска прокуратура стига до извода, че дейността на фирмата на Ружа по придобиване, търгуване и разплащане с виртуална валута няма лицензионен или уведомителен режим, а виртуалните валути не са електронни пари. Така досъдебното производство е прекратено с постановление от 2016 г. Причината - не е извършено престъпление при разпространението на образователна онлайн игра, парите от които са минавали през фирмата на Дилкинска.

Според съда по делото за екстрадиране на юристката разследването за пране на пари у нас, по което е разпитвана като свидетел, не съвпада напълно с това в САЩ. В България са проверявани преводи през 2015 г., а в САЩ - за много по-голям период. Прокурор Христо Кръстев поясни пред “24 часа”, че знае за досъдебното производство, но не и причината за прекратяването му, която може да е съществуващо разследване по същите обстоятелства в друга държава.

Ако срещу Ирина Дилкинска имаше висящо разследване у нас, то щеше да бъде пречка за екстрадирането ѝ.