Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живков и Чакъров са приятели до края. 
СНИМКА: АРХИВ НА КОСТАДИН ЧАКЪРОВ
Живков и Чакъров са приятели до края. СНИМКА: АРХИВ НА КОСТАДИН ЧАКЪРОВ

Със сарми, ребърца, кисело зеле и тиква Костадин и Здравка Чакърови срещат Първия малко преди да почине

Съпругата на починалия преди пет години съветник на Тодор Живков - Здравка за първи път реши да разкаже за отношенията между двамата, както и за последното гости на Първия у тях. 

„Всъщност се видяхме няколко месеца преди да почине – спомня си Здравка Чакърова. - Долу се бяха събрали няколко комшии да го посрещнат, не знам откъде бяха разбрали, че ще идва. На зарязването на лозята Живков бе настинал, носът му течеше и аз веднага му дадох едно от тези прахчета с парацетамол. Той бе безкрайно учуден, че хремата му веднага спря.“

„Моите хора защо не ми дават такива лекарства, не ми дават дори аспирин“, промълвил той, след като усетил незабавното облекчение.

Костадин Чакъров бе сред малцината, които не ги бе страх да общуват ежедневно с Живков след 1990 г.
Костадин Чакъров бе сред малцината, които не ги бе страх да общуват ежедневно с Живков след 1990 г.

„Малко след като влязоха, започнаха новините в 20 ч. Живков си сложи стол пред телевизора и се настани там – разказва Чакърова. – „Не вярвам да ме дадат на зарязването“, отбеляза той, макар че там е бил с тв екип да го снима. Веднага след това дадоха някакво събитие, на което хората скандираха „СДС”.”

„Този народ не знае какво го чака,“ казва натъжен Живков.

Според Чакърова той бил толкова покрусен, че думите му се запечатали завинаги в паметта й.

След това се усмихнал и седнал на масата спокоен.

„Бях направила салата, капама, със сaрми, свинско, а за десерт печена тиква с орехи, той доста похапна тази вечер, защото мъжът ми все казваше, че Живков яде много малко“, казва Здравка.

„Ако знаех, че толкова вкусно готвиш, щях да те взема за главен готвач“, похвалил уменията й Живков.

„Абсолютно от всичко си взе – разказа още тя. - За предястие бях изцедила кисело мляко, кьопоолу, бях направила и постни лозови сарми, помня, че той изяде една. Капамата я бях приготвила в глинен съд – по принцип тя се прави, като се готвят различни видове меса, но аз знам, че най-много върви комбинацията между свинско и кисело зеле. Бях сложила ред сарми, ред ребърца, върху тях малко кисело зеле, след това отново ред сарми, месца - нищо друго. Бях омесила и содена питка и когато дойдоха, тя бе още топла.

Той си изяде порцията с удоволствие. Никога не го бях виждала да яде така.

За десерт бях успяла да намеря тиква - февруари месец вече не се продаваха, но с обикаляне открих, изпекох я, гарнирах я с препечени орехи и лъжичка мед.”

„Това ми е любимото“, казал Живков.

Макар на масата да било сервирано хубаво вино, бившият лидер останал верен на навика си и отпил съвсем малко от чашата.

На въпрос дали в този разговор през 1998 г. не са обсъждали пагубното управление на Жан и кризата, тя отговори: „Не, не го коментирахме. Бях поканила приятели, за да се разнообрази и да не сме само ние.“

„Обсъждаха държавни въпроси, Живков се върна назад във времето - до 1956 г., разказваше какво е направил, какво е изградил - спомня си тя. - Обсъждаха ситуацията със стачките, говореха за предателството от 1989 г.“

В повечето случаи Живков канел в своята къща Чакъров и съпругата му.

„На кафе, на сладкиши – разказва тя. - На една вечеря помня, че имаше пържоли с гъби. Макар да имаше вино, той почти не пиеше.“

Живков и Чакъров се виждали до края.

„Съпругът ми му бе помощник, имаше задачи“, разказа тя.

Единственото, което искали, било да излезе наяве истината за 10 ноември 1989 г., за неофициалната договорка в Политбюро преди инфарктния пленум, за последвалото предателство и изобличаването на Михаил Горбачов.

По-малко от шест месеца след тази вечеря Живков издъхва на 86-годишна възраст.

Как Живков разбира 7 месеца преди 10 ноември 1989 г. кои са решили да го свалят от власт, четете в следващия брой на "24 часа-168 истории", който ще излезе на 28 декември 2022.