Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОБИВЪТ: Доц. Иво Петров по време на безболезнената инвазивна процедура, наречена ангиография, която ремонтира сърцето без хирургическа операция.
ПРОБИВЪТ: Доц. Иво Петров по време на безболезнената инвазивна процедура, наречена ангиография, която ремонтира сърцето без хирургическа операция.

"Лафът "вдигаш ми кръвното" скоро няма да върви. Хипертоникът хвърля в коша лекарствата, няма да е зависим повече от тях, защото има нормално кръвно - без лекарства и завинаги. Не е фантастика!
Всичко това е възможно и вече 9 хипертоници у нас са се отървали от високото кръвно по модерния метод. Той е въведен преди около 2 години в Германия, а у нас се практикува от месец и половина. Авангардният за света метод се извършва в инвазивната лаборатория на "Токуда" от екипа на доц. Иво Петров, шеф на кардиологията.
Ето какво обяснява той: "Това е световен хит при лечение на хипертонията. При него се прекъсва бъбречният механизъм, който влияе на кръвното налягане, тоест прекъсва се обратната връзка между бъбреците и мозъка. Това е т.нар. симпатикусова стимулация, чиито тонус или напрегнатост оказват много съществена роля за поддържане на високо кръвно налягане. При премахване на симпатикусовите влакна се прекъсва бъбречният механизъм за поддържане на кръвното налягане."
Самата идея да се прекъснат нервните окончания не е нова и

от половин век се правят експерименти към
бъбреците на кучета

Резултатът винаги е един и същ - кръвното пада рязко. После радикалната терапия започва да се прилага и върху хора, но с хирургическа операция.
Идеята е стара, нов е обаче инвазивният метод, за който медицината заговорва преди 3 години. Но генералните проучвания с фантастично добри резултати се появяват през последните 18 месеца. А от близо месец и половина се прилага и у нас, в "Токуда".
Какво представлява този авангарден метод? Той е максимално щадящ, при него въобще не играе ножът, т.е.няма нужда въобще от хирург. "Вкарва се миниатюрен катетър в бъбречните артерии и се прави т.нар. аблация, подобна на тази, с която се премахва аритмията. Бъбречната артерия се затопля там, където преминават симпатикусовите влакна с нервни окончания, и температурата ги изгаря. За целта на върха на катетъра има електрод, който затопля мястото с радиофреквентен (високочестотен) ток. И без да се нарушава кръвотокът, нервните влакънца се прекъсват и спират да подават "грешна" информация на мозъка. Тъй като те са много, е необходимо катетърът с електрода да обикаля артерията в спирала", обяснява методът доц. Иво Петров.
По време на инвазивната процедура пациентът е в съзнание, изпитва леко затопляне, а понякога и болка, която лекарите тушират медикаментозно. Терапията продължава около 2 часа, тъй като самото прогаряне на влакната се прави и в двете артерии на бъбреците. Те не могат да израстат отново, но за да има ефект, трябва да се изгорят възможно повече нервни влакна.
Има ли странични ефекти? Никакви, дори резултатите сочат, че методът носи странична полза. Той не само

нормализира
кръвното налягане,

но и подобрява контрола на кръвната захар, тъй като се оказва, че напрегнатостта на симпатикусовата нервна система влошава и диабета. И при отстраняване на нервните влакънца, захарта в организма също отива към нормата. И друг неизползван коз - има всички предпоставки да се смята, че методът подобрява и състоянието на пациенти с бъбречна недостатъчност и в момента върви и проучване в тази насока. Въобще пробивът и революцията в лечението на хипертонията изкарват все по-нови обнадеждаващи резултати, които могат да повлияят и други заболявания, разяснява доц. Петров.

Кой може да се подложи
на такава терапия?

Всички, които имат достатъчен диаметър на бъбречната артерия. Засега методът се прилага към хора с резистентна хипертония, т.е. които пият по три медикамента на ден и пак имат високо кръвно.
Иво Петров е известен с това, че като изнася лекции на медицински форуми по света, освен да представя български иновации в инвазивната терапия, си е набелязал и друга задача - да "сканира" и въведе като практика у нас всяка революционна новост. Тази за хипертонията донася от конгреса по интервенционална кардиология в Сан Франциско. Там германският проф. Хорст Зиверт показва данните от най-голямото досега проучване при лечението на високото кръвно с метод. Иво Петров е впечатлен от фантастичните резултати и през февруари изпраща при Хорст Зиверт екип на обучение. Време за губене няма -

в Германия над 150 лаборатории

работят по тази метод и там той вече е рутинен. От година и половина се прилага в Полша, Словения, Чехия, Франция и Белгия.
Проблем е, че един катетър засега струва 4000 евро. За тази процедура още няма клинична пътека и касата не го плаща. Дори и да се използва под някаква форма парично подпомагане, пациентите трябва да доплащат около 3000 лв. Идеята на доц. Петров е, когато през инвазивната лаборатория на "Токуда" преминат 30 пациенти и резултатите им се потвърдят от проучванията, да ги представят пред здравната каса и да искат клинична пътека за процедурата.
38-годишен софиянец е първият ентусиаст, на когото е приложена терапията у нас. Лекарите му споделят идеята за модерното лечение на хипертонията, дават му да прочете публикации с проучвания и резултати и той казва: "Искам". В една лаборатория на ден могат да се правят по 5-6 такива процедури. Преминалите пациенти ще се следят една година и всички данни се събират в регистър за проучване. Хипертонията според доц. Петров е гигантски проблем в България.
Всеки читател на този текст с хипертония може да премине към действие. Обажда се в "Токуда" за консултация по повод резистентната си хипертония и ако резултатите покажат, че е подходящ, ще му се предложи тази методика, пояснява Иво Петров.
Резистентността на една хипертония се доказва с пиене на медикаменти. Ако взема повече от 3 таблетки на ден и холтер за артериално налягане покаже в извънболнична обстановка, че стойностите пак са над допустимите, означава, че пациентът е подходящ за тази радикална методика. Доц. Иво Петров се прочу първо като изключителен инвазивен кардиолог, а после взе непрекъснато да разширява спектъра на инвазивните процедури. 
 

 

Той заличава следи от инфаркт

Началникът на инвазивната кардиология в "Токуда" доц. Иво Петров е много отворен за откритията в медицината. Като обикаля световните симпозиуми да изнася лекции, а и да научава, прави по-важното - внася у нас ноу-хауто на върхови медицински постижения.  Иво Петров има две специалности - "Вътрешни болести" и "Кардиология", но тясно специализира "Инвазивна кардиология", а сега и "Ангиология". Преминава през школата на Висбаден в Германия, но големите уроци получава в Института по кардиология и сърдечносъдова хирургия към Фондация "Фавалоро" в Буенос Айрес, Аржентина. На конгрес по кардиология там през 1998 г. след доклада му е поканен да специализира при него от проф. Рене Фавалоро. Той е бил над 20 години шеф на една от най-авангардните болници в света - "Кливланд клиник", както и един от създателите на коронарната кардиохирургия. Но Фавалоро се връща в Аржентина и прави клиника по сърдечносъдови болести, университет и изследователски център. Стига до 100 трансплантации на сърца годишно.
Иво Петров остава при него 2 години и се специализира в каротидна интервенция, ендопротезиране (неоперативно лечение) на аортата, емболизация на фистули - неща, които в България ще проходят години по-късно. Като се връща, прави за първи път у нас ангиопластика и стентиране на сънна артерия, на вертебрална (задната мозъчна) артерия, ендопротезиране на аортата при аневризма.
Заедно с кардиохирурзи и съдови хирурзи в "Токуда" въвеждат т. нар. ендоваскуларни (вътрешносъдови) процедури. Преди година и половина доразви метода на италианския неврохирург проф. Бриганти, когото вербува да работят заедно в областта на интерцеребрална патология (на малките съдове, които кръвоснабдяват мозъка). Двамата направиха и първите емболизации и имплантиране на стентове на хора с аневризми - на стомаха, краката, дробовете, мозъка. "Всички артерии на човешкото тяло, когато се стесняват, предизвикват проблем: на бъбреците - бъбречна недостатъчност или високо кръвно налягане, на мозъка - инсулт, на долните крайници - гангрена и ампутация и пр. И с модерните методи, каквито са ендоваскуларните, в огромната част тези проблеми са решими", обяснява Петров.
От симпозиум в Ню Йорк се върна с идеята за стволовоклетъчната терапия, която дава добри резултати при критична исхемия на крайниците, след остър миокарден инфаркт, при бъбречна недостатъчност.
В Аризона на един от най-важните ендоваскуларни когреси в света докладът на българския лекар толкова впечатлява, че той е поканен от създателя на дружеството Едуард Дитрих и от най-изявения съдов хирург в Шотландия Доналд Рийт да направят заедно трицентрово проучване между Единбург, "Токуда" в София и Аризона на пациенти с цереброспинална (мозъчна) венозна недостатъчност.
На следващия конгрес в Аризона д-р Иво Петров е избран в борда на директорите на Международното дружество на ендоваскуларните специалисти (ISES), което се занимава с развиващи се технологии и медицински практики на бъдещето. 

КАДЕМ: Преди да започне работа в зала, Иво Петров винаги си слага за късмет лекарската шапка от европейската конференция по ендоваскуларно лечение.
КАДЕМ: Преди да започне работа в зала, Иво Петров винаги си слага за късмет лекарската шапка от европейската конференция по ендоваскуларно лечение.