Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милиарди печелят посредници от нископлатен смъртоносен труд и мръсни незаконни игри. Могок в Мианмар дава на света най-ценните камъни

Скъпоценните камъни откакто свят светува са символ на богатство, престиж и власт. Комбинацията между минерални компоненти, специфични размери и уникалност формират и цената. Тези феномени на природата трескаво се търсят по цял свят, а колекционерите плащат цели състояния, за да се сдобият с най-добрите екземпляри. Манията и алчността принуждават ценителите им да участват в отчайващо мръсни игри и незаконни сделки.

Практика е красивите минерали да се купуват на специални тайни търгове, където цените достигат милиони долари. Колкото по-чист - без примеси и прозрачен е камъкът, толкова по-зашеметяваща е и стойността му.

Най-редкият минерал в света е киавтуитът. Открит е сравнително късно - през 2010 г. в село Чаунг Джи, край Могок, по-известен като Рубинената земя в Мианмар. Едва наскоро този камък бе официално признат от Международната минералогична асоциация. Той е червеникаво-оранжев и тежи 1,61 карата. Намерен е от търсачи на минерали. Без да подозират за неговата уникалност, мъжете излагат необработеното „съкровище“ на местния пазар за продажба, където попада в полезрението на бирманския минералог, петролог и гемолог д-р У Киав Тху. В момента, в който забелязва, че в него има нещо уникално, той без да се замисля, го купува.

„Първият в света! Не се среща в други страни – с възторг разказва днес У Киав Тху. – Постоянно изучавам такива терени и купувам камъни. Затова, когато видях колко е странен и различен, го взех. След това, когато стигнах в Янгон, го разгледах и реших, че това не е като никой друг скъпоценен камък, който някога сме откривали. Потвърждаването на неговата рядкост беше трудно в Мианмар, затова си сътрудничих с експерти от САЩ и Международната минералогична асоциация. Едва през декември 2015 г. официално признаха киавтуитът за единствен в света. Кръстиха го на мен. В момента е изложен в Природонаучния музей на окръг Лос Анджелис в САЩ.“

Ученият допълва, че неотдавна Могок за пореден път е изненадал света с нов вид ценен минерал. Любопитното за града е, че той е популярен със своите скъпоценни камъни още от най-древни времена. Сгушен в долина между няколко големи планини, районът се смята за „родината“ на 90% от рубините по света. Там са откривани рубини „гълъбова кръв” и сини сапфири, които са цитирани в древната бирманска литература, както и ослепителен набор от полускъпоценни камъни, включително лапис лазули, гранат, лунен камък, аметист, перидот и хризоберил. Редки минерали като пейнит, хибонит и пудрет също могат да се открият само и единствено на това място.

Как се добиват скъпоценните камъни, къде са най-редките в света и за колко пари се търгуват, четете в списание "Космос", брой 1, 2023 г.