Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войната в Украйна продължава 
Снимка: Архив
Войната в Украйна продължава Снимка: Архив

Започналата преди почти година война на Русия срещу Украйна обедини Запада. Това показва проучване в 15 държави, но разкрива и увеличаващата се пропаст с останалия свят, която определя контурите на бъдещия глобален ред, пише "Гардиън".

Изследването на мозъчния тръст на Европейския съвет за външни отношения (ECFR) проследява мненията в девет държави-членки на ЕС, включително Франция, Германия и Полша, и във Великобритания и САЩ, както и в Китай, Русия, Индия и Турция.

Той разкрива остри различия в отношението към войната, демокрацията и глобалния баланс на силите, казват авторите, предполагайки, че агресията на Русия може да бъде историческа повратна точка, отбелязваща появата на "постзападния" световен ред.

„Парадоксът на войната в Украйна е, че Западът е едновременно по-обединен и с по-слабо влияние в света от всякога“, коментира директорът на мозъчния тръст и съавтор на доклада Марк Леонард.

Тимъти Гартън Аш, професор по европейски изследвания в Оксфордския университет, който също е работил по изследването, нарече констатациите „изключително отрезвяващи“. Проучването показа, че войната е дала на трансатлантическия Запад единство и цел, каза той.

Въпреки това „изобщо не успя да убеди големи сили от останалите, като Китай, Индия и Турция“. Урокът беше ясен: „Спешно се нуждаем от нов разказ, който всъщност е убедителен за страни като Индия, най-голямата демокрация в света.“

Много хора на запад виждат предстоящия международен ред като завръщане на биполярност от типа на Студената война вместо този от следващия период, но според авторите на доклада всички трябва да се научат да си партнират в изграждането на нов.