Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Франк Хугербетс КАДЪР: YouTube
Франк Хугербетс КАДЪР: YouTube

На 3 февруари, три дни преди силното земетресение в Турция и Сирия, Франк Хугербетс, специалист от Института за изследване на геометрията на Слънчевата система (Solar System Geometry Survey - SSGEOS), предсказва с голяма точност ужасното бедствие. Доказателството е сензационно съобщение, пуснато в Туитър на същата дата, което прогнозира труса във всичките му подробности, включително неговия магнитуд и страните, които ще бъдат засегнати.

Франк Хугербетс пише, че земетресението ще бъде приблизително от 7,5 степен по скалата на Рихтер и най-засегнат ще бъде региона на Южна и Централна Турция, Йордания, Сирия и Ливан“. Нещо повече - дори е приложил карта, на която с червено е отбелязан с голяма точност района, където ще се случи бедствието. По-късно той написа и за силните вторични трусове, които се очакват.

Веднага след инцидента нидерландският геолог изрази своето съжаление и съпричастност към пострадалите от земетресението и написа: „Сърцето ми е с всички, които бяха засегнати от голямото земетресение в централна Турция и Сирия. Както споменах по-рано, това ще се случи рано или късно в този регион, подобно на годините 115 и 526 сл. Хр. Тези земетресения винаги са предшествани от критична планетарна геометрия, какъвто беше случаят на 4 и 5 февруари.“

А за конкретния повод да пусне предизвестието обяснява: „Причината да пусна туита на 3 февруари е базирано на обширни изследвания, които направих. Изследването се основаваше на предишни смъртоносни земетресения, ударили този регион. На 3 февруари беше наблюдавана известна сеизмична активност в района. Мислех, че трябва да предупредя хората, че силно земетресение може да удари региона скоро. Нямах представа обаче, че ще се случи само три дни по-късно. В туита споменавам магнитуда на земетресението като 7,5 и това наистина се основава на историческата сеизмична активност на региона. Освен това наблюдавам планетите и се опитвам да установя дали може да има голяма сеизмична активност, но е трудно е да се прецени точното местоположение въз основа само на анализ на планети".

Съобщението в туитър от 3 февруари, което доказва вярната прогноза на нидерландският геолог.
Съобщението в туитър от 3 февруари, което доказва вярната прогноза на нидерландският геолог.

Освен, че стана хит в социалните мрежи, успешното предсказание раздели хората на две силно поляризирани групи. Така, докато за едни Хугербетс е гений, други побързаха да го заклеймят като шарлатанин и мошеник. От крайно възхищение до пълно заклеймяване варират и хилядите коментари, написани под необикновеното съобщение в социалните мрежи.

Но много са и аргументите в негова защита. Така например това не е първото успешно предсказание - Франк Хугербетс става известен със своите верни прогнози години преди последната трагедия, включително земетресението в Турция от 2020 г. А в отговор на негов колега, който се представя за сеизмолог и твърди, че никой в научната общност никога не е публикувал научно изследване, което да потвърждава неговата теория, той компетентно посочва съществуващ научен труд, посветен на проблема.

„Не съм „оракул“, „мистик“ или „пророк“ и никога не давам точни дати за по-големи земетресения, както предполагат някои (турски) медии. Аз съм изследовател, изучаващ връзката между земетресенията и позициите на планетите, и разработих специален софтуер (SSGI ) за тази цел – отговаря на някои от нападките на страницата си Хугербетс. - Методът, който използваме, е противоречив. Направихме обширни изследвания на минали земетресения и сега разглеждаме конкретно позицията на планетите. Опитваме се да намерим модел и го използваме, за да предвидим по-големи земетресения в бъдеще и засега той работи много добре. Регионът около земетресенията от 6 февруари е опустошен от война от дълго време. Ако хората спрат да водят войни и вместо това похарчат парите за изграждане на по-устойчиви на земетресения сгради, това би било голям скок напред.“

Но на най-много критики е подложен точно самият метод на нашумелия учен, който твърди, че страшните събития могат да бъдат предсказвани по разположението на небесните тела в Слънчевата система. Според неговата теория именно от гравитационните взаимодействия между Земята и другите планети, както и Луната, зависи най-вече кога и къде ще се случи разрушително земетресение. Методът, който се основава на корелацията между произволната геометрия на планетите от нашата слънчева система и появата на големи земетресения на земята, не е приет от световната научна общност. А що се отнася до поредното вярно предвиждане, според казионните учени, то по-скоро потвърждава правилото, че „ако постоянно предсказваш часа, то за едно денонощие със сигурност два пъти предположението ще се окаже вярно“.

По този повод авторитетната американска Геоложка служба (USGS) също побърза да излезе с публично опровержение: „Никой учен не е "предсказвал голямо земетресение", твърди Геоложката служба на САЩ. - Нито USGS, нито други учени някога са обявявали предварително датата на голямо земетресение. Не знаем как и в обозримо бъдеще не очакваме да разберем как да прогнозираме тези явления. Учените могат само да изчислят вероятността да се случи значително земетресение в определен район в рамките на определен брой години, докато истинската прогноза за земетресение трябва да дефинира 3 елемента : 1) дата и час, 2) местоположение и 3) магнитуд.“

Така или иначе, нидерландският геолог продължава да дава своите прогнози на своята страница, както и с редовни видеоемисии в канала си в YouTube. Последното му предвиждане е от 12 февруари за сравнително силен трус с магнитуд до 6 през близките дни в района на Афганистан, Пакистан и Индия, информация, която официалните служби в последните две страни побързаха да опровергаят. Съвпадение или не, но на 13 февруари сутринта земен трус с магнитуд от 4,3 наистина бе регистриран в провинциите Бадахшан и Тахар в Афганистан.