Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Да разполагате с робот за прозорци е точно толкова удобно, колкото да имате съдомиялна или прахосмукачка-робот. Но… въпреки името си, роботът за прозорци може да се използва за почистване на много други повърхности у дома. Предлагаме ви няколко идеи, които ще ви помогнат да направите ежедневието си още по-лесно, а домът си – по-чист с минимални усилия.

Почистете огледалата

Логично е, че щом почиства прозорци, роботът може да излъска до блясък и огледалата у дома. За тази цел обаче трябва да притежавате вакуумен робот, съставен само от една част. Магнитните роботи имат две части, като едната трябва да се постави от задната страна на стъклото, което прави почистването на прикрепени към стена или друга повърхност огледала невъзможно.

Почистете кухненските плотове

Някои модели роботи за прозорци са подходящи за почистване и на гладки хоризонтални повърхности. Техните лазерни сензори, които усещат ръбовете на прозорците и спират устройството, могат да откриват и хоризонтални ръбове, предотвратявайки падането при работа. Това позволява да използвате робота си за измиване на кухненския плот, ако е достатъчно гладък, за да не спира уреда, и може да понесе такъв начин на почистване.

Можете да го пускате всеки ден, веднъж седмично или на какъвто период от време ви е нужно да правите по-дълбоко почистване на плота.

Почистете масите

Същите характеристики на роботите за прозорци ще ви позволят да ги използвате и за почистване на масите у дома, стига да не са изработени от дърво. С уреда можете да почистите повърхности от стъкло, различни видове пластмаса и други гладки и устойчиви на вода плотове. И ето, че получихте идеално изчистени маси с минимални усилия.

Почистете слънчевите панели

Все повече потребители на роботи за прозорци знаят, че с тях могат да почистят успешно и соларните панели у дома. Това е изключително удобно, тъй като да свършите това сами означава да се излезете и да останете на наклонения покрив, което определено крие опасности. Според някои проучвания в САЩ почистването на слънчеви панели с робот за прозорци повишава ефективността им с 1%, което определено означава, че устройството върши чудесна работа. И все пак имайте предвид, че не всеки робот е подходящ за такава дейност, така че препоръчваме да се консултирате предварително, ако смятате да използвате новия си робот за такива цели.

Не почиствайте пода

Качественото измиване на гладки повърхности може да ви изкуши да използвате робота за прозорци и за измиване на подове. Но не го правете. Роботите за под имат по-висока всмукателна мощност и резултатите от този експеримент няма да ви допаднат.