Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как висшият пилотаж в науката с най-новите технологии и софтуер може да извае най-прецизния до момента образ на фараона

Макар да са заличили името му от историята за цели 3000 години, харизматичното момче-фараон Тутанкамон продължава да ни вълнува и да привлича милиони към египтологията. Хипнотизиращата с красотата си златна маска и изображенията му са с такава съвършена красота, че загадъчното умиротворено лице обсебва умовете на много поколения.

За привлекателния млад фараон, починал мистериозно на възраст между 18 и 20 г., са написани хиляди книги, заснети са стотици филми и въпреки това той продължава да привлича като магнит изследователи и фенове на Египет 100 години след легендарното откриване на гробницата му през 1922 г.

Как е изглеждал загадъчният младеж зад златната маска, вярно ли е заклинанието, изписано на обратната й страна – това е задача, пред която малцина учени устояват.

Неслучайно от 2005 г. насам периодично се правят опити за 3D визуализации на лицето на Тутанкамон, посрещани до момента

със скептицизъм и

ледено мълчание

от страна на египтолозите. Последната обаче е различна. Тя е дело на известния в цял свят биоархеолог проф. Андрю Нелсън, шеф на Департамента по археология в Университета в Западна Канада, и професора по радиология Касър Алайни от Медицинския факултет в Университета в Кайро.

Нелсън сканира черепа на фараона с възможно най-съвременната компютърна томография и със супермощен софтуер за 3D биоизображение. Преди това с друга програма прецизно е създал триизмерно изображение на черепа.

Някои веднага ще кажат, че това не впечатлява при нивото на съвременните технологии, но ще сбъркат. Вече 17 години учените се сблъскват с проблеми, препънали не един екип, което прави постижението на проф. Нелсън още по-впечатляващо.

Прецизното възстановяване на лицето на фараона е трудно по много причини. Първо, технологията на мумифицирането е такава, че буквално е съсипала всички следи от мускулни тъкани и сега е много трудно да се възпроизведе нещо близко до истинското лице на момчето-цар. Въпреки това проф. Нелсън иска да е максимално точен. След като с разрешението на египетските власти

получава коректните данни за черепа,

той създава триизмерен модел, отговарящ във всеки детайл на действителния. След което идва най-трудната част – как да се установи дебелината на меките тъкани и на мускулите, следвайки стриктно структурата на черепа.

До момента част от египтолозите посрещат подобни опити с мълчание. Може би защото в тях не вярва един от най-известните професионалисти в тази област, отговарящ години наред за старините на Египет – проф. Захи Хавас. Самият той често казва, че не обръща внимание на реконструкциите на лицето на фараона, защото те няма как да са особено точни.

Пред сп. „Космос“ проф. Сергей Игнатов също изрази подобно мнение: „Египтолозите не сме особено доволни от визуализациите“.

Как проф. Андрю Нелсън стига до първия научно обоснован модел на лицето на Тутанкамон, четете в брой 1/2023 на сп. "Космос".